Đoković od stambenog kredita kupio auto?

Pomoćnik generalnog sekretara u januaru prošle godine od Vladine Komisije dobio 20.000 eura. Prije toga je od državnog UCG dobio stan, koji je potom zamijenio za veći
12246 pregleda 10 komentar(a)
Đoković je bio član Komisije za sprečavanje sukoba interesa, Foto: Boris Pejović
Đoković je bio član Komisije za sprečavanje sukoba interesa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.10.2019. 18:27h

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Ivo Đoković više od mjesec dana ne odgovara da li je povoljni kredit za rješavanje ili poboljšanje stambenog pitanja iskoristio za trgovinu novog automobila.

Đoković je početkom prošle godine od Vlade dobio 20.000 koje vraća u ratama od 70 eura, nakon čega je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio novi automobil, ali i oročenu štednju. U redovnom izvještaju o imovini i prihodima tvrdi da se za automobil marke “opel astra” kreditno zadužio, a istovremeno prijavljuje i oročenu štednju od tačno 20.000 eura.

Po nalogu premijera Duška Markovića, Vladina Komisija za stambena pitanja u avgustu je objelodanila imena stotinak osoba koje su dobile stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima.

U vanrednom imovinskom izvještaju koji tretira uvećanje imovine, dugogodišnji član nekadašnje Komisije za sprečavanje sukoba interesa, sredinom novembra je Agenciji saopštio da je postao vlasnike nove “opel astre”.

U tom kartonu, u dijelu koji se tiče osnova sticanja automobila, stoji da je trgovinu ostvario od “ranije podignutih kredita”.

Jedino prijavljeno kreditno zaduženje je povlašćeni kredit od 20.000 eura, koji od februara prošle godine vraća u ratama od 70 eura mjesečno. Istog mjeseca, u februaru 2018, njegova supruga se kreditno zadužila, ali samo 2.500 eura.

Prema cjenovniku zvaničnog zastupnika automobila njemačkog proizvođača, “opel astra” - zavisno od modela i karakteristika - kreće se od 16.000 do 26.000 eura.

Đoković nije odgovorio “Vijestima” da li je dio sredstava koje je dobio od Vladine Komisije iskoristio za kupovinu automobila i koji su ranije podignuti krediti iskorišteni za ovu trgovinu.

Osnovna plata pomoćnika generalnog sekretara Vlade prošle godine iznosila je 1.189 eura. Tokom godine je imao drugih naknada - četiri mjeseca po 150 eura, a u julu 750 eura.

Navodi se i da je “od kapitala” za pet mjeseci prihodovao 950 eura.

Njegova supruga Tatjana Đoković prima 480 eura penzije.

Đoković je vlasnik više nekretnina - stana od 31, vikendice od 50 i pomoćnog objekta od 17 metara kvadratnih, četvrtine stana od 89 i kuće od 59 metara kvadratnih, desetine kuće od 21 metar kvadrtni, ali i 49,4 ari zemljišta i polovine od 10.505 metara kvadratnih. Supruga je vlasnica 1.000 metara kvadratnih zemljišta.

Kada su u pitanju vozila, osim nove “opel astre”, vlasnik je “škode oktavije” iz 1999. godine i devet godina starije “lade samare” koja, kako stoji u kartonu, nije u voznom stanju. Đoković nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Dobio stan od UCG, pa onda ga mijenjao za još veći

Nekadašnji sekretar Ekonomskog fakulteta i član Komisije za sprečavanje sukoba interesa je 2007. godine dobio stan od 66 metara kvadratnih od državnog Univerziteta i od tada otplaćuje 9.900 eura stambenog kredita. Pripadala mu je četvrtina tog stana, dok su se tri četvrtine vodile na UCG.

Međutim, prema podacima iz imovinskih izvještaja, Đoković je 2011. ovaj stan mijenjao za veći (89 metara kvadratnih). Podaci Uprave za nekretnine preciziraju da je Đoković i dalje vlasnik samo četvrtine ovog stana, a UCG tri četvrtine.

Prema važećim aktima, zaposleni na UCG postaje stoprocentni vlasnik stana nakon 10 godina službe od dana kad su mu uručeni ključevi.

Stoga je nejasna zabilježba koja stoji na sajtu Uprave gdje se navodi da je “zabilježba radnog odnosa Đoković Iva na JU UCG u narednih 10 godina do ostvarivanja prava na penziju po sili zakona, odnosno najmanje do dana 13. 6. 2012”.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade nije odgovorio ni zašto je ponovo tražio stambenu podršku Vlade kad je od Univerziteta dobio stan.

Đoković nije odgovorio da li je nakon dobijanja stana radio narednih deceniju na UCG i da li je raskinuo radni odnos sa Ekonomskim fakultetom UCG.

Na ta pitanja nisu odgovarali ni sa UCG, odnosno Ekonomskog fakulteta.

Bonus video: