Opština dala negativno mišljenje: Od elektrane na Bistrici više štete od koristi

U mišljenju se navodi da je Opština Bijelo Polje u fazi primjene jednog od strateških projekata opštine Đalovića pećine, kao turističkog objekta sa izuzetnim turističkim i ekonomskim potencijalima za sveukupni razvoj
4128 pregleda 8 komentar(a)
Bistrica u dijelu kroz Đalovića klisuru, Foto: PSK Akovo
Bistrica u dijelu kroz Đalovića klisuru, Foto: PSK Akovo
Ažurirano: 16.10.2019. 12:52h

Opština Bijelo Polje je dala negativno mišljenje na izgradnju male hidroelektrane na rijeci Bistrici, jer bi njenom gradnjom bio ugrožen projekat valorizacije Đalovića pećine, kao i brojni ribnjaci i stanovništvo koje u tom kraju živi od poljoprivrede.

To se navodi u mišljenju koji je dostavljen Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine, a u koji imao uvid portal sjevercg.me.

Koncesiju na Bistricu, u BIjelom Polju, dobio je konzorcijum “Bistrica clean energy”, u kojem je većinski vlasnik, kompanija “BP Hidropower” Žarka Burića. Taj projekat izazvao je buru nezadovoljstva građana i ekologa, a protest povodom planirane gradnje zakazan je za subotu ispred Opštine.

U mišljenju se navodi da je Opština Bijelo Polje u fazi primjene jednog od strateških projekata opštine Đalovića pećine, kao turističkog objekta sa izuzetnim turističkim i ekonomskim potencijalima za sveukupni razvoj.

“Naša prepostavka je da vrijednost i korist koju će opština imati od implementacije Đalovića pećine, speleološkog bisera Bijelog Polja, Crne Gore i Evrope daleko nadilaze korist, koju bi opština Bijelo Polje i njeno stanovništvo imalo od mHE”.

Navodi se da se, ukoliko se izgrade cjevovodi od vodozahvata do postrojenja, kao i samo postrojenje, neće uklapati u vizuelni identitet zaštićenog prirodnog dobra.

“U sklopu projekta Đalovića pećine predviđena je i izgradnja pješačke staze, koja će voditi obalom rijeke Bistrice, od naselja Bistrica do ulaza u pećinu, kao jedan od turističkih sadržaja, a koji bi bio nemoguć ukoliko se izgrade planirani cjevovodi, kojim bi se narušio prirodni ambijent i glavna ideja projekta”, navodi se u dopisu.

Takođe se navodi da bi izgradnja mHE na Bistrici ugrozila i stanovništvo koje živi od poljoprivrede, jer mještani brojnih zaseoka koriste vodu sa rijeke Bistrice, pa bi se smanjenjem količine dotoka ugrozio i njihov rad i opstanak porodičnih gazdinstava.

“U Bistrici postoje i ribnjaci, koji koriste vodu sa rijeke Bistrice, pa bi se smanjenjem količine dotoka ugrozio i njihov rad i opstanak porodičnih gazdinstava u čijem vlasništvu su ti ribnjaci”.

“Mišljenja smo da je neophodno podrobno i studiozno sagledati sve posljedice izgradnje mHE na rijeci Bistrici, navodi se u dopisu koji je potpisao sekretar za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović.

Bonus video: