Rekonstrukcija puta kroz NP Lovćen: Ljetos smetali turisti, zimus snijeg

Nurković kazao prošlog maja da se kraj popravke regionalnog puta Krstac - Ivanova korita očekuje u decembru 2018, a Parača sada najavljuje da će to ipak biti u maju
2697 pregleda 3 komentar(a)
Pogled na Boku sa dionice Krstac - Ivanova korita, Foto: Miloš Rudović
Pogled na Boku sa dionice Krstac - Ivanova korita, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 28.03.2019. 13:11h

Iako je najavljeno da će rekonstrukcija puta kroz Nacionalni park Lovćen, sa kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na Bokokotorski zaliv, biti završena u decembru, to se neće desiti prije maja.

To je juče “Vijestima” kazao direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, demantujući time ministra saobraćaja Osmana Nurkovića koji je pred poslanicima saopštio da će ovaj put biti ponovo otvoren u decembru 2018.

Ovaj 3,9 miliona eura vrijedan posao (Krstac - Ivanova korita) dobila je nikšićka “Međanizacija i programat”.

“Izvođač je uveden u radove 12. marta ove godine (2018) sa ugovorenim rokom za realizaciju od devet mjeseci”, kazao je ministar u Skupštini krajem maja prošle godine, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Momčila Martinovića.

U pitanju ministru, Martinović je naveo da je potrebno ulagati u putnu infrastrukturu i konstatovao da taj kraj karakteriše izletnički turizam koji je “kako kažu ljudi koji se bave turizmom da je isti ‘u modi’.”

Međutim, sa istim podacima ne barata Uprava za saobraćaj, koja je dio njegovog Ministarstva.

Parača je kazao “Vijestima” da su pripremni radovi započeti početkom decembra 2017, ali su zbog sniježnih padavina obustavljeni već sredinom istog mjeseca. Kao novi početak radova označava april, a ne sredinu marta, kako tvrdi ministar.

“Radovi su nastavljeni početkom aprila 2018. i izvođeni do kraja novembra iste godine, kada su obustavljeni zbog niskih temperatura i sniježnih padavina, koje u tehničko-tehnološkom smislu i u skladu sa pravilima struke nijesu dozvoljavale izvođenje preostalih radova. Napominjemo da su tokom ljetnje turističke sezone (period jul-septembar 2018), zbog povećane frekvencije saobraćaja, radovi izvođeni smanjenim intenzitetom”, kazao je Parača.

Projektom je predviđena izgradnja saobraćajnice sa dvije kolovozne trake u širini od dva sa 3,3 metra.

Dvije dionice duž ovog puta nisu završene - manja pored vidikovca, a veća na samoj raskrsnici sa koje se s sjedne strane ide prema Kotoru, a sa druge prema Njegušima. Mada su mašine bile parkirane na nedovršenim djelovima puta, na putu se nisu obavljali radovi u trenutku kada je krajem prošle nedjelje novinar “Vijesti” prolazio tom dionicom. “Preostali građevinski radovi su ponovo nastavljeni sredinom marta 2019. i planirano je da budu završeni sredinom maja”, kazao je Parača.

Parača: Kazna za sva neopravdana kašnjenja

Za sva neopravdana kažnjenja u realizaciji ugovora, biće primijenjene odredbe člana 19, kazao je Parača na pitanje “Vijesti” da li će nikšićka kompanija biti kažnjena zbog probijanja roka.Tim članom precizirano je da ako izvođač bez krivice naručioca ne završi radove na objektu u ugovorenom roku, dužan je platiti na ime ugovorene kazne penale - jedan promil - od ugovorene cijene svih radova za svaki dan prekoračeja ugovorenog roka završetka objekta. Visina ugovorene kazne ne može preći pet odsto od ugovorene cijene radova. Plaćanje ugovorene kazne (penala) ne oslobađa izvođača obaveze da u cjelosti završi i preda na upotrebu ugovoreni objekat, stoji u članu.

Bonus video: