Rešetke i na slikama

U spuškom zatvoru juče otvorena izložba slika osuđenika koji su prošli šestomjesečnu obuku pod mentorstvom Olivere Ćirković
1983 pregleda 0 komentar(a)
Ćirkovićeva i Vuković sa slikarima iz spuškog zatvora, Foto: Jelena Jovanović
Ćirkovićeva i Vuković sa slikarima iz spuškog zatvora, Foto: Jelena Jovanović

Pogled kroz pokidane rešetke, svjetionik, zatvorenik sa brojem 2508 koji slika u ćeliji, plesačice, junaci iz stripova, jedrilice, Kosovka djevojka, manastir Ostrog, starac koji piše pismo... dio su slika izloženih juče u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Pod mentorstvom umjetnice Olivere Ćirković, nekadašnje osuđenice i članice bande kradljivaca dragulja “Pink panter”, sedam robijaša proteklih šest mjeseci slikalo je na platnu i zidu, daleko od pravog ateljea, iza visokih spuških bedema.

Gotovo niko od njih nije slikao prije nego je minulog ljeta Ćirkovićeva došla u spuški zatvor i počela kreativnu radionicu koju je osmislila NVO Identitet u okviru projekta “Lična karta dostojanstva”.

Ipak, tokom projekta inspirisale su ih razne teme, pa su posjetioci mogli vidjeti slike žena, automobila, dalekih predjela, životinja...

Jedno od umjetničkih djela
Jedno od umjetničkih djela(Foto: Jelena Jovanović)

Ćirkovićeva je juče rekla da u UIKS nije došla da bi promovisala kriminal, niti da zatvorenicima priča da je veći ili manji kriminalac od njih i da li je odležala dužu ili kraću robiju, već srcem i da su oni to prepoznali:

“Kad zatvorenik izađe iz zatvora on je žigosan, a ako nešto uspije da uradi, a nije lako, jer mu je potrebna snaga duha, onda zbog te neke njegove dobre prakse počinje da dobija titule. Tako sam ja dobila titulu književnika i slikara, iako se tako ne osjećam”, rekla je Ćirkovićeva.

Projekat u kojem je bila voditeljica, nazvala je revolucija i zahvalila se Ministarstvu pravde koje ga je odobrilo:

“Taj koji je to postpisao, potpisao je smjelu odluku da jedan bivši zatvorenik bude edukator. Neuobičajeno i u praksi teško izviodljivo, ali neko je to uradio. Samo smjele odluke donose progres i prave pomake, a ovo je jedna od najsmjelijih odluka - dovesti bivšeg zatvorenika u zatvor. Poslije našeg šestomjesečnog druženja, mogu da kažem da je i opravdana”.

Iza zatvorskog broja je čovjek

Ćirkovićeva je rekla da se na radionicu prijavilo 250 zatvorenika i zahvalila se čelnicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i svima koji su učestvovali u projektu, a najviše zatvorenicima: “Naslikali su puno slika, bili su vrijedni. Neki od njih nikada nisu slikali i to me naročito raduje, jer sam ja jedna od onih koja nikada nije slikala na slobodi, a kasnije u zatvoru je godinama slikala i ostavila iza sebe stotine kvadratnih metara i zidova i slika na platnu. Drago mi je što su bili uporni, vrijedni, a još mi je draže što sam ih upoznala i kao ličnosti. Iza svakog ovog paragarafa i svakog papira koji prati njih stoji jedan zatvorski broj i jedno krivično djelo, ali iza svakog tog papaira i krivičnog djela stoji ipak čovjek.”

Direktor UIKS-a Milan Tomić kazao je da je zadovoljan uspješno realizovanim programom i zahvalio se NVO Identitet. Predstavnica te NVO i koordinatorka aktivnosti projekta “Lična karta dostojanstva” Tijana Vuković kazala je da su taj projekat osmislili tragajući za vrijednostima:

“Ministarstvo ga je podržalo, a uprava UIKS-a nam je otvorila sva vrata, profesionalci su i saradnja je bila za primjer... Svi zajedno uspjeli smo da pokažemo da postoji druga strana zatvorenika... Glavni doprinos ovih radionica bio je doprinos trajnom uklanjanju kriminalnog ponašanja zatvorenika u skladu sa poštovanjem ljudskih prava i dostojanstva.”

Dvojica osuđenika - Mihajlo Grgurović i Dragutin Jelić sa Ćirkovićevom su oslikali murale u prostorijama za posjete.

Njih dvojica juče su razgovarali sa novinarima koji su pratili otvaranje izložbe.

Jelić je kazao da nikada ranije nije slikao i da se na radionicu prijavio nadajući se da će otkriti talenat u sebi i razbiti monotoniju, u čemu je i uspio.

“Nisam umjetnik ni znalac, nisam imao motive, slikao sam na platnu ono što mi se dopalo... Dobro je imati zanimaciju u zatvoru, pogotovo kada ste non-stop u sobi i nemate slobodu... Ovo mi enormno olakšava boravak ovdje, tih nekoliko sati koliko slikam isključim se od svega, od loših misli koje možda imam i brzo prođe vrijeme”, rekao je on.

Dodao je da je već naručio nova platna, boje i materijal i smišlja nove projekte kojima će prekratiti vrijeme...

Uvijek postoji drugi izlaz

Platno, boje, četkice i otkrivanje talenta za slikarstvo pomogli su Mihajlu Grguroviću da povrati samopouzdanje i shvati da uvijek postoji drugi izlaz.

Grgurović, jedan od osuđenika čiji umjetnički radovi od juče krase zidove u Kazneno popravnom domu, to je kazao “Vijestima” nakon svečanog otvaranja izložbe slika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

“Nikada nisam slikao i ovo mi je mnogo pomoglo... Već dugo vremena sam ovdje i svaki dan je isti, a ovo pola godine kao da sam bio van zidina. Otkrio sam nešto što ni sam nisam znao da posjedujem i iznenađen sam da to mogu biti ja... Otvorile su se druge svari, druženje, drugi pogledi na život. Zbog svega što se desilo bilo mi je poljuljano samopouzdanje, a ovo ga je vratilo i pokazalo da čovjek mora da se bori i da uvijek može uspjeti, iako mu to nije ni na kraju pameti. Takođe, ovo otkriće pokazalo mi je da uvijek postoji drugi izlaz, drugo rješenje i druga mogućnost”, kazao je on.

Bonus video: