Za vuka u kavezu platili po 250 eura

Vuk je divlja životinja, nije zakonom zaštićen, ali spada u ugrožene vrste
5776 pregleda 6 komentar(a)
Zakonom je zabranjeno držanje vuka, Foto: YouTube
Zakonom je zabranjeno držanje vuka, Foto: YouTube

Četiri osobe protiv koje je policija podnijela prijavu zbog sumnje za mučenje divlje životinje, na ime kazne, platili su po 250 eura u humanitarne svrhe, nezvanično je “Vijestima” saopšteno iz ulcinjskog tužilaštva.

“U pitanju su mlade i nezaposlene osobe, koje nisu ranije osuđivane. Novac je uplaćen u humanitarne svrhe, cijeneći da je za djelo mučenja životinja to najcjelishodnije reagovanje”, saopšteno je redakciji.

Policija je u Ulcinju prije dva dana podnijela krivičnu prijavu protiv četiri osobe zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zlostavljanje i mučenje životinja. J. Z., A.H., A.D. i H.P. se sumnjiče da su tokom održavanja turnira u malom fudbalu u Osnovnoj školi “Maršal Tito” u Ulcinju, u metalnom kavezu dopremili i držali vuka.

Na internetu je prije nekoliko dana objavljen snimak navijača Fudbalskog kluba Kraje iz Ostrosa koji su na utakmicu donijeli vuka u kavezu. Na snimku se vidi da kavez nosi više mladića, da jedan od njih u jednom trenutku prilazi i kratko sjeda na kavez, a snimljena je i scena kada više osoba podiže i kavez sa životinjom drži u vazduhu.

Vuk je divlja životinja, nije zakonom zaštićen, ali spada u ugrožene vrste. Zakon zabranjuje držanje vuka. Iz NVO “Šapice” iz Bara najavili su krivičnu prijavu protiv organizatora turnira, ali i direktora škole u kojoj je turnir održan.

Zakon o zaštiti dobrobiti životinja za mučenje predviđa prekršajnu kaznu za pravno lice u iznosu od 800 eura do 25.000 eura.

Novčana, ali i kazna zatvora do jedne godine zbog mučenja životinje predviđena je i Krivičnim zakonom.

Prekršaj čine i svi koji drže zaštićene i druge vrste divljih životinja, a to nisu prijavili Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine u roku od 30 dana.

Bonus video: