Kako će neregistrovani poljoprivrednici do njive u drugom gradu

“Kopala bih baštu i boravila u mnogo zdravijem ambijentu nego što sam sada u Podgorici”, istakla je Vujovićeva, nezadovoljna što na dostupne brojeve policije i NKT nije mogla dobiti odgovor kako da dobije propusnicu da dođe do sela
5459 pregleda 2 komentar(a)
Njiva koja tek treba da se obrađuje u selu Kosić u Bjelopavlićima, Foto: Privatna arhiva
Njiva koja tek treba da se obrađuje u selu Kosić u Bjelopavlićima, Foto: Privatna arhiva

Ograničeno kretanje stanovništva između gradova, usljed privremenih mjera donijetih u cilju suzbijanja i zaštite od koronavirusa, otvorilo je razna pitanja kod porodica koje obrađuju imanja u selima koja su teritorijalno u drugim opštinama.

Građani se spremaju za proljećnju sjetvu, a do sela koje je u drugoj opštini mogu samo registrovani poljoprivredici, pčelari..., uz posebna odobrenja.

Podgoričanka Vera Vujović kazala je “Vijestima” da je proteklih dana uzalud tražila informacije na dostupne telefonske brojeve Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i Uprave policije, kako da dođe do svog sela Peleši u Dobrskoj župi, a koje se nalazi na 17. kilometru od Podgorice prema Cetinju.

“Kopala bih baštu i boravila u mnogo zdravijem ambijentu nego što sam sada u Podgorici”, istakla je Vujovićeva, nezadovoljna što na dostupne brojeve policije i NKT nije mogla dobiti odgovor kako da dobije propusnicu da dođe do sela.

To je bio povod da se obratimo šefu Operativnog tima Glavnog grada Goranu Jankoviću ga odgovori kako se može pomoći ovim ljudima u najkraćem roku, kome treba da se obrate (i gdje) i da li svi građani (bez obzira jesu li registrovani poljoprivrednici ili stočari) mogu doći do potvrde o slobodnom kretanju do svog sela u drugoj opštini. “Navedna tematika je u nadležnosti NKT koje donosi odluke po ovim pitanjima i koje jednako važe za svaku lokalnu samoupravu u Crnoj Gori”, odgovorili su iz Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.

Građani iz manjih opština, kao što su Petnjica, Plav, Andrijevica ili Gusinje, za kupovinu i nabavku sjemena i drugog repromaterijala za poljoprivrednu prizvodnju moraju ići u drugu opštinu. Ko stekne uslov za potvrdu, koja je dozvoljena mjerama države, može do drugog grada.

U sličnom problemu su stanovnici opštine Nikšić koji imaju svoja imanja u Šavniku ili Pivi, odnosno Plužinama.

Pčelar Ratko Blagojević iz Nikšića je rekao “Vijestima” da je posredstvom Udruženja pčelara iz Nikšiću uspio juče da obezbijedi potvrdu za slobodno kretanje do Pive, gdje su mu zimile pčele.

Nikšićanin Milivoje Čupić kaže da je sa suprugom već planirao da ide u svoje selo Donju Bukovicu u Opštini Šavnik, ali i da ga tješi to što za sjetvu u tom kraju, na nadmorskoj visini od oko 1.200 metara, još ima vremena. Njivu obrađuje od 20. maja do 1. juna. „Pet-šest mjeseci živimo na selu. Za sjetvu još ima vremena, ali ko zna šta će sve biti“, dodao je Čupić.

Fali i radne snage, raste i cijena nadnice

Od ograničenog kretanja domaćina iz jedne u drugu opštinu, u ovom trenutku je možda veći problem nedostatak radne snage za rad na njivama i imanjima, kazao je Ognjen Jovović iz sela Kosić, koji je predsjednik Udruženjenja Bjelopavlića “Bijeli Pavle”.

“Ograničavanjem gradskog saobraćaja, nema više radnika spremnih da rade za nadnicu. Porodice nijesu tako brojne kao što je to ranije bio slučaj, tako da se na radnika iz komšiluka sad čeka duže. Do pojave koronavirusa cijena nadnice je bila oko 25 eura plus hrana, a sada je cijena porasla. Dodatno, radne snage jednostavno nema”, naveo je Jovović.

Bonus video: