Savjet za privatizaciju predložio zakup za kompleks Mediteran na Žabljaku

Bitni elementi predloženog ugovora su 30-ogodišnji zakup kompleksa površine 13,95 hiljada kvadrata sa unaprijed plaćenom fiksnom cijenom zakupa od 1,01 eura po kvadratnom metru godišnje i unaprijed uplaćenom zakupninom za prvih pet godina
126 pregleda 0 komentar(a)
Mediteran Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Mediteran Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 22.10.2018. 15:05h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte predložio je Vladi da konzorcijumu koji čine žabljački CG Ski i estonski Baltic International Trading da u dugoročni zakup bivši vojno-turistički kompleks Mediteran na Žabljaku.

"Vladi je predloženo da usvoji izvještaj o rezultatima pregovora po osnovu međunarodnog javnog tendera za izdavanje u dugoročni zakup Mediterana, utvrdi odluku o davanju zemljišta u zakup i ovlasti ministra održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića, da potpiše odgovarajući ugovor“, navodi se u saopštenju.

U informaciji je navedeno da je tender za turističku valorizaciju tog lokaliteta raspisan u decembru 2013. godine, kao i da su više puta produžavani rokovi za podnošenje ponuda i otkup dokumentacije.

„Na novi tender, objavljen 13. septembra prošle godine, na osnovu inovirane dokumentacije, javio se konzorcijum koji čine CG SKI Žabljak i Baltic International Trading iz Estonije, pri čemu je ponuda ocijenjena kao formalno ispravna, nakon čega su otvoreni pregovori sa ponuđačem“, navodi se u saoštenju Vlade.

Bitni elementi predloženog ugovora su 30-ogodišnji zakup kompleksa površine 13,95 hiljada kvadrata sa unaprijed plaćenom fiksnom cijenom zakupa od 1,01 eura po kvadratnom metru godišnje i unaprijed uplaćenom zakupninom za prvih pet godina.

U ugovoru se navodi da varijabilna zakupnina iznosi pet odsto prihoda ostvarenih u finansijskog godini, dok investicioni program uključuje gradnju 5,4 miliona vrijednog rizorta kategorije pet zvjezdica u roku od 27 mjeseci.

Savjet je razmotrio izvještaj o realizovanoj kontroli izvedenih radova i nivoa uloženih investicija u skladu sa investicionim programom projekta Portonovi u Kumboru, od februara 2013. do kraja 2016. godine, koji je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

„U izvještaju se konstatuje da su ukupna ulaganja od početka realizacije projekta zaključno sa krajem 2016. godine iznosila 183,72 miliona eura, što je 3,5 puta više od iznosa ugovorom određene obavezne investicije od 52 miliona eura, za isti period“, navodi se u saopštenju.

Država je po osnovu naknada za poreze i doprinose, carine i druge dažbine prihodovala 24,83 miliona eura, od čega je Opština Herceg Novi na ime naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta prihodovala 5,64 miliona eura, dok je Regionalni vodovod Crnogorsko primorje prihodovao 1,26 miliona eura za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja.

Na sjednici Savjeta razmotren je izvještaj o činjeničnom stanju u vezi sa unaprijed dogovorenim procedurama sprovedenim u vezi sa zahtjevom države navedenim u ugovoru o zakupu Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera za period od 25. septembra prošle godine do 1. juna, koji je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

„Vladi je predloženo da usvoji izvještaj u kojem je konstatovano da je kompanija Karisma Hotels Adriatic Montenegro investirala u okviru prve faze 15,82 miliona eura, kao i da je realizovano 54,5 odsto više investicionih ulaganja od ugovorom predviđenog iznosa“, precizira se u saopštenju.

U izvještaju se konstatuje i da je adaptiran hotel Bellevue sa depadansima Avala, Borik i Cer, čime su postojeći kapaciteti od 257 smještajnih jedinica unaprijeđeni u kategoriju od četiri zvjezdice, kao i da je u uređenje kompleksa hotel Holiday Villages Montenegro i u adapatciju dijela hotela Olympic uloženo 1,69 miliona eura.

Savjet je razmotrio informaciju o ispunjenosti uslova za vraćanje prve bankarske garancije Global Ports Holdingu, koju je dostavilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i predložio Vladi da konstatuje da je ta kompanija uložila u sanaciju i ojačanje konstrukcije južne obale Gata 1 ukupno 474,07 hiljada eura, čime su se stekli uslovi za povraćaj prve bankarske garancije.

Na sjednici Savjeta je razmotrena informacija o statusu realizacije investicionog ugovora za prodaju 74,97 odsto akcijskog kapitala kompanije Jadran Perast sa pripadajućim aneksima, koju je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

„Vladi je predloženo da se konstatuje da je investitor u potpunosti ispunio obaveze koje su bile definisane ugovorom za prodaju 74,97 odsto akcija Jadrana i njegovim aneksima, čime su se stekli uslovi za brisanje hipoteke na založenoj imovini“, dodali su iz Vlade.

Savjet je prihvatio zahtjeve Instituta „Simo Milošević“ u Igalu i dao saglasnost za zaključenje ugovora sa hercegnovskim Plivačkim vaterpolo klubom (PVK) Jadran o korišćenju sportskog bazena od 1. novembra do 30. aprila i sa Osnovnom školom "Dašo Pavičić" iz Igala o korišćenju prostora-objekta i dijela parcele za izvođenje nastave.

Bonus video: