Uprava carina: Spremno dočekujemo uvođenje PayPal servisa

U Upravi carina očekuju da će od momenta uvođenja PayPal-a broj poštanskih pošiljki biti znatnije povećan u odnosu na prethodni period
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2014. 14:07h

Uprava carina spremno dočekuje uvođenje PayPal servisa u Crnu Goru, saopštili su njeni predstavnici koji očekuju da će broj poštanskih pošiljki biti znatnije povećan u odnosu na prethodni period.

Iz Uprave carina su saopštili da se postupak sa poštanskim pošiljkama nesmetano realizuje.

"Moguća kašnjenja u isporuci pošiljaka nijesu posljedica zastoja u radu zbog carinskog organa, tako da preduzimamo sve potrebne mjere da do takve situacije ne dođe", navodi se u saopštenju.

U Upravi carina očekuju da će od momenta uvođenja PayPal-a broj poštanskih pošiljki biti znatnije povećan u odnosu na prethodni period.

"Kao i do sada, roba čija vrijednost, uključujući troškove prevoza i poštarine, ne prelazi iznos od 150 eura, oslobođena je od plaćanja carine i poreza na dodatu vrijednost (PDV)", dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave su napomenuli da se za pošiljke koje su predmet naplate uvoznih dažbina, vrijednost robe u carinske svrhe povećava za troškove prevoza i poštarine.

"To je bitno onim građanima koji često reaguju zbog iznosa carinskog duga koji treba da plate prilikom stavljanja robe u slobodan promet", rekli su predstavnici Uprave carina.

Oni su naveli primjer da kupac želi da naruči ručni sat iz inostranstva, koji kod prodavca košta 141 eura.

"Ako pretpostavimo da je prevoz plaćen 10 eura, onda je carinska vrijednost robe 151 eura, jer cijena prevoza ulazi u carinsku vrijednost robe, pa carina iznosi 7,55 eura. Poreska osnovica za plaćanje PDV-a je 158,55 eura. Ako se PDV uglavnom plaća po stopi od 19 odsto, to će ovdje PDV biti 30,12 eura. Dakle, iznos carinskog duga je 37,67 eura", objasnili su iz Uprave.

Iz Uprave su podsjetili da je u toku izrada podzakonskog akta, koji će bliže propisati uslove i postupak oslobođenja od plaćanja carine za pošiljke, poslate putem PayPal servisa, a koji odgovara praksi koja se primjenjuje u Evropskoj uniji (EU).

PayPal, jedan od najpoznatijih servisa u svijetu za plaćanje preko interneta, od utorka je dostupan i u Crnoj Gori.

Bonus video: