USSCG predlaže mjere za zaštitu privrede i građana

Iz Unije su predložili da se odloži plaćanje računa za komunalije za sve građane na period od najmanje tri mjeseca, te zabrane isključenja potrošača - građana sa elektro, vodovodne, telekomunikacione mreže u periodu najmanje tri mjeseca ili do prestanka opasnosti od širenja virusa
4292 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot
Ilustracija, Foto: Screenshot

Unija slobodnih sindikata (USSCG) predložila je Vladi i Uniji poslodavaca (UPCG) da se po automatizmu produže svi ugovori o radu na određeno vrijeme i proglasi moratorijum na otplatu kredita za period ne manji od tri mjeseca.

Izvršni odbor USSCG je, na elektronskoj sjednici održanoj u srijedu, odlučio da socijalnim partnerima predloži svoje viđenje mjera koje treba preduzeti kako bi se što ravnomjernije podijelio teret posljedica koje će neminovno prouzrokovati aktuelni koronavirus.

Iz Unije su predložili da se odloži plaćanje računa za komunalije za sve građane na period od najmanje tri mjeseca, te zabrane isključenja potrošača - građana sa elektro, vodovodne, telekomunikacione mreže u periodu najmanje tri mjeseca ili do prestanka opasnosti od širenja virusa.

“Potrebno je uvećati zarade zdravstvenim radnicima u periodu važenja vanrednih mjera i zaposlenim u drugim djelatnostima koji imaju svakodnevno direktan kontakt sa građanima, kao i obezbijediti posebnu zaštitu, odnosno rukavice, maske i dezinfekciona sredstva za sve zaposlene koji imaju dodira sa velikim brojem građana, a koji nemaju zabranu rada za vrijeme važenja vanrednih mjera. Trebalo bi uvesti redovne i opsežne kontrole poštovanja te mjere od nadležnih institucija”, navodi se u saopštenju.

U USSCG smatraju da je potrebno isplatiti najmanje 70 odsto zarade za vrijeme prekida rada bez krivice poslodavca, kao i pomoć Vlade u subvencioniranju zarada zaposlenima u sektorima u kojima bude obustavljen rad djelimično ili u potpunosti u malim i srednjim preduzećima. To se odnosi na ona preduzeća koja, zaista, neće moći sama da prežive teret te krize i koja pretrpe najveću štetu u vezi sa aktuelnom situacijom, a ne preduzećima koja ostvaruju extra profit.

“Potrebno je odložiti naplatu poreza i doprinosa dok traje opasnost od širenja virusa, uz mogućnost sagledavanja smanjenja inače visokih stopa poreza i doprinosa na zarade, jer će za preduzeća, zbog finansijskog udara koji se očekuje nakon prestanka opasnosti od širenja virusa, biti veliki problem nastaviti poslovanje sa istim brojem zaposlenih kao i prije pojave virusa”, smatraju u USSCG.

Takođe, trebalo bi pružiti finansijsku podršku svim građanima koji se nađu u obaveznom karantinu, odnosno izolaciji, subvencije države mikro i malim preduzećima u cilju njihovog očuvanja i obezbjeđenja likvidnosti preduzeća, čime bi se sačuvala i brojna radna mjesta.

U USSCG su ocijenili da bi treblao uputiti apel velikim i profitabilnim kompanijama za solidarnost i pružanje finansijske i druge pomoći, u vidu novca ili robe-materijala i usluga Vladi, zdravstvenim institucijama i ugroženoj populaciji stanovništva.

“Potrebno je obezbijediti jednokratnu novčanu pomoć penzionerima sa penzijama ispod prosjeka, kao i pojačati kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica i spriječiti nekontrolisano poskupljenje i korišćenje nastale situacije u cilju sticanja ekstra profita. Isto bi trebalo uraditi sa sredstvima za dezinfekciju i zaštitu građana”, naveli su iz Unije.

Potrebno je uvesti rigorozne kaznene mjere za sve koji se bave profiterstvom iskorišćavajući vanredno stanje u kojem se društvo zateklo, do mjere zabrane obavljanja djelatnosti za period godinu ili više.

“Trebalo bi omogućiti konsultacije sa svim zainteresovanim stranama i stručnim pojedincima putem postojećih elektronskih platformi koje koristi Vlada, produžiti zabranu rada restoranima i kafićima do prestanka opasnosti od širenja virusa, kao i obezbijediti bolje snabdijevanje apoteka potrebnim sredstvima zaštite od prevencije i daljeg širenja virusa”, smatraju u Uniji.

Iz USSCG su saopštili da bi trebalo prolongirati prekid nastave u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama do kraja aprila i duže ukoliko se do navedenog termina ne zaustavi pandemija koronavirusa, kao i ograničiti rad na kioscima za prodaju štampe i duvanskih proizvoda, od sedam do deset sati.

“Potrebno je planirati dodatna sredstva iz budžeta Crne Gore za socijalna davanja u narednom period, odnosno do djelimičnog ili potpunog oporavka privrede i ekonomije, kao i suspendovati sve sportske manifestacije, a ukoliko se lige ne budu mogle završiti u planiranim terminima, proglasiti trenutne lidere za prvake”, dodaje se u saopštenju.

U Uniji su rekli da očekuju da se na sjednici Socijalnog savjeta, a ne nekog novog ad hoc tijela čije formiranje se predlaže bez učešća reprezentativnih sindikalnih centrala, čim se za to steknu uslovi, uz učešće premijera i resornih ministara, razmotre sve predložene mjere i postigne konsenzus o mjerama zajedničkog djelovanja na saniranju posljedica i očuvanju održivosti preduzeća, a time i radnih mjesta.

Bonus video: