Vojni invalidi traže da ih Vlada vidi

Vojni invalid sa oštećenjem od 60 odsto ima mjesečno primanje od oko 110 eura
4032 pregleda 0 komentar(a)
Pravo na jednokratnu pomoć nisu imali ni oni koji penzije primaju van CG (ilustracija), Foto: Beta/Milan Timotić
Pravo na jednokratnu pomoć nisu imali ni oni koji penzije primaju van CG (ilustracija), Foto: Beta/Milan Timotić

Među ugroženim građanima, tokom epidemije koronavirusa, nalazi si oko 1.300 vojnih i ratnih invalida, saopšteno je iz njihova dva udruženja koja traže pomoć od države za svoje članove.

Predsjednik Udruženja za zaštitu prava vojnih invalida Zoran Kićović pozvao je predstavnike izvršne vlasti da nađu rješenje i pomognu vojne invalide jednokratnom novčanom pomoću ili paketima hrane, ali i medicinskom opremom koju je nemoguće kupiti u slobodnoj prodaji.

“Udruženje za zaštitu prava vojnih invalida ima oko 600 članova. Radi se o najosjetljivijoj kategoriji stanovništva sa više od 60 godina starosti koju, u ovoj situaciji, treba pomoći”, naglasio je Kićović.

Vojni invalid sa oštećenjem od 60 odsto ima mjesečno primanje od oko 110 eura, dok vojni invalid sa 80 odsto oštećenja, prema riječima Kićovića, ima mjesečno nešto veće od 200 eura.

Ratni vojni invalid Desimir Hajvaz kaže da u Udruženju ratnih vojnih invalida ima između između 670 i 700 ljudi.

“U ovom teškom vremenu za Crnu Goru i same građane, koji se bore sa nevidljivim neprijateljem koronavirusom, mi ratni i vojni invalidi se suočavamo, kao i svi ostali građani sa velikim problemima, po našu egzistenciju i sam život koji nam je ugrožen”, naveo je Hajvaz.

Kao vojni invalid iz četvrte grupe, nesposoban je za rad od 1992. godine kada je ranjen, a budući da prima većim dijelom penziju iz BiH, nije imao pravo na jednokratnu pomoć koju su prošle sedmice dobili crnogorski penzioneri.

Jednokratnu pomoć od 50 eura nije dobila ni njegova supruga jer njena penzija iznosi 135 eura, a vladina pomoć je bila ograničena za one sa mjesečnim primanjima do 128,8 eura.

“Mi smo građani Crne Gore sa državljanstvom i ovakvim odlukama stvara se podjela i diskriminacija među građanima”, istakao je Hajvaz.

Bonus video: