Carević barjači na protestu, a njegovi dozvolili gradnju

Kompanija “Adriatic properties“ dobila saglasnost za radove u Miločerskom parku od “Vodovoda” i Sekretarijata za komunalno stambene poslove
13032 pregleda 26 komentar(a)
Carević na protestu u Miločerskom parku, Foto: Vuk Lajović
Carević na protestu u Miločerskom parku, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.12.2019. 09:47h

Gradonačelnik Budve i šef lokalnog DF-a Marko Bato Carević u petak je održao vatren govor u Miločerskom parku, iako je njegov kadar izdao saglasnost naturalizovanim Crnogorcima Petrosu Statisu i Vei Seng Pui da mogu da grade.

Kompanija “Adriatic properties“ dobila je saglasnost od “Vodovoda” i Sekretarijata za komunalno stambene poslove, na čijem čelu su funkcioneri DF-a, zahvaljajući kojima je i prijavila gradnju Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Statisa i Puu je odbila Služba za naplatu komunalija, na čijem čelu je kadar Demokrata.

Prema službenoj zabilježci zamjenika izvršnog direktora “Vodovoda” Josipa Đuraškovića (Demokrate), u koju su “Vijesti” imale uvid, saglasnost na tehničku dokumentaciju glavnog projekta kompanije “Adriatic properties“ u ime “Vodovoda” potpisali su izvršna direktorka Jasna Dokić i direktor Sektora za planiranje, organizaciju i razvoj tog preduzeća Momir Tomović, oboje iz DF-a.

Đurašković je službenu zabilješku sačinio 28. novembra, nakon što je saznao da je “Vodovod”, mimo ranijeg dogovora, dao saglasnost.

Saglasnost “Vodovoda”
Saglasnost “Vodovoda”(Foto: Privatna arhiva)

“Kako se radi o predmetu u koji sam bio uključen na insistiranje izvršne direktorice na sastanku početkom oktobra, koji je upriličen u cilju rješavanja po zahtjevu investitora navedenog projekta, bio sam više nego iznenađen ovom saglasnošću. Naime, na pomenutom sastanku, kojem su prisustvovale kolege iz pravnog sektora i direktor Sektora za planiranje, organizaciju i razvoj, koji je prvopotpisani ove saglasnosti, iznio sam stav da se ne bi trebalo davati tražena saglasnost, ukoliko navedeni projekat ne zadovoljava sve zakonom i podzakonskim aktima predviđene uslove, a imajući u vidu posebnu negativnu pažnju koju cjelokupna javnost posvećuje ovom projektu“, naveo je Đurašković u službenoj zabilješci.

On je istakao da je njegov stav prihvaćen od svih prisutnih.

“Tim prije me je zateklo i neprijatno iznenadilo saznanje da je sporna saglasnost data bez prethodnog obavještenja svih učesnika sastanka. Razlog ove službene zabilješke je moja moralna potreba da se ogradim od ovog djela i svih eventualnih posljedica koje ću imati u budućnosti”.

Saobraćajnu saglasnost na glavni revidovani projekat budućeg hotelskog kompleksa dao je i Sekretarijat za komunalno stambene poslovne kojim rukovodi kadar DF-a. Ta saglasnost je i pomogla Statisovoj firmi da kompletira dokumentaciju i započne gradnju.

Za razliku od njih, Služba za obračun i naplatu komunalija, na čijem je čelu Ninoslav Kaluđerović (Demokrata), odbio je zahtjev kompanije “Adriatic properties“ da im obračunaju komunalije za gradnju hotela Kraljičina plaža. On je to učinio pozivajući se na Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, koju je prije dvije godine usvojila budvanska Skupština. Deklaracija podržava samo rekonstrukciju već izgrađenih objekata u postojećim gabaritima, ali ne i gradnju.

Hotel Kraljičina plaža
Planirana gradnja hotela i apartmana za tržište(Foto: Vuk Lajović)

Protesti u Miločerskom parku započeli su nakon što su objavljeni snimci da Statisova firma siječe drveće u Miločerskom parku, da bi se u petak okupilo više od stotinu mještana i predstavnika svih vladajućih partija. Poručeno je da su jedinstveni da ne dozvole gradnju stanova za tržište, ali da se ne protive gradnji hotela...

Carević je tada kazao da je vladajuća koalicija jedinstvena po pitanju očuvanja Miločerskog parka, uprkos saglasnostima “sa potpisom” DF-a.

“Devastirali smo sve što smo mogli, ovo je ostalo sticajem okolnosti do sada netaknuto. Nismo slučajno usvojili Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka, cijeneći da će to dodatno podstaći sve da malo bolje razmisle i da sačuvamo ovaj park kao dragulj na cijelom primorju. Jasno i oštro se protivimo gradnji stanova za tržište, dovoljno je u Budvi izgrađeno... za narednih sto godina, tako da nam trebaju hoteli“, kazao je, između ostalog, Carević.

Da imaju sve saglasnosti, prije nekoliko dana su objelodanili iz kompanije “Adriatic properties”, navodeći da su zbog toga i prijavili gradnju 1. novembra. Naveli su i da su oslobođeni plaćanja komunalija jer grade objekat od opšteg interesa.

“Objekat koji gradimo ne predstavlja devastaciju Miločerskog parka, jer je predviđena gradnja na građevinskoj parceli, a ne na zaštićenom zelenilu... Na toj lokaciji se već nalazio stari objekat ‘Kraljičina plaža’...”.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela “Sveti Stefan” i “Vile Miločer”, kao i hotela “Kraljičina plaža”, prema ugovorima zaključenim 2007. sa HG “Budvanska rivijera“, odnosno HTP “Miločer”.

Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup “Svetog Stefana”, “Vile Miločer” i “Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina, dato na 90 godina zakupa.

Prema projektu, novi hotel imaće dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata, ukupno 60 hotelskih soba i 66 apartmana.

Bonus video: