Dio opozicije traži parlamentarnu raspravu o mjerama NKT: Ko upravlja državom?

DF nije tražio podršku kolega iz opozicije, niti su je oni nudili a danas je kolegijum na kome će se razgovarati o daljim aktivnostima parlamenta
15565 pregleda 73 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milutin Đukanović, Foto: Boris Pejović

Poslanički klub Demokratskog fronta (DF) optužio je juče predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da je suspendovao ulogu zakonodavnog doma i dozvolio da državom neustavno upravlja “nekoliko pojedinaca iz Nacionalnog koordinacionog tijela”.

Šef kluba DF-a Milutin Đukanović zatražio je od Brajovića da hitno zakaže vanrednu sjednicu parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o zabrani kretanja građanima i ranije donijetim mjerama Vlade i NKT u borbi protiv virusa kovid19.

Iz vladajuće koalicije, odnosno klubova Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Bošnjačke stranke (BS) poručili su da nema potrebe za sjednicom sa ovim dnevnim redom jer su odluke, kako navode, u skladu sa Ustavom i zakonom.

DF nije tražio podršku kolega iz opozicije, niti su je oni nudili a danas je kolegijum na kome će se razgovarati o daljim aktivnostima parlamenta.

U inicijativi DF-a navodi se da Brajović treba da prestane da izbjegava i odlaže ispunjavanje dužnosti i da je dužan da u skladu sa Poslovnikom donese odluku, s obzirom da na kolegijumu ne postoji saglasnost oko sazivanja sjednice.

“Koliko god Vlada pokušavala da se opravda da je policijski čas uvela u skladu sa zakonom, sigurni su da to nije moglo biti učinjeno bez uvođenja vanrednog stanja”. Iz Vlade su juče saopštili da nema policijskog časa: “Nema policijskog časa - već se život, rad i kretanje odvija na način primjeren aktuelnoj opasnosti i zaštiti zdravlja i života građana, uz mogućnost svakodnevnog kretanja svakog radnog dana od 5 do 19 sati, i subotom od 5 do 13 časova. Takođe, propisani su i izuzeci u vremenu zabrane, radi ostvarivanja djelatnosti od javnog interesa”, saopšteno je iz Vlade.

Iz Fronta navode da je praksa funkcionisanja NKT “veoma problematična” i da to tijelo ne daje obrazloženje donijetih mjera.

Predsjednik poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević kazao je “Vijestima” da sjednice Skupštine o pitanju ustavnosti odluka, koje su u potpunosti u skladu sa zakonom i Ustavom, što se DPS-a tiče, neće biti.

"Sa druge strane, sjednica Skupštine, sa eventualnim predlozima zakona koji mogu pomoći u nalaženju najboljih rješenja za građane Crne Gore u kriznom trenutku je moguća”, istakao je Rakočević.

On je ocijenio da je Vlada sve odluke do sada donijela u skladu sa Ustavom.

“Još jednom pozivam na homogenizaciju svih političkih i drustvenih snaga i potencijala. Za političke kavge sada nije vrijeme”, istakao je šef kluba DPS-a.

Boris Mugoša, Nikola Rakočević
Boris Mugoša i Nikola Rakočević(Foto: Boris Pejović)

Poslanik SD Boris Mugoša, kazao je da su za njih nove mjere na predlog Instituta za javno zdravlje, ustavne. On je istakao da je danas sjednica kolegijuma predsjednika Skupštine, gdje će, kako je kazao, biti prilike da razgovaraju i o inicijativi DF-a, kao i o dinamici realizacije aktivnosti o kojima su se dogovorili na posljednjoj sjednici tog tijela.

Poslanik BS Ervin Ibrahimović, ocijenio je da je društvo u situaciji kada treba da se pokaže zajedništvo i solidarnost: “Da u borbi protiv ovog virusa izađemo kao pobjednici. To je moguće samo zajedničkim snagama, uz poštovanje preporuka stručnih i nadležnih organa”, kazao je Ibrahimović.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić, podržava hitno održavanje sjednice Skupštine, navodeći da je njena kontrolna uloga u interesu građana, posebno u uslovima krize.

“Mi se zalažemo za rad Skupštine, uključujući i zasjedanja tokom aktuelne epidemije. Rukovodstvo Skupštine koristi epidemiju kao alibi za neodržavanje sjednica. Italijanski parlament je zasjedao prije neki dan u teškim uslovima u kojima se nalazi zemlja”, kazao je Lekić.

Lekić je istakao da “rukovodstvo u parlamentu i oni van njega koji kontrolišu isto rukovodstvo, ne smiju više da sputavaju rad, uključujući i održavanje sjednica”.

Brojne odluke sporne, niko ne kontroliše tokove novca

U inicijativi DF-a se navodi da se načinom rada NKT, stvara nepovoljna klima represije, zatvaranja, zabrana, hapšenja, dojava,cenzure, nekompetentnih donosioca odluka, lažnih vijesti, prikrivanja relanog stanja. Ističu da se relizuju transferi novca iz budžeta i od donatora bez ikakve kontrole i izvještavanja, dodjeljuju subvencije, povoljni krediti, firme se oslobađaju plaćanja poreza.

“Zemljom upravlja uska grupa ljudi koja donosi neke odluke koje nemaju veze sa mjerama za sprečavanje širenja virusa ili efikasno liječenje oboljelih“, ocjenjuju u DF-u.

Danilović: Hoćemo li u doba korone dobiti knjaza na mala vrata

Ujedinjena Crna Gora podržala je zahtjev da se prilike u Crnoj Gori uvedu u ustavno stanje. Ustavom je sve propisano pa i ovo što nam se dešava. Ako neko zaobIazi ustavne norme onda to nije ni za kakvo dobro zajednice nego na njenu štetu. Izigravanje najvišeg pravnog akta ove države dovodi u opasnost upravo državu i osnovna prava građana, rekao je poslanik Goran Danilović.

On je izrazio čuđenje što nije proglašeno vanredno stanje a da se tokom najvće epidemije u posljednjih 100 godina ovoliko suspenduju slobode.

“Forma je često odraz suštine a u ovakvim prilikama moraju biti jedno. Izgovori da je sada jedino važno da budemo zdravi, a da sve drugo pogazimo, može biti krilatica u primitivnim zajednicama. Ustav važi i u ratu i u miru, i u dobru i u zlu epidemije. Mora se znati ko šta radi ili ćemo u vremenu korone dobiti i knjaza na mala vrata”, naveo je poslanik.

Bonus video: