Gvozdenović pomrsio konce opoziciji, "Odupri se" poziva na bojkot

Poslanik Demokrata Momo Koprivica tvrdi da DPS želi da lažnim ustupcima izbjegne usvajanje reformskih rješenja koja bi stala na put izbornom kriminalu
10222 pregleda 9 komentar(a)
Ovako ne može, smislite drugačije: Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Ovako ne može, smislite drugačije: Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2019. 07:25h

Građanski pokret “Odupri se” pozvao je opoziciju da napusti parlament i počne sa aktivnim bojkotom narednih izbora, nakon što je Demokratska partija socijalista odbila njihov zahtjev za formiranje vlade građanskog jedinstva.

Predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović (DPS) kazao je prije dva dana da je za DPS i njene koalicione partnere tehnička vlada neprihvatljiva.

On je kazao da će njegova partija imati stav o eventualnom predlogu opozicije, ali da “nema dijaloga o ovome kako vi vidite tehničku vladu”.

Članovi opozicije u Odboru
Članovi opozicije u Odboru(Foto: Luka Zeković)

Podsjećajući da su se opozicioni poslanici Sporazumom o budućnosti obavezali da neće odustati od vlade u kojoj bi po trećinu činili oni, predstavnici vlasti i nezavisni eksperti, u pokretu “Odupri se” pozvali su da se ne krši sporazum.

Samostalni poslanik Neđeljko Rudović rekao je da će opozicioni predlog biti dostavljen Odboru.

On je juče ocijenio da DPS nije odbacio pregovore o tehničkoj vladi, već je ponovo revidirao stav.

Neđeljko Rudović
Rudović(Foto: Boris Pejović)

“Kao što nije htio da pregovara uopšte, pa je pristao. Kao što nije htio da razgovara o tehničkoj vladi, sad hoće da razgovara o njoj. Tehnička vlada je na stolu, a kako će izgledati, šta će opozicija zastupati, to ćemo da vidimo. Ako bismo odustali od tehničke vlade, pristali bi da ostavimo miševima da čuvaju sir”, kazao je Rudović za TV Vijesti i najavio konsultacije opozicije, civilnog sektora i međunarodne zajednice.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica tvrdi da DPS želi da lažnim ustupcima izbjegne usvajanje reformskih rješenja koja bi stala na put izbornom kriminalu.

On jer kazao da će Demokrate ostati u Odboru i istakao da će DPS prihvatiti tehničku vladu.

Danilo Šaranović, Momo Koprivica
Članovi Odbora iz Demokratske Crne Gore: Danilo Šaranović i Momo Koprivica(Foto: Luka Zeković)

“DPS će sigurno pristati na tehničku vladu, ali odugovlači kako bi opozicija odustala od Sporazuma za budućnost i modela Vlade koju on predviđa”, kazao je on.

Demokratski front (DF) se neće uključivati u pregovore o tehničkoj vladi dok ne bude riješeno pitanje ukidanja poslaničkog imuniteta Nebojši Medojeviću. Sagovornici “Vijesti” iz tog političkog saveza kazali su da je za njih “Medojević prioritet” i da nema govora o tehničkoj vladi dok se sprovodi progon DF-a.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović kazao je agenciji MINA da je tehnička vlada potrebna, ali ne i dovoljan uslov za održavanje fer i slobodnih izbora.

Milutin Đukanović
Đukanović(Foto: Savo Prelević)

“Tehnička vlada je, što bi rekli mi matemičari, potrebna, ali ne i dovoljan uslov da imamo fer i poštene izbore... Najopasnije je to da se kao pokušava da se postigne neki dogovor u opoziciji, a više od 20 opozicionih poslanika ne učestvuje u tom dogovoru. Ako neko misli da bi potencijalni dogovor koji bi se postigao, obavezivao ostatak opozicije, grdno se vara“, kazao je Đukanović.

U pokretu “Odupri se” navode da “opozicija treba da napusti sve lažne institucije sistema - Skupštinu, Odbor za izborno zakonodavstvo i druga tijela, da nađe minimum jedinstva i krene u sve vrste vanistucionalnoe borbe i aktivan bojkot narednih izbora”.

“Da se građani pripreme za svakodnevne i uporne proteste dok se ne stvore uslovi za prve fer i slobodne izbore i institucije oslobode od opšte korupcije i političkog uticaja”, navode.

Upozoravaju da su institucije zarobljene i korumpurane, dok vladajuća koalicija odbija vladu građanskog jedinstva. Podsjetili su i da je ekonomska situacija sve teža dok se Crna Gora suočava sa aferama poslije kojih bi svaka odgovorna Vlada pala.

Opozicione partije ranije su tražile da dijalog o formiranju tehničke vlade počne do 22. oktobra, uslovljavajući time nastavak rada na izbornim reformama.

Nakon što je Gvozdenović odbio zahtjev, Demokrate su najavile da neće podržati izborne zakone ako se ne dogovori model za implementaciju iza koga će stati opozicija.

Damjanović: Bojkot potpuno legitiman

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da je opcija bojkota izbora na svim nivoima, u ovom trenutku potpuno legitimna i da će zavisiti od spremnosti vlasti da ipak uđe u dijalog, ali i od odnosa unutar opozicije.

Aleksandar Damjanović
Damjanović(Foto: Boris Pejović)

”Nakon odustajanja od dijaloga o tehničkoj vladi, i nadam se, adekvatnog odgovora pojedinih kolega koji je najavljen, mi potpisnici Sporazuma o budućnosti treba da se jasno odredimo da bez vlade građanskog povjerenja, koja bi u tehničkom smislu sprovela fer izborni proces, prosto ne možemo ući u neravnopravnu izbornu utakmicu”, kazao je Damjanović agenciji MINA.

Bonus video: