Iz odbora DPS-a ne može se u DIK

U oglasu za izbor šefa DIK-a piše da je potrebno najmanje 10 godina iskustva na pravnim poslovima i da kandidat nije član partijskog organa makar tri godine. Prvi uslov, kako piše u njihovim biografijama, ispunjavaju svoje troje
4447 pregleda 2 komentar(a)
Ne može biti član odbora partije: Mišela Manojlović, Foto: Vijesti
Ne može biti član odbora partije: Mišela Manojlović, Foto: Vijesti

Članovi Skupštinskog Administrativnog odbora još nijesu upoznati sa imenima kandidata koji su se javili za mjesto predsjednika Državne izborne komisije, iako su zainteresovani da se on što prije izabere kako bi se okončalo v.d stanje i u toj instituciji u izbornoj godini, rečeno je “Vijestima”.

Sadašnji v.d. Đorđe Vukčević stekao je zakonske uslove za penziju, u koju je trebalo da ide u atomatski po osnovu Zakona o radu, ali je Administrativni odbro odlučio da ostaje na tom mjestu do izbora nasljednika.

Na konkurs tog odbora koji je okončan u petak javilo se troje pravnika, koji su uglavnom ranije svi imali iskustvo sa izbornom procedurom. To su Mišela Manojlović, Aleksa Ivanović i Jovan Vojinović, potvrđeno je “Vijestima”.

Vojinović se ranije javljao na konkurs za predsjednika DIK-a ali nije dobio podršku, a Ivanović je nedavno konkursaio za direktora Agencije za sprečavanje korupcije, ali je i on ostao bez podrške.

U oglasu za izbor šefa DIK-a piše da je potrebno najmanje 10 godina iskustva na pravnim poslovima i da kandidat nije član partijskog organa makar tri godine. Prvi uslov, kako piše u njihovim biografijama, ispunjavaju svoje troje.

Kada je u pitanju drugi, Mišela Manojlović je članica Odbora DPS-a u Podgorici dok Ivanović i Vojinović nijesu politički vezani.

Na spisku članova Odbora Glavnog grada
Na spisku članova Odbora Glavnog grada(Foto: dps.me)

Kandidatkinja Mišela Manojlović bila je pomoćnica sekretara i sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Podgorice. Pre toga bila je šef pravne službe u Agenciji za izgradnju. Kao šefica Sekretarijata imala je dodirnih tačaka sa biračkim spiskovima. Aleksa Ivanović je 10 godina bio član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, prethodno je, između ostalog bio u OSCE Misiji u CrnojGori, pravni savjetnik USAID-a. U njegovoj biografiji piše da je bio angažovan od opštinske do savezne izborne komisije, te trener Međunarodne fondacije za izborne sisteme.

Jovan Vojinović je više puta bio predstavnik izbornih listi. U biografiji koju je ranije dostavljao Administrativnom odboru navodi se da je bio sekretar barskog Sekretarijata za imovinu, član republičke komisije za sprovođenje referenduma 2006. U zapisniku sa sjednice Administrativnog iz februara prošle godine navodi se da za njega nije glasao niko od poslanika.

Bonus video: