Marković: MCP ne ispunjava obaveze, predsjednik Srbije nas neće podučavati

"Poreska uprava Crne Gore radi zakonito", rekao je Marković
35490 pregleda 431 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.02.2020. 17:14h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas da je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze.

„Mitropolija crnogorsko-primorska je poreski obveznik i jasno je iz osnovnih informacija da ona nije uredan poreski obveznik, da ona ima prijavljeno svega trideset svještenika u Crnoj Gori, za koje već desetak godina ne plaća poreze i doprinose po osnovu njihovog angažmana, a svi vidimo da MCP, odnosno srpske eparhije u Crnoj Gori imaju više stotina svještenika koji nijesu prijavljeni, a po tom osnovu i ne podliježu poreskim obavezama. Istovremeno, MCP je akter raznih finansijskih aktivnosti i poslova iz koje proizilaze i poreske obaveze. Ovdje nema nikakve politike, Zakon mora da važi jednako za sve u Crnoj Gori i o tome nas neće podučavati niko, ni unutar Crne Gore, ni van Crne Gore, pa makar to bio i predsjednik Srbije. Poreski obveznici su oni koji rade i ostvaruju određena prava u Crnoj Gori, a ne građani druge države, odnosno njihovi zvaničnici. Dakle, nema spora. Ovo je zakoniti rad Poreske uprave koji je u sklopu ukupnih aktivnosti povećanja finansijske discipline i eliminacije sive ekonomije. To važi i za Mitropoliju i tako će biti do kraja, bez obzira na nervozu i svaku vrstu argumentacije koja liči na destrukciju, a ne na odgovoran odnos“, rekao je Marković u Londonu gdje učestvuje na IV investicionoj konferenciji za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša rekao je u subotu da je MCP dužna više miliona eura poreskog duga.

Iz MCP su na to kazali da je Mugoša iznio neprovjerene i neutvrđene podatke, te da je višemilionski dug izmišljen radi hajke protiv Crkve.

Iz Poreske uprave su nakon toga rekli da ne postoji hajka protiv MCP.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je juče kazao da će Srbija platiti sve što treba za SPC u Crnoj Gori.

Bonus video: