Marković u petak sa Amfilohijem

To će biti prvi sastanak premijera i mitropolita crnogorsko-primorskog od stupanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti na snagu
33352 pregleda 314 komentar(a)
Amfilohije i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Amfilohije i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 13.02.2020. 21:16h

Premijer Duško Marković i mitropolit Amfilohije počeće sjutra razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen krajem decembra prošle godine, a čije povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska.

Iz Vlade je večeras objavljeno da je "ovo prvi sastanak na inicijativu premijera povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nakon stupanja Zakona na snagu".

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su prethodno saopštili da će, na poziv premijera, sastanku sa Markovićem i delegacijom Vlade prisustvovati članovi Episkopskog savjeta SPC.

Podsjetili su da je Amfilohije u pismu od prije nekoliko dana saopštio da Mitropolija i ostale Eparhije SPC u Crnoj Gori ostaju otvorene za sastanak, ali pod uslovom da prisustvuju svi članovi Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

„Ukoliko ste spremni da prvenstveno razgovarate o Zakonu kao uzroku problema i načinima za njihovo rješavanje, odnosno o uklanjanju spornog Zakona, odnosno njegovih protivustavnih diskriminatornih odredbi iz pravnog poretka Crne Gore, obavještavamo Vas da bi u tom slučaju u razgovoru sa Vama kao predsjednikom Vlade Crne Gore sa nama učestvovali i njihova preosveštenstva episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije“, naveo je između ostalog u pismu Amfilohije.

Marković je u pismu Amfilohiju koje je uputio 28. januara izrazio spremnost da otpočne dijalog o pripremi temeljnog ugovora o uređenju međusobnih odnosa, kao i da se otklone sve dileme i sumnje oko korišćenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduće namjene.

Amfilohije je u odgovoru naveo da bi trebalo najprije razgovarati o Zakonu, pa tek onda o temeljnom govoru.

Od početka januara traju litije u crnogorskim gradovima, na kojima hiljade građana podržava zahtjev MCP da se zakon povuče.

MCP je najavila ustavnu inicijativu za ocjenu Zakona, dok je Vlada navodno spremna da primjenu prolongira pomjeranjem rokova do izjašnjenja Ustavnog suda.

Bonus video: