"NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, NATO se ne bavi vjerskim pitanjima" - Vijesti.me
Ministarstvo odbrane:

"NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, NATO se ne bavi vjerskim pitanjima"

NATO snage, u bilo kojem formatu, sa bilo kojim zadatkom, kako se navodi, ne mogu biti aktivirane na zahtjev jedne članice, već se takve odluke u savezu ravnopravnih, kao što je NATO, donose konsenzusom

Ilustracija
Ilustracija (Foto: shutterstock)

Navodi u pojedinim medijima iz Srbije o angažovanju NATO specijalaca u Crnoj Gori apsolutno su netačni i njima se nastoji da se na flagrantan način dezinformiše i obmanjuje javnost, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Nikakve NATO snage se ne nalaze u Crnoj Gori, a pogotovo ne sa takozvanim „specijalnim zadatkom“, kaže se u reagovanju i navodi da je u pitanju klasična manipulacija.

Ističe se da se NATO ne bavi vjerskim pitanjima i saradnja sa vjerskim zajednicama u zemljama članicama NATO-a isključivo je pitanje u nacionalnoj, odnosno unutrašnjoj nadležnosti svake države.

"U slučaju spoljašnjeg napada na neku od država članica, pa i na Crnu Goru, Alijansa ima mogućnost aktivacije člana 5 Vašingtonskog ugovora, koji napad na jednu članicu tretira kao napad na cijeli Savez. Odluku o aktiviranju tog člana donosi Sjevernoatlantski savjet", kaže se u saopštenju. 

NATO snage, u bilo kojem formatu, sa bilo kojim zadatkom, kako se navodi, ne mogu biti aktivirane na zahtjev jedne članice, već se takve odluke u savezu ravnopravnih, kao što je NATO, donose konsenzusom. 

"Maršal Stjuart Pič predsjedavajući je vojnog komiteta NATO-a i nema mandat da komanduje snagama NATO-a, već da sa vojnog aspekta daje savjete Sjevernoatlantskom savjetu, kao najvažnijem tijelu NATO-a", kaže se u saopštenju crnogorskog Ministarstva odbrane.


Vidi sve komentare