Ni Stanković više neće kroz političko blato

Već dva puta je ponavljan oglas za izbor četiri člana Sudskog savjeta, a u međuvremnu je promijenjen i zakon kako se ne bi zbog političke blokade parlamenta, to desilo i sa radom Sudskog savjeta
6409 pregleda 2 komentar(a)
Odlazi, ali ostaje: Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
Odlazi, ali ostaje: Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović

Jasno odsustvo političke podrške za izbor VDT-a u Skupštini uticalo je da se niko ne prijavi na konkurs za tu državnu funkciju.

To između ostalog smatra potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu (Forca), koji je ranije bio član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu koji daje mišljenje o kandidatu prije glasanja u Skupštini.

Nimanbegu za krah konkursa krivca vidi uglavnom u opoziciji, dok njegove kolege iz DPS-a i opozicionih partija juče nijesu bile spremne ili dostupne za odgovor na pitanje - zašto je propao konkurs za VDT-a.

Sekretarijat Tužilačkog savjeta objavio je da se na konkurs za VDT-a, koji je okončan u petak, niko nije prijavio: “Na javni poziv za izbor VDT-a nije pristigla nijedna prijava na adresu Tužilačkog savjeta”.

Pošto Zakonom o državnom tužilaštvu nije propisana ovakva mogućnost, nije predviđeno ni da se oglas ponavlja iako se to na neki način podrazumijeva. To znači, kako je objašnjeno “Vijestima”, da će 7. oktobra, kada VDT-u Ivici Stankoviću istekne mandat, proširena sjednica tužilaštva o tome obavijestiti Tužilački savjet.

TS, na čijem je čelu takođe Stanković, potom treba da predloži vršioca dužnosti vrhovnog tužioca iz redova tužioca u Vrhovnom tužilaštvu. Po isteku mandata, među njima će biti i Stanković, koji će najvjerovatnije i biti v. d. do odlaska u starosnu penziju - u maju 2021.

Za izbor VDT-a u parlamentu je potrebno 54, odnosno u drugom krugu glasanja 49 poslanika jer Ustav propisuje dvotrećinsku, odnosno tropetinsku političku podršku. To je propisano ustavnim amandmanima, nakon sugestije Venecijanske komisije Savjeta Evrope čija je ideja bila da se u Skupštini izbjegne politički uticaj prostom političkom podrškom vladajuće koalicije.

Međutim, to je dovelo do ovakvih situacija:

“Dogovorom političkih partija i naravno izmjenama Ustava Crne Gore iz 2013, kojim se predviđa da se VDT bira u Skupštini i to u prvom glasanju dvotrećinskom većinom, dok u drugom glasanju 3/5 podrškom poslanika, nedvosmisleno je, od zamišljene demokratske odrednice, postao blokirajući mehanizam. I to kako za izbor VDT-a tako i za Sudski savjet”, kaže Nimanbegu za “Vijesti”.

“Sadašnja opozicija će to nedvosmisleno iskoristiti da ucjenjuje i to je postala kočnica za imenovane VDT-a. Ne vjerujem da će se to promijeniti bez ozbiljnog dijaloga između vladajuće i opozicionih politika”, kaže potpredsjednik Skupštine.

Već dva puta je ponavljan oglas za izbor četiri člana Sudskog savjeta, a u međuvremnu je promijenjen i zakon kako se ne bi zbog političke blokade parlamenta, to desilo i sa radom SS-a.

Bonus video: