SNP: Građanima koji ne podržavaju vlast ugrožena osnovna prava

"Endemska korupcija koja je prodrla u svaku poru društva prijeti da potkopa državu i njene temeljne vrijednosti", ocjenjuju u SNP-u
527 pregleda 0 komentar(a)
SNP, Foto: SNP
SNP, Foto: SNP

Crna Gora samo promjenom vlasti može postati država u kojoj se poštuju ljudska prava svakog čovjeka i koja će imati isti odnos prema svakom svom građaninu, poručili su iz Socijalističke narodne partije (SNP) povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

"Prva pomisao koja pada na pamet kada je riječ o Crnoj Gori jeste da naši građani nisu ravnopravni, da se i danas, u 21. vijeku dijelimo na „naše“ i „njihove“, odnosno one koji pripadaju i podržavaju vladajuće strukture i one koji to ne čine i zato osjećaju sav teret ugroženosti osnovnih prava. Posebno su žene, djeca, starije osobe, osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije, ali poslednjih mjeseci i vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske, ranjive kategorije stanovništva o čijim pravima se mora povesti računa u narednom periodu", navodi se u saopštenju SNP-a.

Danas je, ocjenjuju, svima jasno da se u Crnoj Gori zaposlenje u državnoj upravi, pa i u dobrom dijelu privatnog sektora, ne može dobiti ako neko nije podržavalac i glasač vlasti. Iz tog razloga, smatraju u SNP-u, sve veći broj mladih ljudi napušta državu u potrazi za poslom i krovom nad glavom.

"Endemska korupcija koja je prodrla u svaku poru društva prijeti da potkopa državu i njene temeljne vrijednosti. Napadi na novinare i medije znakovito govore da još uvijek nema slobode mišljenja i izražavanja u besudnoj zemlji, te da poslenike javne riječi svako može vrijeđati, fizički maltretirati, pa čak i životno ugroziti ako smatra neophodnim. Naravno, sankcija će u velikom broju slučajeva izostati. Dok u Vrhovnom državnom tužilaštvu vlada haos, a Vesna Medenica troši treći mandat na čelu Vrhovnog suda, uprkos protivljenju javnosti i međunorodne zajednice, običan građanin može biti siguran jedino u to da njegova prava pred pravosuđem neće biti zaštićena. Koliko građani vjeruju crnogorskom pravosudnom sistemu najbolje govori činjenica da se ogroman broj njih za zaštitu svojih osnovnih prava obraća Evropskom sudu za ljudska prava", navode iz SNP-a.

O tome kolike razlike, kako smatraju u toj partiji, postoje u poštovanju prava i dostojanstva građana, dodaju iz SNP-a, pokazuje afera „Stanovi“ u kojoj se vidjelo da "dok većina građana muku muči da preživi od mjeseca do mjeseca, vladini funkcioneri i nosioci pravosudnih funkcija po više nego povoljnim uslovima dobijaju stanove i stambene kredite, neki i po više puta."

"Ovih dana vlast najavljuje i obračun sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i njenim vjernicima, te stvaranje nove crkve, i na taj način planira da ugrozi još jedno osnovno ljudsko pravo – pravo na slobodu vjeroispovijesti. Socijalistička narodna partija ističe da samo promjenom vlasti Crna Gora može postati država u kojoj se poštuju ljudska prava svakog čovjeka i koja će imati isti odnos prema svakom svom građaninu. Zbog toga će SNP CG učiniti sve da nakon narednih izbora postane dio vlasti i da konačno skine okove kojima DPS već decenijama sputava građane Crne Gore", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Bonus video: