Treba li vam PayPal za biznis? Firmi blokiran račun dva dana po pokretanju web shopa

"Saradnja sa PayPalom može da vam izvuče mnoge nepredviđene troškove", kažu u WTFJeansu
208 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 10:30h

Kompanija WTFJeans, čiji je osnivač Peđa Pušelja, prekinula je saradnju sa PayPalom nakon što im je blokiran račun dva dana nakon pokretanja web šopa.

WTFJeans je inicijalno pokrenut u Francuskoj 2009. godine i u samom startu su korisnici imali mogućnost plaćanja samo preko PayPala.

Kako Peđa Pušelja objašnjava na svom blogu na sajtu wtfjeans.com PayPal je blokirao njihov račun drugog dana od pokretanja web šopa.

"Nismo imali pristup novcu tako da nijesmo mogli da nastavimo sa prodajom. U PayPalu su nam objasnili da njihova poslovna politika zabranjuje da se uzimaju narudžbine ako je isporuka nakon 20 dana. To je jedna od onih stvari na koje na mislite, jer nijeste pročitali onaj deo sa sitnim slovima iz Ugovora", piše Pušelja, prenosi B92.

Međutim, Pušelji su rekli da mogu da naprave izuzetak od te politike kada se radi o provjerenim klijentima. Rekli su mu da pošalje "dokaz o porijeklu robe" kako bi odblokirali račun. Kada je poslao tražena dokumenta odblokirana je mogućnost plaćanja ali račun još nije kompletno odblokiran.

Crna Gora će biti u PayPal sistemu nakon detaljnih analiza >>>

Nakon toga dva mjeseca je trajala prepiska sa PayPalom. Slali su im sva dokumenta i kada su mislili da će se na kraju račun potpuno odblokirati primili su poziv od supervizora iz francuskog ogranka PayPala koja je rekla da treba da otkažu sve narudžbine.

"Rekli smo joj da WTFJeans radio 24 sata, sedam dana u sedmici u posljednjih pet mjeseci, da smo investirali našu ušteđevinu. Supervizor Fransin nije marila za naše molbe da će otkazivanje porudžbina napraviti velike štete za naš biznis. Bila je nemilosrdna. Rekla nam je da nismo pažljivo pročitali ugovor i da ne može da vjeruje da nas je PayPal pustio da radimo dva mjeseca i da ne razumije kako je to moglo da se desi", piše na blogu WTFJeans-a.

Na kraju im ništa drugo nije preostalo nego da implementiraju novi način plaćanja na njihovom web šopu koji će ići preko banke. Takođe, angažovali su i advokata kako bi im pomogao oko rješavanja problema sa PayPalom.

"Da li imaju pravo da mi dva puta naplate za uslugu koju nijesam ni dobio? Prvi put su mi naplatili 3,4 odsto plus 0,25 eura za svaku transakciju koju sam primio. Sada me tjeraju da vratim novac klijentima i hoće da mi naplate istu nadoknadu"

"Pitao sam ih šta se desilo sa nadoknadom. Da li imaju pravo da mi dva puta naplate za uslugu koju nijesam ni dobio? Prvi put su mi naplatili 3,4 odsto plus 0,25 eura za svaku transakciju koju sam primio. Sada me tjeraju da vratim novac klijentima i hoće da mi naplate istu nadoknadu", piše Pušelja.

Na kraju Pušelja daje savjet svima koji pokreću sopstveni biznis da budu oprezni i da dobro promisle da li žele da pokrenu biznis sa PayPalom.

"Bez obzira kako izgledalo lako da se implementira i pokrene sopstveni biznis, moguće je da će saradnja sa njima da vam izvuče mnoge nepredviđene troškove. Jako loše iskustvo koje mi je ostavilo gorak ukus u ustima", zaključuje Pušelja.

Bonus video: