Posljednjeg dana izložbe „Čistač” ulaz slobodan

Uzložbu Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu vidjelo više od 62.000 posjetilaca
473 pregleda 0 komentar(a)
Posljednjeg dana izložbe ulaz slobodan, Foto: Enterbelgrade.rs
Posljednjeg dana izložbe ulaz slobodan, Foto: Enterbelgrade.rs

V.d. direktora Muzeja savremene umetnosti (MSU) Slobodan Nakarada rekao je juče da će posljednji dan izložbe “Čistač” konceptualne umjetnice Marine Abramović, 20. januara, biti besplatan, kao i da će muzej tog dana raditi do 22 časa.

Nakarada je na konferenciji za novinare kazao da će pored najavaljenog performansa za taj dan, biti dodata još dva - “Odnos u vremenu” (Relation in time) od 17 do 20 časova i “Umetnost mora biti lepa” (Art must be beautiful) od 18 do 19 časova.

Prema njegovoj ocjeni, izložba “Čistač” prošla je “više nego uspješno”.

On je rekao da je ta izložba koštala milion i 300 hiljada eura, dok prihod od izložbe do sada iznosi 18 miliona dinara.

Nakarada je rekao da budžet koji je dodijeljen muzeju od strane Ministarstva kulture “nije razvojni budžet” i ocijenio je da to ministarstvo smatra da je “dovoljno zarađeno od Marinine izložbe”.

“Na neki način imam utisak da institucije koje dobro rade se na neki način i kažnjavaju. Mislim da se to odrazilo na ovaj budžet za 2020. godinu, imajući u vidu da smo na primer smo za osiguranje izložbi dobili nula dinara, što na neki način pokazuje odnos prema nama kao instituciji ali sam sa druge strane vrlo ponosan što smo ipak ovu instituciju zaštitili i što je ostala autentična”, kazao je on.

Nakarada je dodao da je izložbu posjetilo preko 62.000 posjetilaca, a da u posljednjih nekoliko dana kroz muzej dnevno prođe oko 1.500 posjetilaca.

On je kazao da nakon zatvaranja izložbe muzej neće raditi mjesec i po dana, kako je rekao, kao i u toku pripremanja izložbe, treba da se sklone sve postavke.

Bonus video: