Crnogorska kinematografija predstavljena na Kipru

“Naš cilj je razvijanje crnogorske kinematografije, a vjerujemo da smo na dobrom putu, naročito ako imamo u vidu da je Filmski centar Crne Gore osnovan 2017. godine, te da je najmlađi u regionu, sa vidljivim rezultatima koji stvaraju sigurno okruženje za razvijanje novih talenata i projekata", kazala je direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović

2808 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja na Kipru, Foto: FCCG
Sa predstavljanja na Kipru, Foto: FCCG

Da je crnogorska kinematografija na dobrom putu, ocijenila je direktorica Filmskog centra Crne Gore (FCCG) Aleksandra Božović, na panel diskusiji koja je organizovana u okviru Međunarodnog filmskog festivala na Kipru (Cyprus Film Days International Festival).

Na 22. izdanju festivala koji je od 18. do 21. aprila održan u Limasolu na Kipru, u sklopu Industrijske platforme Dot.on.the.Map. predstavljena je crnogorska kinematografija...

Božović je govorila na panelu Filmske mreže jugoistočne Evrope - SEE Cinema Networka, na temu “Filmska zajednica: Jačanje Filmske industrije jugoistočne Evrope kroz regionalnu saradnju”, ističući važnost i moć regionalne saradnje u filmskoj industriji. Ona je pričala i o naporima koje FCCG ulaže u razvitak crnogorske kinematografije, ali i o promociji naše zemlje kao filmske destinacije, saopšteno je iz FCCG.

“Naš cilj je razvijanje crnogorske kinematografije, a vjerujemo da smo na dobrom putu, naročito ako imamo u vidu da je Filmski centar Crne Gore osnovan 2017. godine, te da je najmlađi u regionu, sa vidljivim rezultatima koji stvaraju sigurno okruženje za razvijanje novih talenata i projekata. FCCG, pored sufinansiranja proizvodnje domaće produkcije, predstavljanja domaće kinematografije u inostranstvu, posebno razvija program ‘Film in Montenegro’ kroz koji našu zemlju predstavljamo kao filmsku destinaciju u cilju privlačenja stranih investicija kroz pružanje servisa inostranim produkcijskim kućama podstičući ih da snimaju u Crnoj Gori”, rekla je Božović.

Ona je dodala i da se ponosi razvojem i rastom broja crnogorskih produkcija i koprodukcija, ali i finansijskim ulaganjem.

“U prosjeku svake godine 80 odsto ukupnog budžeta Filmskog centra ulažemo u sufinansiranje domaće produkcije. Od toga, 69 odsto budžeta odlazi za sufinansiranje nacionalne produkcije, dok je u prosjeku 31 odsto budžeta usmjeren na sufinansiranje manjinskih koprodukcija. Naši producenti koproduciraju najviše sa zemljama iz regiona i jugoistočne Evrope”, navela je Božović i dodala da je Filmski centar od svog osnivanja na konkurisama za manjinske koproduckije podržao 49 projekata sa 1,477 miliona eura.

Pored nje, na panelu su učestovali i: zamjenica ministra kulture Kipra dr Elena Christodoulidou, direktorica Grčkog filmskog centra Athena Kartalou, Kamena Balkanski ispree Creative Europe MEDIA deska u Bugarskoj i Ilinka Teodorescu iz Rumunskog filmskog centra.

Predstavili projekat “Četiri sahrane i vjenčanje”

U okviru Industrijske platforme Dot.on.the.Map, koja okuplja filmske stvaraoce iz zemalja jugoistočne Evrope, u ovogodišnjem izdanju našao se i projekat crnogorske producentske kuće Parangal film “Četiri sahrane i vjenčanje”, reditelja Nikole Mijovića i producentkinje Maje Kecojević. Taj program se realizuje u partnerstvu sa Agora filmskim marketom Solunskog filmskog festivala.

Producentkinja Kecojević zadovoljna je što se projekat u razvoju našao među osam odabrani iz zemalja Mediterana i Bliskog Istoka.

“Imali smo priliku da se predstavimo ispred mnogobrojne publike koju su činili producenti, sales agenti, predstavnici javnih fondova, distributeri. Od novih poznanstava, posebno ističem autore i producente sa Kipra i iz Grčke i nove preliminarne dogovore o budućim saradnjama”, rekla je Kecojević.

Mijović kaže da je učešće na koprodukcijskom marketu dalo “dodatni vjetar u leđa filmskom projektu”.

“Zbog budućeg festivalskog života i distribucije filma, za nas je bitno da već u ovoj fazi postoji interesovanje za ono što radimo, i u tom smislu mislim da smo uspjeli da predstavimo naš film na zanimljiv i upečatljiv način”. ocijenio je on.

Bonus video: