STAV

Budžet 2017?

Očekivana su opravdanja da smo “neoliberalni tigar“ a kada se traže razlozi da se uljepša odsustvo profesionalnosti u načinu pripreme i usvajanja najvažnijeg godišnjeg zakonskog akta zemlje
1 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2016. 09:54h

Već je utorak, duboko popodne, 20. decembra... Na veb stranici Vlade Crne Gore nema predloga Zakona o budžetu za 2017. iako je usvojen prije dva dana. U režimu bespogovorne struke stvarno ne znamo šta je to predlog Zakona o budžetu za 2017. godinu, jer nije još objavljen u zakonskoj formi.

Na stranu što se može postaviti logičko pitanje: da li su ministri, potpredsjednici i predsjednik Vlade na vanrednoj sjednici u nedjelju, 18.12.2016, usvojili prezentaciju o budžetu, koja je bila predmetom konferencije za štampu, a ne predlog Zakona o budžetu? Šta je stvarno usvojeno u nedjelju? Ostaje pitanje na koje i dalje nema odgovora. Zato je odgovorno da se zbog običnih ljudi i mnogih životnih egzistencija koje se bore za preživljavanje, kao i zbog malog i srednjeg žilavog biznisa u Crnoj Gori, ne kreiraju uslovi paničnosti pošto niko ne zna kako izgleda buduća implementacija Zakona o budžetu.

Ok, tek su stigli, ne umiju najbolje da se snađu. Novom ministru zatečeni tim vjerovatno ne vjeruje, niti se, s druge strane, one kafanske i neformalne, a tako opredjeljujuće, daju prihvatljive i razumljive instrukcije. Znači, kupljen je još koji dan da se stvarno pripremi predlog Zakona koji je nominalno usvojen u nedjelju popodne. Odnosno, vjerovatno se tek sada, ovih dana, takav ozbiljan pravni akt zemlje priprema za konkretnu papirološku i elektronsku brojčanu i izvještajnu “konsolidaciju“, iako smo obaviješteni da je predlog Zakona o budžetu 2017. usvojen od strane Vlade i odgovarajućih vladinih komisija.

Očekivana su opravdanja da smo “neoliberalni tigar“ a kada se traže razlozi da se uljepša odsustvo profesionalnosti u načinu pripreme i usvajanja najvažnijeg godišnjeg zakonskog akta zemlje. Međutim, resorno ministarstvo i Biro za odnose sa javnošću znaju da je prekršena procedura. Ovo je primjetno nepravilan korak, potez koji je u ovako osjetljivom ekonomskom trenutku Crne Gore neprijatan signal naglašene rizičnosti, a to se nije smjelo dogoditi.

Malo je važno šta misle inostrani evaluatori (ne)reformi ili oni predsjednikovi plašljivi investitori. Budžet se ne sagledava kroz agregate, par glavnih brojki, već u ukupnim tokovima uporedivosti. Ako se uštedjelo nepunih 130 miliona eura na socijali i platama, to je možda brojka ukupnog eventualnog deficita ili nije; potrebno je znati kako to zakonski kroz predlog zakona izgleda. To je minimum obavezujuće implementacije, a o kojoj inostranci vole da drobe kada slabašno kritikuju.

Zašto je potrebno baviti se ovakvim proceduralnim pitanjem? Prvo, ok je, bolje je usvojiti budžet u primjetno nekontrolisano-ishitrenoj dinamici, nego ući u novi kalendarski period bez zakonskog plana javnih finansijskih tokova. Drugo, nije ok, a nikako da uđemo u vrijeme kada se procedure konstruktivno prihvataju kao pravno operativni tekst, koji se treba unaprijeđivati da se stvarno uradi bar nešto kvalitetno. Ovo je važno zbog sljedećeg: kada zaposleni javne administracije, čak i kad su u pitanju oni iz obrazovanja ili zdravstva ili bezbjednosti, ne odrade svoj posao onda se agresivno bira da se sakriju iza procedura, ili onog umrtvljujućeg “… što propisuje zakon“. A evo su ih sada prekršili su, pa se ni ne trude da takvo što bar skrušeno opravdaju, iako bi trebalo. Sljedeći put kad se čuje omiljena, a tako odvratna javna žvaka “... neka svako radi svoj posao...“ treba se znati da su kapaciteti uvezivanja i koordinacije unutar mnogih timova u Crnoj Gori potvrđeno bijedni, i da to tekuće živimo od novog tima Vlade CG.

Sistemski je svejedno da li su sjekli gdje je namjanje tanko; to se ne može provjeriti. Očigledno je da je sječa odrađena, bar u ovom trenutku nepoznavanja stvarnih brojki i izvještaja, kako nije trebalo. Zato se treba odgovorno zapitati: “A o kakvom ono patriotizmu vrište ispod crvenih zastava kada traže da im se politički vjeruje?“. Ili pak, o čemu ekonomski i sistemski pričaju kada prijete privrednicima oko prioritetnosti plaćanja poreza, kada nisu objavili kako izgledaju planirani porezi za narednu godinu, bar u predlogu brojki i poređenja.

P.S. Kao dodatna digresija: na zvaničnom site-u još nema ni rebalansa budžeta za 2016, koji je brzopotezno usvojen prije mjesec dana. O kakvim administrativnim odgovornostima i to kojeg PR tima se može govoriti, a znajući koliko se previše ulagalo u te zgubidanovićke profesije sa zadatkom da ublaže nekompetentnost javne administracije?

Autorka je ekonomska i finansijska analitičarka

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")