KOSMOS ISPOD SAČA

Abrakadabra pušači

Pušač pokajnik riječio je misteriju nakon godinu dana i devet mjeseci. Zamolio je ministarsvo da obavijesti narod, odnosno javnost. Dirljiv akt poročnog državnog pušača, pušača pokajnika
59 pregleda 8 komentar(a)
Petar Ivanović (novina)
Petar Ivanović (novina)
Ažurirano: 17.12.2016. 20:33h

Jedna od teorija porijekla riječi abrakadabra jeste da označava oca, sina i svetog duha. U ovoj priči imamo pušača, ministra, i naravno oca države. 

Pitanje "Ko je pušio o trošku države" Vijesti su postavljale po sličnom principu po kom je zahtjeve za donaciju i knjige slao Tim Robins u filmu Bjekstvo iz Šošenka. Međutim, nije Crna Gora taj tip zatvora i institucija, u filmu su ipak čekali i dočekali. Mnogi su se čudili zašto se istražuje sića od 48 eura, kad na drugoj strani novina se govori o milionima koje su pojeli nečiji kumovi, braća ili sestre.

Bizarna je objava novog ministra o tome ko je zapravo pušio. Poenta je da je pitanje "Ko je pušio o trošku države" zauzelo formu vica, poput izjave: "A gde je pečat?", tako da je pitanje progutalo problem, gurnolo ga u drugi plan. To je dokaz da je narod oguglao, iako je sad već bivši ministar izvodio trikove poput Koperfilda na konferencijama za medije, medije koje je bojkotovao i prozivao. U međuvremeno odlazeći ministar je pravio čuda, u 2016. godini ljudima je do kuća dovodio vodu cijevima, puštao u  rad česme, da bi na kraju napravio još veći trik, Ivanović je nestao. Nestao je kao dim od cigarete.

Informacija da je sve ispušio samostalni referent je divna. Taj kovitlac riječi "samostalni referent", vješto odabrane riječi, poput onih kad se za porez kaže da je to „samodoprinos“ prosto miluju uši izvozanih građana. Pronašli su ko je taj, ko je pušio, ko je budžet države rušio. Ali, i nije da su našli, nego se dobrotvor pušač javio sam, i to u formi pisma. 

Afera dobija oblik epistolarnog-ministarstva i medija, kad se pušač javio, sve je već otišlo u pepeo i dim, i ministar, i afera i država. Sad treba sve smiriti, i ministar novi objelodanjuje da je pušač kupio deset kutija cigarilosa, pa nakon toga u državnu kasu donio novac. Pošteno.

Dakle, treba među narodom da vlada ideja o tome da svi što su tri decenije krali državu, da su vraćali državi pare ili da će vratiti, samo što nisu. Podvala u podvali, ali dobro je da uvijek ima ko da se upeca, preko šest stotina hiljada ribica samo čeka udicu od izbora do izbora. 

Pušač pokajnik riječio je misteriju nakon godinu dana i devet mjeseci. Zamolio je ministarsvo da obavijesti narod, odnosno javnost. Dirljiv akt poročnog državnog pušača, pušača pokajnika.

U državi koja je podignuta na tabako-temeljima, predugo je trajala afera o 48 eura. Možda je ovo bila probna priča, model za ispitivanje budućih reakcija o tome kako će se provući neka veća afera, milionska, na istu foru. Matrica je dobra, sve postane prah i pepeo i niko tompus nije vidio. Abrakadabra.

Preporučujemo za Vas