KOSMOS ISPOD SAČA

Generacija M

Kao i uvijek, Crna Gora ne samo da kasni za svijetom, nego i za regionom, uprkos internetu, telefonima, i raznim smart uređajima, naša nova generacija je besmislena u svom postojanju i djelovanju
185 pregleda 5 komentar(a)
Milo Đukanović, Sigurnim korakom
Milo Đukanović, Sigurnim korakom
Ažurirano: 22.10.2016. 14:29h

Hemingvej je u svom romanu Sunce se ponovo rađa definisao „Izgubljenu generaciju“. Naredna, „Najveća generacija“ rođena je nakon I svjetskog rata, odrasla u vrijeme Velike depresije, a borila se u drugom svjetskom ratu. Ime joj je dao Tom Brokaw.

Dalje slijedi Tiha generacija, pa zatim Baby Boom generacija, a nakon nje Generacija X, Generacija Y i posljednja Generacija Z.

Kao i uvijek, Crna Gora ne samo da kasni za svijetom, nego i za regionom, uprkos internetu, telefonima, i raznim smart uređajima, naša nova generacija je besmislena u svom postojanju i djelovanju.

Ako zamislimo osobu rođenu nakon 1989. godine, ta osoba već ima mogućnost da glasa i vjerovatnoća postoji da je ta osoba završila fakultet i našla zaposlenje. Odnjegovana je u krilu Mila Đukanovića kao dodatnog člana porodice koji godinama progovara sa TV-a. Ukoliko je riječ o porodici čija egzistencija zavisi od održanja Mila Đ. na vlasti, porodica će ga voljeti svim (egzistencijalnim) srcem, dok će dijete to činiti iskreno, ali u domenu emocije robota kojem je rečeno da neko treba da se voli.

Mnogo je takvih, odnjegovanih, brižljivo odgajanih koji vole Crnu Goru samo zato jer im je rečeno da treba, koji glasaju i djeluju bez preispitivanja svojih odluka i poteza, jer zapravo, niko ih nikad nije ni učio u ovih četvrt vijeka da analiziraju i njeguju kritičko mišljenje.

Uprkos činjenici da se može naći i alternativni način obrazovanja, od bibiloteka, preko knjižara, i naročito interneta, ta generacija prima samo ono što ide „sigurnim kanalom“, i korača „sigurnim korakom“, bez svijesti da su robotizovani i proizvedeni tako da mogu živjeti samo u Crnoj Gori, jer kad bi zakoračili u onaj svijet vani, bilo na istok ili na zapad, njihov život prikazao bi se kao farsa, jer nema kanala preko kojih se koriste olakšice podobnosti, već se sudi po kvalitetu i sposobnostima pojedinca.

Zato je jedino Crna Gora siguran dom za Generaciju M. Ista ta generacija maše zastavama sa krovova zgrada koje su napravljene prije njihovog rođenja, glumeći sreću u promotivnom spotu partije kojoj pripadaju, opet, kao roboti koji ništa ne pitaju i ne pada im na pamet da mijenjaju. Dovoljno im je da se rukuju sa premijerom M, jer oni su Generacija M.

Jedino takva generacija može da urliče kad njihov vođa sa govornice poruči drugom političaru: „śSedi đe si, ni za đe si nijesi“. Nažalost, ne kapiraju da to nije Premijerova rečenica, on je do posljednjeg trenutka bojkotovao crnogorski jezik plašeći se da ne izgubi glasove, već je to najvjerovatnije uradak novog člana partije koji se predstavlja kao stručnjak za jezik, do te mjere stručan da je vidljiv potpis u pisanju govora drugima. Onaj što je nakad pisao govore svira klavir u Spužu. Meditira. Na mladima DPS ostaje, kukala nam majka svima, na čelu sa vječnom Crnom Gorom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")