STAV

Suština je u smjenjivosti

Pogledajte istini u oči: crnogorski birači nikada u istoriji nijesu smijenili svoju vlast!!! Ista je uvijek bila nametana ili održavana iz straha. Jeste li svjesni toga? Ako nijeste, vi spavate godinama!
70 pregleda 8 komentar(a)
glasanje, glasački listić, izbori, Foto: Luka Zeković
glasanje, glasački listić, izbori, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2016. 10:29h

Drage/i moje/i Crnogorke, Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati i svi drugi koji imate pravo glasa na predstojećim izborima u Crnoj Gori, pozdravljam vas hiljadama kilometara daleko. Iz daljine sve je jasnije, zar ne? Poručujem vam da poštujemo naše različitosti, ali razumimo sličnosti koje bi trebalo da konačno stave Crnu Goru na mapu civilizacije.

Pogledajte istini u oči: crnogorski birači nikada u istoriji nijesu smijenili svoju vlast!!! Ista je uvijek bila nametana ili održavana iz straha. Jeste li svjesni toga? Ako nijeste, vi spavate godinama! Molim vas da razumijete sopstvenu odgovornost za takvu poraznu sliku koju Crna Gora ostavlja u svijetu. Crnogorski birači su godinama dozvoljavali da amateri i poluprofesionalci, koji ne znaju (ili manipulišu javnost da ne znaju) razliku između javnog i privatnog interesa, ugroze budućnost svih njenih građana.

Zar konačno nije došlo vrijeme da shvatite da vlast postoji zbog naroda, a ne obratno, a da smjenljivost vlasti, kao društveni proces savremenih civilizacija, mora postati za sva vremena utemeljen u glavama svih?!

Da li od vaših automehaničara, ljekara, vaspitačica, učitelja, profesora, inženjera, knjigovođa, frizera, šminkera, tražite profesionalnost i zaštitu vaših interesa? Pretpostavljam da je odgovor pozitivan. Zašto isti princip ne primjenjujete kada glasate? Neko će reći da ne može iz straha. To je opravdano kada bismo dali pravo glasa na izborima djeci, ali da li je to razlog koji jedna odrasla osoba, svjesno ili podsvjesno, može da usvoji bez skupog kajanja, ali i lične odgovornosti? Apsolutno ne.

Glasajte slobodno, a svakog ko vrši pritisak na vas da podržite odnenarođenu crnogorsku vlast, prijavite, a sudovi će, ako ikada budu do kraja profesionalni, iste počinioce krivično goniti. Vi nemate čega da se plašite, a oni koji ovih dana plaše svoje zaposlene ili komšije da moraju podržati kriminalnu vlast, itekako treba da strahuju za sebe, čim profesionalci dođu na vlast. A doći će. Možda ne ovaj put, ali ako usvojite princip smjenjljivosti vlasti, sigurno će doći. Ne brinite za to. Budućnost je u vašim rukama, ako shvatate ličnu odgovornost. Ako je ne shvatate, tada zaista ne biste trebalo ni da izlazite na izbore.

Dozvolite mi na kraju da budem malo ličan. Oni koji me površno poznaju možda će reći da je lako meni da ovako slobodno pričam kada radim kao univerzitetski profesor i živim u inostranstvu. Oni koji me znaju od ranije znaju da sam ja ovako uvijek pričao i pisao i da sam uvijek argumentovano kritikovao, posebno zloupotrebe državne imovine. To znaju i u najvišim organima ove privatne države, u njihovim poluprivatnim ministarstvima i mrežama sumnjivih interesa. Nikada nijesam žalio zbog svojih slobodnih riječi, jer sam uvijek više dobijao nego što sam gubio zbog njih.

Drage moje, dragi moji, budite svjesni svojih prava i odgovornosti. Smijenite ovu vlast i svaku sljedeću koja sebe stavi iznad vas. To je suština svake političke priče!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")