STAV

Saradnjom do napretka i sigurnosti

U presudnom momentu za Evropu, Zapadni Balkan je pred novim izazovima. Pokušavajući da izgradi demokratska i prosperitetna društva, još se suočava sa posljedicama prošlosti
3 komentar(a)
Brokeri, Ekonomija, Foto: Shutterstock
Brokeri, Ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2016. 09:32h

Sa izazovima se otvaraju i nove mogućnosti. Pozicioniran na raskršću geopolitičkih previranja našeg doba, Zapadni Balkan je u poziciji da bude dobar primjer

Osnaživanjem ekonomske saradnje jačamo pozitivne aspekte međuzavisnosti u regionu i gradimo održiva i bezbjedna društva. Sa migrantska krizom, jačanjem populističkih partija, izlaskom Britanije iz Evropske unije, našli smo se u presudnom trenutku za Evropu. Sve ovo stavilo je Zapadni Balkan pred nove izazove i to u trenutku kada se, pokušavajući da izgradimo demokratska i prosperitetna društva, još uvijek suočavamo sa posljedicama prošlosti.

Ali, sa izazovima se otvaraju i nove mogućnosti. Pozicioniran na raskršću geopolitičkih previranja našeg doba, Zapadni Balkan je u poziciji da bude dobar primjer.

To je bila poruka i plenarne sesije finalne Klinton Globalne Inicijative kojoj sam imao čast da učestvujem. U razgovoru sa premijerom Srbije i gradonačelnikom Srebrenice, predsjednik Klinton istakao je i pohvalio proces pomirenja koji omogućava našem regionu da zamisli zajedničku budućnost.

Slične poruke čuli smo i razgovarajući o budućnosti Evrope i regiona u okviru strateških dijaloga Concordia Summita organizovanih u partnerstvu sa Atlantskim savjetom iz Vašingtona. Lideri iz Balkana i svijeta saglasili su se da je stabilnost i sigurnost moguća samo uz saradnju i jačanje pozitivnih aspekata međuzavisnosti kroz zajedničke projekte i fokus na budućnost.

Zapadni Balkan i stabilnost u regionu bile su teme i događaja na EastWest Institutu. Predsjednik instituta, ambasador Cameron Munter i premijer Srbije Aleksandar Vučić istakli su da su fokus na ekonomski razvoj i saradnju javnog i privatnog sektora, kako u okviru zemalja tako i medju državama regiona, garant napretka, investicija i prosperitetne budućnosti Zapadnog Balkana.

Stratešku poziciju Zapadnog Balkana naglasio je i predsjednik Podesta grupe, Toni Podesta. Tokom sastanka u Njujorku razgovarali smo o stanju stvari u regionu i Azerbejdžanu, koji pokazuje veliko interesovanje za ulaganje u Zapadni Balkan i čiju vladu Podesta grupa zastupa. Stvarajući business friendly okvir i međugranične projekte, mi kao region smo u jedinstvenoj prilici i da privučemo nove investicije sa bliskoistočnih i azijskih tržišta, kao i da infrastrukturno spojimo Evropu sa ovim rastućim i energetski bogatim tržištima.

Svi ovi događaji, kojima sam imao čast da prisustvujem u Njujorku, jačaju upravo onu misiju koju smo zamislili pokrećući Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope. Na svim ovim događajima istaknuta je upravo uloga ekonomske saradnje u jačanju pozitivnih aspekata međuzavisnosti i time održive i bezbjedne budućnosti regiona.

Jer, kao što uvijek naglašavamo na Samitu100, sarađujući na zajedničkim projektima stvaramo stabilniji i sigurniji region i omogućujemo investicije i biznis inicijative koje donose napredak građanima regiona.

Autor je predsjednik Atlas Grupe

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")