KOSMOS ISPOD SAČA

Milo bere grožđe

Zauzimajući se za NATO pakt, Milo Đukanović je sve vrijeme njima radio anti-kampanju. Uzeo je njihov plašt, i nevjerovatno je da vojni savez nema dovoljno valjane analitičare, znalce u marketingu, već dozvoli da ih prevesla nekad namjlađi premijer u Evropi, kralj iz Rastoka
190 pregleda 34 komentar(a)
Milo Đukanović, DPS (Novine)
Milo Đukanović, DPS (Novine)
Ažurirano: 10.09.2016. 15:14h

Niko nikad nije izvozao NATO pakt kao naš premijer i njegova ekipa. Ako pogledamo spotove koji čine dio propagandne kampanje za NATO, to je kao da gledate spotove za DPS. Potpuno isti kadrovi, boje, montaža, retorika i sličan tekst, leksički identičan.

Agencija koja radi reklame za NATO kampanju u Crnoj Gori, zapravo radi za DPS i nema međ njima razlike osim u nazivu firme. Pravi cilj spotova je promovisanje ideja koje omogućavaju partiji da preživi od izbora do izbora. Već sam govorio DPS i nije partija nego firma, jer u njoj nema ideologije, već vlada čisto pravilo biznisa. Partija koja se okoristila o NATO pakt, preuzimajući ovoga puta „ideju“ i identitet vojnog saveza i ranije je praktikovala slične paravane. Već jednom su Đukanović i njegova partija zaplivali na talasu tuđih ideja i nije im prvi put da maznu nečiju platformu.

Ne treba zaboraviti da isti manevar koji prave naslanjajući se na NATO pakt uradili su krajem prošlog vijeka preuzimajući, odnosno, zloupotrebljavajući ideje i načela Liberalnog saveza. Milo je postao Slavko, čak pokušavajući u jednom periodu od Slavka da napravi Mila iz prošlog života.

Zauzimajući se za NATO pakt, Milo Đukanović je sve vrijeme njima radio anti-kampanju. Uzeo je njihov plašt, i nevjerovatno je da vojni savez nema dovoljno valjane analitičare, znalce u marketingu, već dozvoli da ih prevesla nekad namjlađi premijer u Evropi, kralj iz Rastoka.

Slogan NATO kampanje u Crnoj Gori je: „Za sigurnu budućnost“, a slogan DPS-a za izbore koji predstoje je: „Sigurnim korakom“. Imajući u vidu da im je prethodni slogan bio: „Zrelo naprijed“, imamo sve na jednom mjestu, „sigurnim korakom zrelo naprijed za sigurnu budućnost“. Neko je dobro smislio plan manipulacije narodom, i sve staje u jednu rečenicu. Možda jeste NATO vojna sila, ali iskustvo DPS-a od četvrt vijeka učinilo je da su lukaviji od vojnog saveza.

Novi predizborni spot DPS-a naravno da se ne razlikuje od NATO promo-spotova. Isti kadrovi, isti dronovi, montaža i ideja. Čak neodoljivo slične melodije i pokrivalice. Ima, naravno kao i u NATO spotovima ogromnih propusta. Čak i laici mogu uočiti da Milo na početku čita tekst, presvlači se nekoliko puta čak i stiže do jaknice neodoljivog materijala, a trenutak u kom Premijer govori: „Ispravljamo greške“, svima se prikaže lik Svetozara Marovića, što je čist simbolizam. Ozbiljno lice dok izgovara „Ispravljamo greške“ ne može da odglumi ni Branimir Popović, ali može Milo, jer je za klasu veći glumac od svih naših „doajena“. Kaje li se ili ne kaje, pitanje je sad.

Najdirljiviji trenutak je kad Milo u blistavo bijeloj košulji, zavrnutih rukava, bere grozd grožđa. Nikad niko nije vidio do tad Premijera da radi osim kad baci lopatu betona kao foru kamena temeljca, jer do sad nije cijepao ništa osim naroda i opozicije. Bavio se isključivo politikom i basketom, pa je i kod Aleksandra Stankovića poodavno u emisiji na HRT izjavio da nije imao kad da nauči engleski i da isklj/uklj kompjuter. Nemam ti kad.

Milo bere grožđe, a narod će kao i u ovih 25 (slovima: dvadeset i pet) godina da obere bostan.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")