PISMA UREDNIKU

Između bijede i smrti

Na narodu je da izabere između sopstvene bijede i političke smrti DPS-a!
0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock.com
penzioneri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 03.09.2016. 08:38h

“Politika štednje i fiskalna konsolidacija ne trebaju da budu toliko bolne i da se uništavaju toliki životi.” (Pol Krugman)

Oni što su raskućili državu Crnu Goru, sada smišljaju kako da se zaustavimo na rubu provalije i nad njom visimo na neodređeno vrijeme. “Sa kraja će početi tanjega”, jer im ide u prilog da se što više građana oklizne u provaliju. Smanjenje broja stanovnika ići će brže nego što predviđaju u UN.

Sanacioni plan je ništa drugo nego odgođene preporuke MMF-a od novembra 2015, što zbog izborne 2016, nijesu realizovali odmah.

U međuvremenu su nesrazmjerno povećali plate u javnom sektoru, zbog sebe i svojih saradnika u vrhu, koji lako takve privilegije izglasavaju. Uoči izbora povećali su penzije za 3%, što je nagrada za glasove u najbrojnijem i najvjernijem biračkom tijelu. Tek što su penzije odmrznute početkom 2016, slijedi njihovo zamrzavanje na pet godina, što je pogubno za staru, u svakom smislu ugroženu populaciju.

Oporezovanje penzija preko 500 eura, a ne i visokih plata, je sramno.

Isto je sa socijalnim naknadama. Limitirana godišnja isplata ne dozvoljava priliv novih korisnika, osim u slučaju nečije smrti.

Majkama sa troje i više djece predviđaju umanjenje mjesečnih naknada za 50%, što je fukarski čin, koji priliči DPS vlastodršcima. Zakon nijesu izmislile majke, a koliko je dobro pripremljen i pravedan, trebalo je misliti na vrijeme. Preko 20.000 žena je poniženo i prevareno!

Plan za “lagano umiranje”, koji, dodatno, predviđa povećanje akciza na gorivo, uvođenje akciza na električnu energiju, povećanje PDV na 20%, te istrajavanje na poreskim olakšicama i PDV izuzećima, ubrzano povećava siromaštvo siromašnih građana...

Na narodu je da izabere između sopstvene bijede i političke smrti DPS-a!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")