KOSMOS ISPOD SAČA

Ajd' polako 2

Konačno da je napravljen iskorak u odnosu na montipajtonovski besmisao koji je u Crnoj Gori potrošen još prije deceniju
9 komentar(a)
Demokrate spot, Foto: Youtube screenshot
Demokrate spot, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 26.08.2016. 08:40h

Bez obzira da li je posrijedi knjiga ili film, riječ nastavak ili broj 2 nakon naslova djela obično govore o riješenosti autora da na osnovi popularnosti originala izvuče novac od kombinovanja starih ideja u novo ruho. U prevodu, nastavak je obično pokušaj izvlačenja koristi od stare slave.

Kad sam čuo da postoji nastavak reklame „Ajd’ polako“, našao sam se na pola puta od momentalne zakletve sebi da nikad ne pogledam novi video, i želje da vidim da li je uopšte moguće napraviti goru verziju od „Ajd’ polako 1“. Kad se taj prvobitni, čudesni video, pojavio prije nekoliko godina, prednjačio sam u sprdnji na račun te u potpunosti promašene reklame, koja eto, nije čak dostigla ni nivo efektnosti u smislu da je promašena tema toliko da postaje popularna iz kontra-razloga, po principu anti-reklame.

Život bih dao da se kiks „Ajd’ polako“ ne može ispraviti, kad, glenelezivraže, žestoko sam se prevario. Nije ovo pisanje proizvod pukog iznenađenja činjenicom da su djelimično ispeglali veliku grešku, već je ovaj video prevazišao i granice advertajzinga u Crnoj Gori. Kako i neće kad je reklama imala priliku da sa prvim dijelom „Ajd’ polako“ udari o dno advertajzinga, pa je pred njima bila jedina mogućnost da se odgurnu sa „Ajd’ polako 2“ što više u vis, i eto, uspjeli su!

Novi video ima sve elemente moderne i efektne reklame. Ako je prva verzija „Ajd’ polako“ bila namijenjena penzionerima kao glavnim SNP fanovima, ovog puta pogodili su dvije grupe jednim videom, i penzionere i zgađenu omladinu. Pojava momka sa uvijenim brkovima, uz propratnu muziku, daje šmek apsurda. Dok bulevarom „bez ruku“ lik vozi bicikl sve izgleda kao da je riječ o Alfredu Žariju. Apsurd kao preteča dadaizma i nadrealizma.

Konačno da je napravljen iskorak u odnosu na montipajtonovski besmisao koji je u Crnoj Gori potrošen još prije deceniju. Ovaj video počinje smisleno, zarazom od jedne riječi. Kliče se „Milo, Milo, Milo“ i konačno da je neko našao formulu da se podsmijava na pravi način našem gospodaru. Sjajna atmosfera spota čini da se zaboravi na kiks „Ajd’ polako 1“, i dobro je što je taj kiks iskorišten kao podloga za preobraženje ideje, što je vrhunska autoironija.

Konačno i da je neko odabrao drugačiji pristup narodu, od opozicionog busanja u brdsko-poštene grudi i vladajućeg nikšićko-čvrstog obećanja svijetle budućnosti. Dobar znak je da je djelimično drveni Bečić pristao da mu mlada ekipa kreira moderan i dobar spot, za razliku od prethodnih. Ovaj video sa mediteranskim šmekom takođe može poslužiti kao indikator primitivizma kod onih koji napadaju ovaj spot kao nepotrebnu burlesku i aspurd. Upravo tako se i treba boriti protiv režima, jer ukoliko se DPS-u pristupi ozbiljno, zbogom živci.

Ako je suština u detaljima, treba još da peglaju mlade Demokrate, pa i to da ovako dobar video ne gubi na značaju tako što se promoviše na fb stranici Alekse Bečića uz riječi: „uplasiti“ i „kazemo“, a da se insistira na mr ispred imena. To je već past tense još od doktor Vojislav Šešelj fore. Ako su Demokrate uspjele da preokrenu glupavu reklamu u dobar spot, mogu i tastaturu da namjeste na naški, zarad popularnosti dobrog reklamnog spota.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")