STAV

Američki darovi

Pitamo se da li se namjerno ili slučajno u izbornoj 2016. godini prećutkuje američka zahvalnost Vladi Crne Gore “zbog spremnosti da podrži napore SAD da zatvori pritvorski objekat Gvantanamo na Kubi”, što je saopšteno iz Pentagona
81 pregleda 3 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Reuters
Gvantanamo, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2016. 09:08h

Naša višedecenijska Vlada često se hvali humanim djelima, pobrajajući talase izbjeglica iz BiH, Hrvatske i Kosova, koje je Crna Gora svojevremeno prihvatila, što jeste rijedak primjer državne i ljudske solidarnosti u novijoj istoriji Balkana.

Pitamo se da li se namjerno ili slučajno u izbornoj 2016. godini prećutkuje američka zahvalnost Vladi Crne Gore “zbog spremnosti da podrži napore SAD da zatvori pritvorski objekat Gvantanamo na Kubi”, što je saopšteno iz Pentagona, a prenosi AP. Biti pohvaljen od najmoćnijeg saveznika, a to ne udariti na sva zvona, odudara od prakse crnogorskih zvaničnika. Možda čekaju jek predizborne kampanje?!

Zatvor Gvantanamo je otvoren u američkoj vojnoj bazi na Kubi 2002. godine, za smještaj osumnjičenih za terorističke napade u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. Prema svjedočenju novinara i humanitarnih organizacija, bio je pravo mučilište, za što je prozivan predsjednik Buš.

Predsjednik Obama je smatrao “da postojanje takvog zatvora remeti partnerske odnose sa zemljama u borbi protiv terorizma i potkopava ugled Amerike u svijetu, koji je stečen vladavinom prava, te podstiče regrutovanje džihadista. Pored toga zatvor košta 445 miliona dolara godišnje...”

Januara 2009. godine Obama je potpisao nalog o raspuštanju zatvora, s tim što zatvorenike ne vraćaju u države porijekla nego ih razmještaju u druge zemlje širom svijeta, među kojima su Crna Gora, Srbija i BiH.

Ed Rajs, šef spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, osudio je oslobađanje zatvorenika: “Tvrdokorni teroristi ponovo bivaju pušteni u strane zemlje, gdje će predstavljati prijetnju”, dok je američki Kongres 2011. godine zabranio prebacivanje zatvorenika iz Gvantanama na američko tlo, jer su, kako kažu “suviše opasni”.

Crna Gora je primila dvojicu američkih zatvorenika, jednog u januaru, drugog u junu 2016. godine. Iz Vlade kažu da smo se “pridružili humanitarnoj akciji”, što je tačno, s obzirom da su naši “gosti”odrobijali, prvi 13, a drugi 14 godina, bez podignute optužnice. Prema pisanju Vol strit žurnala, Amerikanci su dugo pregovarali sa Crnom Gorom i tražili prostor za dugoročno riješeno životno pitanje isporučenih zatvorenika.

Prvi, Abdul Aziz al-Suweydi, sumnjičen je da je bio trener bombašima Osame bin Ladena, a drugi, Abdel Malik Abdel Vehab al-Rahabi, sumnjičen je da je, kao srodnik Osame bin Ladena, bio njegov tjelohranitelj.

Iz Pentagona navode da je Malik al-Rahabi prebačen u Crnu Goru jer je “promijenio svijest tokom 14 godina provedenih u zatvoru na Kubi”, prenosi Hina. U našem narodu bi rekli da je “prevrnuo svijest”. Crnogorci su velikodušni, ali se,vjerovatno, ne radi o želji da dokažemo da smo humaniji od demokratske Amerike?! Našim saveznicima je dobro poznato da se “svjesni “i “nesvjesni” slobodno šetaju Crnom Gorom, te da je premještanje ljudi obilježje brdovitog Balkana.

Dok Crna Gora očekuje ratifikaciju protokola o pristupanju u NATO, 61 zatvorenik Gvantenama čeka slobodu. Možda još koji bude dopremljen u Crnu Goru, jer predsjednik Obama ispunjava svoje planove?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")