STAV

Niže poreske stope - podsticaj turizmu

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je uredilo poslovni ambijent kroz nekoliko zakona, uredbi i pravilnika koje bi trebalo stalno unapređivati i dopunjavati
141 pregleda 5 komentar(a)
Hotel Belvi, Budva, Bečići, Turizam
Hotel Belvi, Budva, Bečići, Turizam
Ažurirano: 18.08.2016. 10:56h

Turizam je sam po sebi takva djelatnost da sve ostale djelatnosti čini manje ili više komplementarnim. Što su ostale privredne djelatnosti na višem nivou razvoja, to turizam ima veću šansu da generiše veći broj visoko platežnih gostiju, time veće prihode privatnom sektoru, komplementarnim djelatnostima i državnom budžetu.

Turizam, sa jedne strane, predstavlja veliku razvojnu šansu za Crnu Goru jer može da obezbijedi velike ekonomske koristi, direktne prihode, a sa druge strane je pun izazova i prijetnji jer nosi negativne efekte koji se ogledaju u prevelikom broju turista, velikom pritisku na resurse, izazovima za lokalnu kulturu i slično. Razvoj turizma može doprinijeti održivom ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje destinacije, ako se izbjegne zamka prostog povećanja broja kreveta, turističkih posjeta i turističkih prihoda po svaku cijenu.

Nažalost, često čujemo izvještaje u kojima se upravo potencira na informacijama koje govore o povećanju broja turista, a ne na kategorijama koje su privrednicima važnije; finansijski efekti, struktura gostiju, dužina boravka itd.

Održivi turizam je pravi model koji se predlaže za Crnu Goru, ali i prava korektivna mjera za sadašnje karakteristike ”mainstream”, masovnog turizma koje je degradira kao destinaciju.

Zato je bitno unaprijediti ponudu na nivou cijele Crne Gore i spojiti jug i sjever. Ono što je za turizam najbitnije je da u svijesti svih nas građana, kako na jugu, tako i u centralnoj i sjevernoj regiji, bude da djelujemo kao turistička zemlja. Mislim da sveukupno društvo to još nije prihvatilo kao i saznanje da su mnogi prihodi obezbjeđeni iz budžeta upravo iz turizma.

Kvalitetna zakonska regulativa predstavlja osnovnu pretpostavku izgradnje ambijenta u kojem se kvalitetno živi i uspješno posluje. Jednostavno, država donošenjem zakonskih regulativa uređuje pravila igre, a ugostitelji poštujući pravila stvaraju uslugu za goste.

Pravila igre moraju biti jasna i pregledna, i potpuno u funkciji promocije Crne Gore. Mi donosimo prihod budžetu na razne načine, pa stoga ovakva regulativa treba da bude što više usmjerena da nam olakša poslovanje, i u funkciji usluge i gosta. Osnova dobre usluge u turizmu je stvaranje ugodnosti i opuštenosti za goste.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je uredilo poslovni ambijent kroz nekoliko zakona, uredbi i pravilnika koje bi trebalo stalno unapređivati i dopunjavati.

Upravo su zakoni, glavno oružje jedne države kojim će se sve anomalije kada je riječ o biznisu kazniti i minimizirati, a sve pozitivno prepoznati i stimulisati. Država u zakonskim regulativama ima veliku šansu da uredi turizam i obezbijedi finansijska sredstva koja nisu mala. Smanjenje PDV-a kao i sve druge poreske olakšice za turističko-ugostiteljsku djelatnost odavno su zahtjev i insistiranje privrede. Traženje rješenja o smanjenju poreskih stopa je kroz zahtjeve prema Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Ministarstvu finansija bila je jedna od misija Unije poslodavaca.

Svako rješenje koje znači niže poreske stope je od velikog značaja. Treba se krenuti od rješenja koja će biti upravo u duhu podsticaja i kreiranja boljeg poslovnog ambijenta. Takođe sve treba uskladiti sa strategijom i vizijom gdje Crna Gora treba da bude kao turistička destinacija.

Izmjenama zakona o PDV-u je napravljen prvi korak u poreskim olakšicama i time pokrenut trend daljeg smanjenja poreskih opterećenja i fiskalnih dažbina prema privredi.

Predlog mjera ne nudi sva rješenja problema sa kojima se suočava turistička privreda u Crnoj Gori. Fiskalni podsticaji i olakšice sami po sebi neće riješiti niti pitanje sezonalnosti u potpunosti, kao ni bolje povezanosti, dostupnosti, regulisanja sistema pijaćih i otpadnih voda, i ostalih problema sa kojim se suočava turistička privreda. Treba naglasiti da se čak 75% ukupnog turističkog prihoda ostvaruje u toku tri mjeseca ljetnje sezone dok turistički promet sjevernog regiona učestvuje u ukupnom prihodu sa svega 1,5%, što dodatno pojačava sezonalnost.

Stoga, bilo kakvo sniženje poreskih stopa za privredu znači mnogo i predstavlja važan podsticaj posebno na oblast ugostiteljstva s obzirom na cjelokupnu trenutnu situaciju, jer kao ugostitelji moramo da kreiramo dobar ambijent zbog gostiju, mada znamo kako su uslovi teški za rad.

Poslovno okruženje za ugostitelje je sve skuplje; hrana, energenti, takse, obaveze, a globalna konkurencija vrši stalni pritisak na cijene i raznovrsnost ponude. Nama je svaka sezona sve teža a gosti sve zahtjevniji, pa cjenovna politika mora da se uskladi sa velikom konkurencijom. Crna Gora je destinacija na turističkoj mapi među Španijom, Turskom, Grčkom, Italijom, Hrvatskom i svim drugim destinacijama.

Predlog datih mjera ima intenciju da obezbijedi konkurentnu turističku ponudu, podstakne konkurenciju u viskokvalitenoj turističkoj ponudi koja generiše rast i zaposlenost .

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")