STAV

Pogažena riječ

Okoreli vlastodršci na desete parlamentarne izbore u oktobru 2016. izlaze sa visokim stepenom arogancije, sigurni, kako kažu u “apsolutnu pobjedu”. Hvaleći se onim što jesu uradili za Crnu Goru, javno i tajno računaju na razjedinjenost opozicije, koju, uglavnom, oni cijepaju i svađaju.
55 pregleda 2 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.08.2016. 10:21h

“Jedina stvar koje se neka demokratska nacija mora bojati jeste tako moćna vlada da je narod nije u stanju kontrolisati.” (Sun Yat Sen)

Ekonomsko posrnuće Crne Gore sa javnim dugom od oko 70 % BDP-a, pljačkaška privatizacija, rasprodaja državne teritorije, polovina građana u siromaštvu, visoka stopa nezaposlenosti, migracije i emigracije, katastrofalno stanje u prosvjeti i zdravstvu... samo su neki od vidljivih rezultata duge vladavine DPS-a.

Okoreli vlastodršci na desete parlamentarne izbore u oktobru 2016. izlaze sa visokim stepenom arogancije, sigurni, kako kažu u “apsolutnu pobjedu”. Hvaleći se onim što jesu uradili za Crnu Goru, javno i tajno računaju na razjedinjenost opozicije, koju, uglavnom, oni cijepaju i svađaju.

Između dvoje parlamentarnih izbora pocijepao se SNP, a Pozitivna Crna Gora nije cijela “preživjela” lokalne podgoričke izbore. SDP je bila žrtva neslaganja sa politikom koalicione DPS i pocijepana je zahvaljujući DPS-ovim poltronima, kojima su fotelje “od obraza preče”. DF je ostao bez lidera, koji je osnivanjem Demosa, oslabio najjaču opozicionu političku grupaciju.

Glasanje o povjerenju Vladi je DPS-ov “manevar”, kojim su, nakon prijema NATO pozivnice, ubrzli razlaz sa SDP-om, unaprijed obezbijedivši podršku PCG, partije koju je premijer nazivao produktom “medijske mafije”, a njene poslanike “bitangama”. Sada su u naj-savezu, što bi za Pozitivnu nekada bila najveća uvreda.

U dogovoru sa novim saveznicima, izrežiran je premijerov “velikodušni” poziv opoziciji da uđe u Vladu i kontroliše korišćenje državnih resursa u predizborne svrhe. Demonstrirana je sila, jer u DPS-u smatraju da ih sve moguće kontrole ne mogu ugroziti, a nakon izbora će imati od opozicije ovjerenu priznanicu o “regularnosti“ željene pobjede.

Tako su okončani ulični protesti DF-a, a građanska opozicija oko ulaska u Vladu izbornog povjerenja nije iskazala jedinstvo. Revnosni rad predstavnika SDP-a, Demosa i GP URA na otkrivanju i objavljivanju brojnih nezakonitih radnji u institucijama vlasti, unervozio je i one “bez prsta obraza”.

Kada je,usvajanjem Ugovora sa A2A, Vlada ignorisala mišljenja opozicionih ministara, čime je prekršen Sporazum o slobodnim i fer izborima, gospodin premijer je izjavio da “ne daje ni pet para za optužbe, ako opozicioni ministri iziđu iz Vlade”. Sve u njegovom stilu, sa pozicije moći!

GP URA je prvi donio odluku o izlasku iz Vlade izbornog povjerenja, što je izazvalo brojne komentare političara i analitičara, iz kojih isijavaju moć, osude, nerazumijevanje, uvrede... što dodatno slabi opoziciju i usložnjava političku scenu u Crnoj Gori.

Čuveni netipični projekat, koji je mjesecima bio dominantna politička tema ne samo u Crnoj Gori, u koji su mnogi iskusni političari vjerovali i uložili mjesece vremena i energije, okončan je prema planu DPS-a. Premijerov potpis na Sporazumu nije ih spriječio da se oslobode opozicione kontrole, da bi predizbornu kampanju odradili po starim uvježbanim metodama…

Iza noći dan će doći! Na biračima je da ubrzaju svitanje!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")