LAKAT U REBRA

Slavoljub od tendera

Ako se za Stijepovićevog mandata izgradi novi kolektor, začepiće opoziciji usta i pokopati opore primjedbe da ne može da se odmakne od tendera
50 pregleda 11 komentar(a)
kolektor, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
kolektor, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.08.2016. 10:50h

Slavoljub Stijepović, gradonačelnik Podgorice, riješio je da zaigra ruski rulet sa gradskim kolektorom. Nedavno je saopštio crnogorskoj javnosti da se priprema tender za kolektor, da je gradska vlast u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Vlade i KfW Njemačkom bankom za razvoj kako bi se obezbijedio kredit od 35 miliona eura, koliko bi trebalo da košta izgradnja tog postrojenja.

Da li se može reći da je Stijepović tako svoju političku karijeru vezao za kolektor, ili je njegova izjava u predvečerje oktobarskih izbora samo marketinški trik kako bi se narodu gradska vlast predstavila kao marljiva. On tvrdi da nas dijele mjeseci do raspisivanja tendera čija realizacija treba da riješi najveći infrastrukturni problem Podgorice.

Valja podsjetiti da je Stijepović za prethodni Dan Podgorice najavio da očekuje da će tender za kolektor raspisati u prvom kvartalu ove godine, i da grad nema te pare, već da računa na međunarodnu pomoć.

Podsjetimo i da je prethodni gradonačelnik, Miomir Mugoša, za svog zemana raspisao jedan neuspješan tender za rješavanje degustativnih problema grada. Miomir je više lično bio zainteresovan da stvori povoljan ambijent za razvoj građevinskog biznisa, bilo je to vrijeme kada se u Podgorici ugrađivalo više cementa, nego u Njujorku. Nije bio previše voljan za tango sa kolektorom.

Goran Radonjić, šef kluba odbornika Demosa, na nedavnoj sjednici Skupštine Glavnog grada kazao je da su rezultati rada lokalne vlasti za period skoro dvogodišnjeg mandata loši, a to se vidi u izvještaju o ostvarivanju budžeta Glavnog grada za prvih šest mjeseci. Radonjić je naveo da nema ništa od projekata koji su davno najavljeni, a da lokalna administracija ne odmiče dalje od tendera. On je tada ocijenio da se uzalud govori kako gradski rukovodioci rade bez odmora, kada ne mogu da razriješe nijedan tender.

“Imamo zaboravljene tendere, ruševine i rupe u najužem dijelu grada, naselja u Podgorici gdje nema vode “, rekao je Radonjić.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković podsjetio je na obećanja iz Stijepovićevog izbornog programa da će izgraditi osnovne škole u Tološima i na Karabuškom polju, srednju škole u Golubovcima.

“Vlast samo krpi rupe (asfaltira)”, rekao je tada Vuković.

Stijepović je uveo više reda u naplati para od komunalija, ali ipak se ne može reći da je stavio uzde krupnom kapitalu koji se ubrizgava u građevinski biznis. Sigruno je da je i štedljiviji od svog predhodnika, kako u rasipanju tako i na riječima. Mugoša je obožavao da fascinira novinare izjavama u kojim se razmetao milionima, Stijepović sa medijima uglavnom komunicira saopštenjima.

Da li je sudbina Slavoljubu Stijepoviću namijenila da bude čovjek koji će izgraditi novi kolektor Podgorici i tako spasiti Moraču, Skadarsko jezero i njegovu Zetu od daljeg zagađenja koje prouzrokuje previše otpadnih voda. Postojeći kolektor prekovremenim radom jedva i da uspijeva nedovoljno da obradi otpadne vode prije nego ih proslijedi u Moraču. Slikovito rečeno, ono što radi postojeći kolektor bilo bi ravno pokušaju da čovjek od 200 kilograma želi da obuče odijelo nekoga ko teži 55. Gdje bi se rašilo i gdje bi se pokazali viškovi, možete samo zamisliti… Tako i aktuelni gradski kolektor obradi ono što može, što ne može dočeka bistra Morača i transformiše se u smrdljivu rijeku.

Ako pak Stijepović uspije da realizuje taj projekat, sve domaćice koje žive u blizini gradskog kolektora pažljivim vezom i visokim stilom uradiće tapiserije sa njegovim likom, a njihova djeca držaće Slavoljubovu sliku u bukvaru. Otvoriće ljudi prozore, ako im nijesu brave na njima zarđale. Ribe iz Morače same će se nabacivati na njegovu udicu, ako je ikad zabaci. Realizacijom tog projekta začepio bi opoziciji usta i pokopao njihove opore primjedbe da ne može da se odmakne od tendera.

Vjerujem da Stijepović ima senzibilitet da riješi problem otpadnih voda grada jer bi time zaštitio i Zetu koja mu je zavičaj.

Postavlja se pitanje da li je žezlo odluke o raspisivanju tendera u Stijepovićevim rukama ili ipak treba naklon nekog višeg autoriteta da se otpočne taj nimalo jeftin, a neophodan projekat.

Brzo će jesen, i ja pozivam sve one koji vole Podgoricu da se mole da postojeći kolektor izdrži, jer sve i da taj tender uspije, i bankari odriješe ćesu, postojeće postrojenje još uvijek neće u penziju.

Postaviće se više pitanja od toga da li je kredit za kolektor suviše skup, koliko će porasti računi građana Podgorice, gdje će se graditi, jer su Botunjani već više puta poručili da ga neće u svojoj blizini.

Uostalom, ako postojeća vlast zadrži većinu u gradskoj skupštni i nakon izbora, glasačka mašina će poslati u zaborav još jedan neupješan pokušaj raspisivanja tendera za novi podgorički kolektor. Ali ne može se ni grad beskrajno razvijati fizički i toliko novih zgrada priključivati na kanalizaciju čiji sadržaj treba da preradi prije ispuštanja u rijeku slabašni i nejaki kolektor.

Samo da ga ne zamutimo kao Budvani sa Vješticom…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")