STAV

Dželati sopstvene djece

Da li tolerišete naznake povratka fašizma na ovim prostorima? Da li ste zadovoljni sa crnogorskim putevima, parkinzima, zelenim površinama, vodovodom, kanalizacijom, divljim deponijama… Ako ste zadovoljni većinom ili svim navedenim, onda treba da date podršku DPS-u
352 pregleda 3 komentar(a)
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2016. 10:14h

Još jedni izbori se bliže. Da li su to “obični” izbori ili “presudni”? Da li su oni više ili jednako pod lupom međunarodne zajednice?

Kao profesor najvećeg univerziteta u jednoj od najbogatijh zemalja svijeta (UAE) imam sreću da radim sa vrhunskim kolegama iz cijelog svijeta, od SAD, Kanade, Južne Amerike, Velike Britanije, raznih evropskih zemalja, do arapskog svijeta, Australije i Novog Zelanda. Dubai je zaista jedan od centara globalnog svijeta, a kao predavač kurseva iz globalizacije imao sam i stručnu i moralnu dužnost da bolje razumijem ovaj važan multidisciplinarni proces, kako bih ga na jednostavan i razumljiv način prenio na buduće lidere ove bogate zemlje, čije odluke itekako tangiraju i tangiraće budućnost Crne Gore. Prava je čast i zadovoljstvo raditi sa najboljima iz svoje struke, jer koliko god neki iz naše zemlje mislili da ja kao doktor nauka i dvostruki magistar nemam puno da naučim od drugih, grdno se varaju. Dan kada nešto novo ne naučim i gubitak je i glupost, jer su prilike za učenje svuda oko nas.

Sada postavljam pitanje - da li Crnogorci uče? Kažu da pametan čovjek uči na greškama drugih, a budala na svojim. Kako se zove onaj koji uopšte ne uči na greskama? IDIOT. A grešaka, makar ekonomskih, u ovih 25 i više godina od kada “mudri” DPS “mudro” vlada bilo je i previše. Gdje je crnogorska industrija? Gdje su giganti turističke privrede? Kako su privatizacioni fondovi uticali na stvaranje privatne države? Kako su “prodavci magle” i bahati bjelosvjetski pojednici postali novi robovlasnici u XXI vijeku? Da li ste zadovoljni kako se pod maskom liberalizma uhljebljuju najveći crnogorski ekonomski grobari? Da li ste zadovoljni kako sindikati “brane” prava radnika? Da li ste zadovoljni sa privatno-privatnim partnerstvima u privatnoj državi, pod maskom tzv. javno-privatnih aranžamana? U kakvom je stanju crnogorsko školstvo, sudstvo, zdravstvo? Da li ste zadovoljni sa nivoom ljudskih prava? Da li tolerišete naznake povratka fašizma na ovim prostorima? Da li ste zadovoljni sa crnogorskim putevima, parkinzima, zelenim površinama, vodovodom, kanalizacijom, divljim deponijama… Ako ste zadovoljni većinom ili svim navedenim, onda treba da date podršku DPS-u. Ako nijeste, a opet glasate, vi ste onaj koji ne umije da uči! Pronađite svoju kategoriju.

Osvrnuo bih se na one koji i dalje određuju svoj izbor iz straha ili paranoje. Kažu i drugi će “krasti”. Kakva glupost i kakvo davanje legitimiteta kriminalcima. Dame i gospodo, ako tako razmišljate, vi ste saučesnici u besomučnom pljačkanju Crne Gore, koje traje skoro 30 godina. Vi ste saučesnici u negativnoj selekciji, po kojoj se kadrovi biraju po podobnosti, a ne po profesionalizmu. Vi ste krivi što svaki drugi mladi čovjek želi da napusti svoju državu, ne zbog razloga stručnog usavršavanja, što je meni bilo presudno, već zbog golog preživljavanja. Vi ste dželati svoje rođene djece?!

Glasajte po sopstvenoj savjesti, ili bojkotujte po istoj. Ali, ne umanjujte značaj svoje današnje odluke za budućnost vas i vaših potomaka. Povrat na investiciju je koncept koji je u biznisu presudan za važne odluke. Tako je i u politici, treba da razumijete posljedice svojih odluka. Time se razlikuju djeca od odraslih i zrelih ljudi.

Ako političari opozicije ili kvazi opozicije, kako jedni druge nazivaju, ne shvataju pogubnost razjedinjenog i usitnjenog napada na zajedničku političku metu, onda isti ne bi trebalo da se bave politikom. U razvijenim zemljama politikom se bave oni koji su dokazani u svojim strukama, pa kroz primjer sopstvene uspješnosti pokazuju da su sposobni da budu izabrani da brinu o drugima. Jer to je suština politike. Javni interes. Ako dotične dame i gospoda iz opozicije ili kvazi opozicije ne umiju da razlikuju privatni od javnog interesa, onda su oni obični prevaranti. Ili djeca u cipelama odraslih.

Kao odgovor na pitanja sa početka teksta, poručujem da su svaki izbori presudni za budućnost, kao i da svaki izbori u malim zemljama jesu pod direktnim ili indirektnim uticajima međunarodnih centara moći. Tako je oduvijek bilo. Ali narod mora da presudi, ako mu je uopšte stalo do budućnosti svoje djece. Ako vam nije stalo, zaboravite sve što ste ovdje pročitali, nastavite da kupite mrvice sa stola vaših gospodara i zanimajte se igricama koje vam oni serviraju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")