STAV

U gostima kod DPS-a

I pored mnogih opstrukcija u radu, opozicioni “kontrolori” svakodnevno otkrivaju porazne primjere zloupotrebe službenih ovlašćenja, na svim nivoima rukovođenja
1 komentar(a)
Podgorica šetnja, Foto: Luka Zeković
Podgorica šetnja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.07.2016. 08:31h

Da li će privremeno učešće opozicionih predstavnika u radu Vlade, ustanova, kompanija, lokalnih samouprava... itd, u cilju kontrole korišćenja državnih resursa u predizborne svrhe, ostvariti rezultate primjerene energiji i vremenu uloženim u postizanje Sporazuma između Vlade i opozicije, nezahvalno je prognozirati.

Rad opozicionih predstavnika u državnim institucijama je odgovoran i zahtjevan, ali, bez obzira na sva redovna ili posebna ovlašćenja, jako otežan. Potpisani Sporazum i leks specijalis propisuju prava i pravila saradnje, dok se korektan uzajamni odnos između opozicionih saradnika i domaćina iz vladajuće koalicije podrazumijeva.

Većina rukovodnih kadrova u državnim organima i ustanovama, iritirani dolaskom privremene konkurencije i zbog straha da će njihove slučajne i namjerne greške biti otkrivene, iskazali su sve svoje slabosti, od profesionalne nesposobnosti do destruktivnog ponašanja.

“Multipraktik” kadrovi svemogućeg DPS-a, koji su na rukovodna radna mjesta raspoređeni po partijskim, rodbinskim ili prijateljskim vezama, žive u uvjerenju da ne podliježu bilo čijoj kontroli, a posebno ne kontroli opozicije. Ipak se dogodilo!

I pored mnogih opstrukcija u radu, opozicioni “kontrolori” svakodnevno otkrivaju porazne primjere zloupotrebe službenih ovlašćenja, na svim nivoima rukovođenja.

Njihova saopštenja za javnost znače mnogo, mada su građani oguglali na informacije kao što su Budva, Bar, Nikšić, Fond zdravstva,... dok se KAP i druge brojne tajkunske privatizacije više ne spominju. Stotine miliona eura završilo je u bezdanje jame.

Tradicionalno moralni crnogorski građani visoko su podigli prag strpljenja i trpljenja. Iako mahom svrstani u preko 60 političkih partija (preko 150.000 u DPS) narod strahuje od promjena, razmišljajući kako neko drugi ne može da završi započeto, kao da u to “započeto” ne spadaju pljačka narodnog novca, rasprodaja državne teritorije i mnoge druge štetne radnje.

DPS se u postojećem ambijentu osjeća nadmoćnom, jer u predizbornu trku uvijek ulazi kao vladajuća partija.

Već u toku “redovnog” radnog procesa Vlada u kontinuitetu “osvaja” birače spoljnopolitičkim aktivnostima, otvaranjem objekata, povećanjem penzija i zarada u javnom sektoru, posjetom opštinama, praznim obećanjima o novim radnim mjestima... itd. Velike investicione projekte provlači kroz sve agende i predizborne programe, odlažući realizaciju do susreta sa “pravim” investitorima.

Mladim ljudima se nude sezonski poslovi u turizmu i poljoprivredi, ili pomoć Zavoda za zapošljavanje za one koji žele da rade u Njemačkoj, što podsjeća na 60. godine prošlog vijeka, kada su izvozom radne snage ispražnjena crnogorska sela.

Sada u inostranstvo odlaze mladi ljudi svih obrazovnih nivoa. Nadležne nije briga za njihovo iseljavanje, čak i kada se zna da smo država sa padom nataliteta i starim stanovništvom.

Vjerovatno je za aktuelnu vlast unosnije državnu teritoriju “prilagođavati “broju stanovnika, nego li se baviti natalitetom?!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")