LAKAT U REBRA

Borivoje, čarobnjak od poreza

Podgoričani ljuti na Borivoja, a on otkrio formulu za povratak mladosti… i to košta, molim lijepo, šta smo očekivali
191 pregleda 10 komentar(a)
Građani Podgorice, Poreska uprava, Foto: Vijesti
Građani Podgorice, Poreska uprava, Foto: Vijesti
Ažurirano: 25.07.2016. 06:05h

Najveći živi čarobnjak u Podgorici je trenutno Borivoje Marić, načelnik Uprave lokalnih javnih prihoda. Podijelio je 115.000 rješenja za poreze za nepokretnosti Podgoričanima i podmladio njihove kuće za više desetina godina i to bez ulaganja i restauracije, bez eura, prijatelji, a bojim se da mu niko na tome nije zahvalan. Naprotiv, svakoga dana redovi nezadovoljnih građana pred šalterom Poreske uprave čekaju da ulože žalbu na njegova rješenja, isti oni kojima je Borivoje podmladio kuće, da bi im, genijalne li ideje, uvećao godišnji iznos poreza. Ispostavilo se da je greška napravljena u tričavih 512 slučajeva kod kuća, praktično je nije ni bilo, a toj zavrzlami, koliko se moglo shvatiti doprinijeli su iz Uprave za poreze, Katastra i nekakav novi softver narodni derikoža.

Borivoje & company pogotovo su se potrudili da podmlade kuće po našim selima. Mom kolegi kuća stara više od 60 godina, u rješenju je mladunka od 16. Ima i većih transformacija, kuće starije od 100 godina, preko noći po novom računanju postale su maloljetne. Podgoričani ljuti na Borivoja, a on otkrio formulu za povratak mladosti… i to košta, molim lijepo, šta smo očekivali.

Moj prijatelj otišao do Brskuta da vidi da li se stvarno kuća podmladila, kao u bajci, pripremio se za vizuelni šok, poveo ženu i djecu, ali kad su stigli dočekali su ih isti nakrivljeni prozori, tigle, napukao zid, oluci polomljeni… Povjerovao Borivoju, a nije komšiji koji ga je upozorio da Borivojeva čarolija kratko traje, dok ti pare iz džepa ne izvadi.

Penzionerki u Donjoj Gorici koja ima kuću od 152 kvadrata, i to na sprat, stiglo da za porez plati 680 eura i opet je to omogućio Borivojev čarobni štapić. Poštar koji je trebalo da uruči rješenje ostavio ga pred vratima i pobjegao, nije smio babu u oči da pogleda. Poslije baba angažovala unuka, deset dana je premjeravao kuću, možda je porasla od prošle godine, proširila se, ukrupnjala… Kad su to vidjele komšije, počeli i oni da premjeravaju svoje domove, kupuje narod, u Centrometalu, Kipsu i Okovu nema više nijednog metra, sada očekuju neke fluoroscentne da mogu i noću ljudi kuće da mjere.

Ne bi Borivoje bio čarobnjak da se nije dosjetio da greške njegove Uprave opet, gle čuda, plaća narod, dodatna čarolija. Pošto je baba sa unukom deset dana pokušavala metrom da riješi misteriju računa od 680 eura, i nije uspjela, otišli su do Poreske uprave i otkrili četiri greške u rješenju koje su uvećale njegov iznos za šest puta. Opet čarolije. Dodatni trik je u tome što je baba morala da izvadi nova dokumenta kako bi ovi iz Poreske ispravili svoje greške. To ju je dodatno koštalo 15-20 eurića… Borivoje, pozlatilo ti se, ti si kralj administracije, ti si njen feniks, moljac…

A čekali su Podgoričani na ovogodišnja rješenja za porez na nepokretnosti sve do prije 15 dana, kao da će Djeda Mraz u kupaćem da dođe, samo što jelke nijesu počeli da kite. Te se raspisivao tender dva puta, te se tražilo ko će da štampa ovu genijalnu Borivojevu čaroliju.

Kad su stigla rješenja i njihovi iznosi, mnogi su odložili odmore, djeca će na fakultet tek kroz dvije godine, ona što idu u srednju i osnovnu dobiće po jednu svesku, pa nek se snalaze… Neki su babama i đedovima zabranili da umiru, ne da Borivoje na onaj svijet, kažu im, jer to košta.

Doduše, i babe i đedovi su saglasni, na neki način, da im Borivoje ispiše krštenice, da ih vrati u doba adolescencije, šteta što čovjek nije matičar… Možda ne bi bilo loše da otvori privatni starački dom, navalica bi bila.

Korisnici usluga Doma za stare u Risnu traže da im Borivoje bude direktor, ako ne, da im se organizuje izlet do Podgorice da ih rukopomazi...

Da ga pošalju u Perast, rješenjima bi od njega Siti kvart napravio.

Jednom mom prijatelju umro otac i znali su da ima dvije nekretnine… Ali, stigla Borivojeva rješenja i pronašli da na njegovo ime postoji još jedna. Otvorila se priča u porodici, da nije nešto krio, da nije živio još jedan paralelni život kao u hisponoameričkim i turskim serijama. Ali nije, uglavnom je boravio u svojoj kući. Pa, odakle nekretnina, e to Borivoje zna.

Samo se pitam da li su rješenja stigla i onima koji imaju po desetak i više nekretnina ili je to privilegija običnog naroda?

Ako ima advokata sa malo soli i majstorluka, trebalo bi Podgoričanima da ponudi da svi presaviju tužbe protiv Uprave za nekretnine i čarobnjaka Borivoja, i to da ih zastupa besplatno. Zaradiće od procenta kada dokaže da Borivoje nije nikakav čarobnjak već da otima od naroda i ono malo što ima.

Možda Borivoje nije glavni mađioničar, možda samo potpisuje rješenja, a neko ga je naučio kako da čarolijom dopuni gradski budžet za 3,5 miliona eura. Dok Borivoje ne kaže ko ga je naučio, na njega će krčma biti…

Ako ovih dana primijetite neobične svice u gradu, to je samo opsjena, to su Podgoričani kupili one fluoroscentne mjerače dužine i pokušavaju da provjere šta se to desilo sa njihovim nekretninama u kojima su živjeli u ovih godinu dana, a da to nijesu primijetili. Još ako nema Mjeseca, biće to spektakl svitaca za Borivoja Marića & company, čarobnjaka iz Uprave lokalnih javnih prihoda.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")