NEKO DRUGI

Talac Gorbačov i kritika NATO

Gorbačov mora nekako da izađe na kraj sa ovom negativnom ulogom u sopstvenoj zemlji, gdje je do dana današnjeg jedan od najomrznutijih političara. A i plaši se pravom za sudbinu svoje Zadužbine i njenih mnogobrojnih saradnika u Moskvi
5 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.07.2016. 10:17h

Mihail Gorbačov, 85, je ovih dana svojom kritikom Zapada ponovo skrenuo pažnju na sebe, posebno u Njemačkoj. NATO prelazi iz faze Hladnog rata u fazu Vrelog rata, upozorio je otac Perestrojke pred samit Alijanse u Varšavi. I pravi se potpuno lud i previđa da je upravo Vladimir Putin svojom aneksijom Krima i hibridnim napadom na istočnu Ukrajinu vratio „vreli rat“ u predele Evrope.

„Oni u NATO samo pričaju o odbrani, ali realno pripremaju se za napadačke aktivnosti“, reče ex-predsjednik: time provociraju Rusiju da čvrsto i opasno reaguje.

NATO priprema napada na Rusiju? Pa i najmanja provjera činjenica pokazuje jasno koliko su Gorbačovljeve izjave teško zamajavanje.

Nije NATO nego Putin taj, koji gura ratnu retoriku u forte , naroružava svoje trupe i koncentriše ih na granice prema Evropi, kako je to precizno formulisao general Klaus Nauman, bivši predsjednik vojnog odbora NATO za Njemački radio: „cio niz vojnih mjera, manevara sa između 65.000 i 115.000 vojnika, dok ruski ministar vojni Šojgu od januara najavljuje da će u zapadnim vojnim oblastima Rusije aktivirati do 3 nove divizije“.

Da rasčistimo: diviziju sačinjavaju 10.000 do 30.000 vojnika, pa 3 najavljene divizije znače 30.000 do 90.000 vojnika.

Sa druge strane NATO namjerava da na Istok prebaci cijelih 4.000 vojnika.

I još jedan fakt: od aprila 2013. do novembra 2015. u manevrima NATO učestvovalo je oko 70.000 vojnika, u manevrima Rusije 812.000 vojnika: znači više nego 11 puta više.

Da navedemo i jedan primjer iz 2013, još prije aneksije Krima: Frankfurter Runschau javlja: „Rusi na manevrima vježbaju invaziju na Skandinaviju i Baltik kao mornarički anti-teroristički lov.“

Pa umjesto najavljenih 22.500 vojnika na njima uzme učešće 70.000 teško naoružanih soldata. Od 2000. godine Rusija je povećala svoje vojne izdatke za tri puta, za razliku od Zapada, koji ih je smanjivao.

I Rusija je u enklavu Kaliningrad, usred Evrope, stacionirala rakete kratkog dometa, koje mogu da nose i atomske bombe i to preko Sputnika gromoglasno objavila.

Gorbačov sve to potpuno svjesno ignoriše, sve braneći Putinovu aneksiju Krima.

I sve to što ovaj stari čovjek sada izgovara možete mirno uporediti sa čovjekom koji svog komšiju optužuje da je na vrata instalirao novu bravu, pošto je u njegov stan provalio gradski poznati nasilnik, opljačkao ga i još maltretirao. Ali, bravu i pored toga ne smije nikako da promijeni! Jer time provocira nasilnika da ga opet napadne.

Da bi smo shvatili šta se valja iz kritike NATO ovog ocvalog državnika, moramo da sagledamo njegovu poziciju u današnjoj Rusiji.

Pošto se pod njegovom vlašću raspao Sovjetski Savez a pošto nije spriječio ni ujedinjenje Njemačke, Gorbačov je danas u Rusiji mnogima samo jedno: izdajnik. Putinovi mediji i Putinova interpretacija istorije, sva u imperijalnom tonu, šire na sve strane upravo ovu sliku.

Gorbačov mora nekako da izađe na kraj sa ovom negativnom ulogom u sopstvenoj zemlji, gdje je do dana današnjeg jedan od najomrznutijih političara. A i plaši se pravom za sudbinu svoje Zadužbine i njenih mnogobrojnih saradnika u Moskvi.

Stoga se maksimalno ulizuje Putinu i to tako snishodljivo da je to prosto žalosno gledati. I da i to kažemo: Gorbačov je i suviše mudar da sam povjeruje u to što NATO-u prebacuje.

No, dok se obično od starog i iskusnog čovjeka očekuje blagost, u ovom slučaju je obrnuto: ovog puta se blagost mora ukazati samom starom čovjeku Gorbačovu.

Gorbačov se u Putinovoj post-modernoj diktaturi nalazi u vrlo opasnoj situaciji i mora se i bukvalno plašiti za sopstveno nasljeđe , za razliku od gomile svjetski poznatih Njemaca - da ih sada ne imenujemo - koji bez ikakve potrebe a još manje nužde pevaju ono što im Putin da da otpevaju.

Gorbačov je prosto talac. A ovi Njemci pjevaju dobrovoljno. Ali ne i besplatno!

(Hhuffington post), Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")