STAV

Samit100 biznis lidera Jugoistočne Evrope

Naši predlozi i inicijative su vrlo konkretni jer dolaze od konkretnog iskustva poslovanja u regionu
4 komentar(a)
Samit100, Foto: Atlas grupa
Samit100, Foto: Atlas grupa
Ažurirano: 15.07.2016. 09:13h

Na skoro održanom Samitu o Zapadnom Balkanu u Parizu poručeno je da je regionalna saradnja ključni uslov za evropsku perspektivu i ekonomski prosperitet zemalja naše regije. Berlinska inicijativa za Zapadni Balkan, započeta prije dvije godine u Berlinu, nastavljena prošle godine u Beču i ove u Parizu, konstantno ističe bitnosti jačanja ekonomskog povezivanja regiona.

EU podrška kroz berlinsku inicijativu i podsticanje jačanja saradnje vrlo je bitan proces za budućnost našeg regiona i potvrđuje koliko je vizionarski, ali i realnim potrebama motivisan, projekat Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope, koji smo inicirali 2011.

Od samog nastanka inicijative Samit100, prije 5 godina, dolazeći iz biznis sektora bili smo svjesni velikog stepena međuzavisnosti zemalja regiona, kao i da je koordinirani razvoj i jačanje ekonomske integracije ključ za održivi razvoj svake zemlje pojedinačno i regiona u cijelini.

Cilj nam je bio da kroz jačanje saradnje i razmjene iskustava i znanja, kroz diskusiju sa političkom elitom oko boljih uslova za preduzetništvo i prekogranični razvoj poslovanja, pomognemo u stvaranju uslova za brži razvoj privrede i ekonomije, a time i stabilnosti regiona i njegove atraktivnosti za strane investitore.

Naši predlozi i inicijative su vrlo konkretni jer dolaze od konkretnog iskustva poslovanja u regionu.

Uklanjanje barijera, ujednačavanje standarda i procedura za izvoz robe i usluga te zajednički projekti u kontekstu brendiranja regiona, transporta i energetike bile su glavne teme i ovogodišnjeg 5. Samita100 koji smo, nakon Aranđelovca, Budve, Cavtata i Portoroža održali u Sarajevu.

U dijalogu sa biznis i političkom elitom regiona, zaključili smo da je potrebno uskladiti standarde i kvalitet robe kako bi mogla lakše i bez previše barijera prelaziti granice zemalja regije. Zato smo predložili da se usklade certifikati za prehrambene proizvode, ali i da se prekogranična administracija i formulari usklade kako je ne bi bilo potrebno višekratno cariniti. Autoindustrija je zaključila da bi regija trebalo postati konkuretna za proizvodnju električnih automobila, a jaki dobavljači koji rade u zemljama regije iniciraju povezivanje u klaster. Predloženo je formiranje HUB-ova koji bi bili generatori za razmjenu najboljih praksi i nudili inovativna rješenja konkurentnim trećim tržištima.

Učesnici "Brdo-Brijuni" pridružili su nam se na panelu "Dogovor za novo doba", dali podršku našoj inicijativi i naglasili je da je jako važno, bez obzira na stanje u Evropskoj uniji i njen odnos prema državama u regionu, kao i na sve izazove među zemljama, kroz saradnju očuvati mir i omogućiti kontekst za što brže I nesmetanije jačanje ekonomske saradnje.

Godišnja plenarna okupljanja Samita100 iznova nam potvrđuju da je više nego dovoljno predloga, inicijative i volje za jačane regionalne saradnje. Ali, s druge strane, realnost poslovanja u regionu svjedoči o postojanju dosta barijera na administrativnom i regulativnom nivou, o nedovoljno brzim i regionalno koordiniranim reakcijama na nove trendove u globalnoj ekonomiji, na odliv mozgova, nezaposlenost, na stagnaciju u razvoju preduzetništva.

Samit100 će nastaviti da nudi konkretna rješenja, da inicira konkretne projekte i time daje doprinos razvoju regiona i boljim standardima za poslovanje i život njegovih građana. Nastavićemo i da naša zapažanja i stavove vrlo eksplicitno sugerišemo političkoj eliti regiona i da očekujemo konkretne aktivnosti u cilju stvaranja boljih uslova u zajedničkom interesu.

Jer, ne zaboravimo, ex-YU zemlje zajedno sa Albanijom čine vrlo atraktivno i profitabilno tržište od 30 miliona ljudi i mi biznis lideri koji dolazimo iz tih zemalja, svjesni smo da je jača saradnja jedini pravi i održivi odgovor na sve, kako naše tako i globalne izazove, koji su sve češći i sve intenzivniji.

Ekonomija je početak i kraj većine problema, ali i šansi.

Mi u Samitu100 želimo upravo te šanse da prepoznamo i doprinesemo da budu ostvarive.

Autor je predsjednik Atlas grupe i član Borda Samita100

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")