NEKO DRUGI

Neka kažu jesu li vlast ili opozicija

Premda koalicija Hrvatska raste koja je zajedno izašla na izbore više ne postoji, pokazuje se da ih ipak vežu neki temeljni politički stavovi
0 komentar(a)
hdz, Foto: Twitter
hdz, Foto: Twitter
Ažurirano: 20.05.2016. 09:35h

Premda se sudbina predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka u Vladi neće znati još mjesec dana, zahtjev za njegovim opozivom prve će rezultate dati odmah. Nakon formaliziranja SDP-ove inicijative više neće biti dilema o odnosima unutar Sabora, naklapanja o preslagivanjima i konačno će se znati tko je vlast, a tko oporba. A to je dobro jer se glavni akteri na političkoj sceni, Most i HDZ, ne prestaju ponašati kao da su i dalje u pregovorima o formiranju vlade. Most se drži kao da nije koalicijski partner HDZ-u, već oporba, dok HDZ gleda kako ostati na vlasti, ali bez Mosta (ili barem njegova “problematičnog” dijela), pa stalno iznova zbraja mandate i kalkulira kako si osigurati podršku bez družine Bože Petrova.

Premda koalicija Hrvatska raste koja je zajedno izašla na izbore više ne postoji, pokazuje se da ih ipak vežu neki temeljni politički stavovi. U ovom slučaju je to pitanje političke odgovornosti potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka radi poslovnih odnosa što ih je njegova supruga do prije pet mjeseci imala s MOL-ovim lobistom Jozom Petrovićem.

Poanta je u tome da članovi HNS-a koji će se pridružiti zahtjevu za Karamarkovim opozivom s funkcije drugog čovjeka Vlade nakon toga više ne mogu promijeniti dres. Ako iskažu stav da je politika koju Karamarko vodi prema Ini i MOL-u opterećena njegovim osobnim odnosima prema lobistu MOL-a, te da je nevjerodostojan pri zastupanju nacionalnih interesa kroz odlučivanje o sudbini domaće naftne kompanije, više nema natrag. Isto vrijedi za Laburiste, kao i sve druge oporbene zastupnike s kojima se neformalno kalkulira kad se plasiraju teze o preslagivanjima u Saboru. Most će se također nakon izjašnjavanja o opozivu Karamarku konačno politički definirati. Njihov pokušaj da se sakriju iza odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa je jalov jer se ovdje ne radi o tome, nego je riječ o političkoj odgovornosti. Podrži li Most Karamarka, onda više nemaju nikakav manevarski prostor za kritiziranje HDZ-a, posebno ne u odnosu na politiku prema Ini.

Most će se davanjem podrške predsjedniku HDZ-a napokon pozicionirati kao pravi koalicijski partner HDZ-a i zajedno s njim, odnosno Domoljubnom koalicijom snositi svu odgovornost za odluke Vlade, kako po pitanju Ine, tako i u svim ostalim stvarima. Politika Bože Petrova po kojoj se nastoji ponašati kao korektiv HDZ-a više neće prolaziti. Može se kalkulirati, mogu se mijenjati stavovi i strane, ali kada se preuzme vlast, onda se za svaki potez snosi odgovornost.

(Jutarnji list)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")