STAV

S vlasti je opasno pasti

U „istorijskoj“ izbornoj 2016. godini javni dug Crne Gore dostići će 72,3 odsto BDP, dok će u 2017. iznositi 76,4 odsto BDP, kada ćemo preteći Srbiju i po zaduženosti biti „lider u regionu“
2 komentar(a)
pisanje, kolumna, Foto: Pixabay.com
pisanje, kolumna, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 16.04.2016. 08:59h

U cilju stvaranja povjerenja u izborni proces, narodni predstavnici u Crnoj Gori pokrenuli su parlamentarni dijalog između vlasti i opozicije, koji treba da rezultira sporazumom o „slobodnim i fer izborima“, odnosno stvaranjem „Vlade izbornog povjerenja“. Kao da DPS-ove navike i decenijama izgrađena „politička pravila“ mogu da se suspenduju sporazumom u toku jednog izbornog procesa?!

U Crnoj Gori je nekada bila dovoljna data riječ, ali onaj ko drži do riječi nikada neće doći u situaciju da mu ljudi ne vjeruju! Kada državni prvaci, uz blagoslov međunarodnog faktora, vele da će sporazumom prevazići političku krizu, neka im bude. Kažu da „stvaraju istoriju“?!

Pregovori, uslovi, optužbe, prijedlozi, usaglašavanja, pauze, suspenzija pregovora, opet uslovi, ucjene, nagodbe, inicijative.. sve to se razvuklo na skoro pola godine, dok raspored resora tek slijedi. Tako se može dogoditi da „pozitivno demokratsko proljeće“ uđe u ljeto!

Što pregovori duže traju, to će vijek trajanja Vlade izbornog povjerenja biti kraći, a DPS-ovo raspoloživo vrijeme za predizbornu kampanju, sa svim spornim obilježjima, duže. Njihovi aktivisti već obilaze birače i odrađuju glavni dio kampanje, dok će opozicioni ministri i činovnici imati priliku da budu gosti na završnim predizbornim konvencijama. Nije nepoznanica da DPS o svojim članovima i biračima, iako selektivno, „brine“ u kontinuitetu, što znači da se ne plaši opozicione kontrole korišćenja državnih resursa u predizborne svrhe. Dvadeset sedam godina upravljanja državom je bilo dovoljno dugo i pogodno vrijeme za izmještanje dijela budžetskih sredstava na razne destinacije, od Jadrana do Paname...

Parlamentarni dijalog se pokazao kao prioritet svih prioriteta, dok o ekonomskom beznađu u Crnoj Gori političari sporadično govore. Možda se, ipak, dosjete da „istorijskim“ sporazumom predvide zajednički rad na strukturnim reformama neophodnim za stabilizaciju finansija?!

Prema najnovijem upozoravajućem izvještaju Svjetske banke „izloženost crnogorskog duga prema dolaru, kada je u pitanju kredit za autoput i potrebe za zaduživanjem u srednjeročnom periodu, koje prelaze 17 odsto BDP, predstavljaju značajan rizik za javne finansije Crne Gore...“

U „istorijskoj“ izbornoj 2016. godini javni dug Crne Gore dostići će 72,3 odsto BDP, dok će u 2017. iznositi 76,4 odsto BDP, kada ćemo preteći Srbiju i po zaduženosti biti „lider u regionu“.

Preporuke MMF-a Vladi Crne Gore iz novembra 2015. da se zamrznu plate u javnom sektoru i penzije, te da se smanji broj zaposlenih u loklnoj samoupravi, nijesu naišle na razumijevanje s obzirom da su stigle uoči izborne godine.

Vlada je čak povukla suprotne poteze, jer se s vlasti ne smije pasti!

Nakon parlamentarnih izbora četrdeset prva Vlada Crne Gore će najvjerovatnije sve preporuke MMF-a i SB bezobzirno sprovesti u djelo...

Nije nemoguće da se novi „parlamentarni dijalog“ proširi na građane i realizuje prije 2020.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")