STAV

Obrazovanje nije potrošnja

U godini kada Crna Gora proslavlja jubilej 10 godina nezavisnosti, Fakultet političkih nauka (FPN) obilježava desetu godišnjicu postojanja, što znači da je otvoren u jeku predreferendumske kampanje
0 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.03.2016. 07:04h

"Najveća nada svake zemlje leži u primjerenom školovanju mladih." - Erazimo Roterdamski

Oni što su, po dolasku na vlast u Crnoj Gori, veličali značaj samo njihove „revolucije“, proganjajući svoje prethodnike žive i mrtve, iz naziva crnogorskog Univerziteta izbrisali su ime narodnog heroja Veljka Vlahovića, jednog od najistaknutijih organizatora i rukovodilaca borbe studenata za autonomiju univerziteta, slobodu nauke i kulture, borca za demokratske slobode i društveni napredak zemlje.

Iako „visoko obrazovanje nije potrošnja nego visoko isplativa investicija, koja se nalazi u vrhu nacionalnih prioriteta razvijenih zemalja“, nadležni u Crnoj Gori štede na obrazovanju na uštrb kvaliteta.

U godini kada Crna Gora proslavlja jubilej 10 godina nezavisnosti, Fakultet političkih nauka (FPN) obilježava desetu godišnjicu postojanja, što znači da je otvoren u jeku predreferendumske kampanje.

Dok mnogi naši maturanti sanjaju indeks FPN, UCG je odlučio da ugasi tri studijska programa. S obzirom da je „gašenje“ specijalnost crnogorskih vlasti, nijesmo iznenađeni.

Iako su novinarstvo i politika profesije koje su danas najprisutnije u životu svake države i, uz to, profesije koje ne mogu jedna bez druge, kreatori reformi na FPN suspenduju studijski program Novinarstvo. Oni za sada imaju „svoje“ novinare, a želja mnogih mladih da studiraju novinarstvo ih ne tangira.

Studijski programi Međunarodni odnosi i Evropske integracije, iako u periodu pregovora sa EU, pokazali su se kao „nepotreban“ trošak za državu, jer postojeći partijski kadrovi obavljaju skoro sve potrebne poslove. Za slučaj primjene zakona, mladi ljudi sa odgovarajućim diplomama na oglasima ugrožavaju izbirikane „diplomate“.

Država ima ili nema potrebu za diplomiranim politikolozima, jer su Crnogorci prepoznati kao narod koji „bistri politiku“, što potvrđuje podatak da je trećina punoljetnih građana Crne Gore učlanjena u neku od političkih partija, istina više zbog interesa nego li zbog partijskih programa. Politikologija je pretekla, jer je, zajedno sa Pravom i drugim studijskim programima, pogodna za školovanje DPS-ovog podmlatka o državnom trošku.

U socijalno raslojenom i siromašnom društvu kakvo je naše, socijalni rad i socijalna politika trebalo bi da dobije na značaju, jer nadležno Ministarstvo ima mnogo posla oko naknada za majke, revizije MOP-a i tuđe njege, te sezonskog zapošljavanja radne snage. Ako se još odluče za reviziju penzija - i sami će biti primorani da uposle sezonce.

Komunikologija nam je prijeko potrebna, makar na nivou gimnazijskog programa, jer su naši političari, boraveći u vlasti dugo godina, izgubili osjećaj za kulturu dijaloga, a narod previše ćuti.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")