STAV

U raljama laži

Možda se prilikom posjete britanskog princa možemo sakriti iza jakih domaćina i njihovih proizvoda, ali poljoprivrednici u CG moraju da podižu porodice ostalih 364 dana
6 komentar(a)
princ Čarls, Foto: Savo Prelević
princ Čarls, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.03.2016. 10:25h

Konferencija za štampu… Omiljena vučićevsko-regionalna opsjena, toliko populistički skockana od nedavno u Crnoj Gori da bi bilo zdravstveno korisno da se ova sastajališta sa medijskim poslenicima ne organizuju jedno vrijeme, kako bi se sačuvao minimum institucionalne pristojnosti naše javne administracije. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prikazuje podatke, gdje uvoz poljoprivrednih proizvoda, tokom prethodne godine i početka tekućeg perioda, upoređuje sa brojem turista tokom prošle godine i slavodobitno u riječima, ali ne u stavu i izrazu lica, gradi sam sebi spomenik zbog nekakvog uspjeha. I, naravno, ispustio je da pomene izvozne podatke za istu oblast, a za uporedni period.

Čim se zagrebe površina previše ustajale močvare, u suštinu, među ove naše hrabre jake poljoprivrednike kojima su resorni adsministrativni sistemi obično nezrelo stjecište koje ne prati crnogorski razvojni potencijal, onda se suočavamo da podacima izvoza koji su dramatično pali za poljoprivredne proizvode da ih ljepuškasta priča o tome da konačno naši poljoprivrednici nadoknađuju dio potreba za uvozom, a za potrebe turističkog sezonskog upliva, ne može dopadljivo sakriti. Izvoz hrane je pao za više od 50%, a uvoz za nekih do možda 10%, u odnosu na prethodni period poređenja (podaci III kvartala 2015).

Još nisu ukupno sistematiovani podaci za kraj 2015. godine, ali se generalni trend nije mogao značajno promijeniti da obezbijedi osnovu za nekvalitetno javno samohvalisanje sa konferencije za štampu, osim ako se ne ukine uporedni period. Zvanični Monstatovi podaci bi trebalo da se ne koriste diskreciono, selektivno i parcijalno, nego agregatno i uvezano. To je jednostavno zajedničko iskustvo odgovornog državnog rada.

Možda se prilikom posjete britanskog princa možemo sakriti iza dobre žene i njenih drenjina, jakih domaćina i njihovog meda, pršute, goveđih đakonija, alkoholnih uživancija, ali to je samo jedan dan zastava, himne, busanja u prsa junačka i ustreptalosti zbog kraljevske posjete. Poljoprivrednici u Crnoj Gori moraju da podižu porodice ostalih 364 dana. Vrijeme je da više ne daju podršku putićima, školicama i česmicama kada su im potrebni putevi, obrazovanje, medicinska zaštita i stvarna lokalna infrastruktura ili pak podrška da je podignu za svoje udaljene farmerske kapacitete.

Nema razloga širiti ovaj osvrt jer, i u ovim ličnim danima dubokog opravdanog javnog odsustva, ne treba se odbaciti strukovna degutantnost podataka prezentovanih na konferenciji za štampu. Odavno naši javni administrativci ratuju sa zvaničnim podacima registrovane statistike, iako bi realno neoliberalni ministar trebao da podržava i ohrabruje tim koji potiče ispod skuta poražene neoliberalnosti. Međutim, izgleda da su statističari administrativno odgovorno odlučili da gogoljevski totalitaristički šinjel zamijene postepenim uvođenjem potvrđenih održivih metodologija, koje u ovom trenutku njihovi ideološki lideri neodrživog koncepta privređivanja kao da ne žele odgovorno da čitaju i primjenjuju.

Crnogorski poljoprivrednici pružaju svojim radom i kvalitetom proizvoda beskraj pozitivnosti. Zaslužuju takvu administrativnu podršku, čak i onaj korpus koji je na barikadama politizirajućeg zapošljavanja. Ministri naše javne aministracije imaju odgovornost i ovlašćenje da takvo zatečeno stanje u cjelosti poštuju i iznađu sve održive modele da ga dalje jačaju. A spomenice, ordeni i ostale trice i kučine samohvalisanja treba ostaviti beskičmenoj povijesti crnogorskog čojkanja, bez ako stvarno ne treba da povjerujemo da ova popularnost zaštite nematerijalnih dobara tobožnje kulturne baštine ima bilo kakvu vrijednost osim obične dodatne provincijalne patetične zabave kad se stvarno ne bavimo ni kulturom, ni poljoprivredom, ni ekonomijom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")