STAV

Stvaralaštvo i tradicija

Stvaralaštvo i tradicija treba da stoje u odnosu neprekidnog dijaloga. Svaka tradicija nosi u sebi vrijednosti, ali i onaj dio koji sputava, ograničava stvaralačke i kreativne snage
53 pregleda 4 komentar(a)
krug, Foto: Openclipart.org
krug, Foto: Openclipart.org
Ažurirano: 24.02.2016. 08:45h

Treba se zatvoriti! Svaki kontakt, dodir, susret sa drugim i drugačijim dovodi do trovanja naše svijesti, običaja i tradicije. Velika je to opasnost, jer naša tradicija ne poznaje tradicionalizam?! Što bi rekli naši preci kada bismo počeli da mijenjamo svoje navike i počeli da postajemo nešto drugo od onoga što nam je ostavljeno u amanet? Koliko bi kletvi bilo bačeno na nas? Sve se to već dešava. Opasnost nije apstraktna i daleka. Ona je tu. Ako već i nalazi neke šupljine da uđe, ne smijemo joj otvoriti vrata. Mi nemamo našu volju i život. Naša volja je volja naših predaka, naša misija je njihova misija, naš život je njihov život.

Zagledajmo se i udubimo u njihove sudbine, njihovu žrtvu i pogibiju. Pripremajmo se da uradimo to isto. To je naš zadatak i ulaznica za vječnost.

Treba se potpuno otvoriti i odbaciti tradiciju! Sve počinje od nas. Mi stvaramo istoriju, jer istorija je samo iluzija. Nje nema i ne može je biti. Ona je statistika mrtvih događaja. Prevara. Postoji samo sadašnjost. Samo smo mi važni. Ovdje i sada. To je to. Sve ostalo je obmana i zaglupljivanje kojom nas neki moćnici i manipulatori žele spriječiti u svetoj misiji oslobađanja samosvjesnosti. Sva tradicija je tradicionalizam. Bog, duhovno straralašvo, sve je to jedno veliko ništa. Stvarajmo od nule. Udružimo otpor prema tradiciji sa materijalistiko-ateističkim pogledom na svijet i borimo se za sebe. Emancipacija. Vjerujte nam na riječ da ćemo stvoriti raj na zemlji. Preci su proveli svoje živote u zabludama koje nama ne znače ništa.

Stvaralaštvo i tradicija treba da stoje u odnosu neprekidnog dijaloga. Svaka tradicija nosi u sebi vrijednosti, ali i onaj dio koji sputava, ograničava stvaralačke i kreativne snage. Nosi tradicionalizam kojeg se trebamo oslobađati. Prezirati tradiciju znači prezirati sebe. Graditi sreću na grobovima roditelja niska je i izdajnička ideja, ali i poricanje svakog stvaralaštva bi bila nepravda roditelja prema djeci - reče jedan mudar čovjek. Nije ideja ljudskih prava suprostavljena tradiciji u smislu njenog potpunog poricanja. Laž je da morate biti ateista, da bi bili aktivista ljudskih prava. Što svakako ne znači da to ne možete biti. Morate biti tolerantni. Tu već nema pregovora. Ali, dato nam je da damo i lični pečat. Pogotovo je to izazovno u teškim i smutnim vremenima kada se svaka manipulacija lako prima. Moramo stvarati, i to stvarati dobro.

Autor je advokat

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")