O PROSTORU, RODE

Dodole

Nažalost, Tužilaštvo nema eksperte za prostorno planiranje i urbanizam, a nezakonite radnje u oblasti izrade i donošenja prostornih i urbanističkih planova su dokazive
372 pregleda 1 komentar(a)
Polivanje dodole
Polivanje dodole
Ažurirano: 03.02.2016. 08:45h

Dodole su bića iz stare slovenske mitologije, zadužena za kišu. Ritual koji potiče iz daleke paganske tradicije, prenio se i u hrišćanski period Južnih Slovena. Dodolskim pjesmama i plesom se prizivala kiša u sušnim periodima. Postoji i suprotni ritual, kada dodole mole da kiša prestane u periodima kada zakiši tokom sjetve, žetve, kosidbe.

Dodole su dio nematerijalne kulture cijelog južnoslovenskog i slovenskog prostora.

Ovih dana slušamo izvještaje koji najavljuju, ne samo loš početak, već izvjesno i slabe rezultate zimske turističke sezone.

Naravno, savremena poljoprivredna proizvodnja, kao i turistička privreda nije odavno zavisna od dodolskih rituala. Sistemi za navodnjavanje u poljoprivredi, drenaža za odvod površinskih i podzemnih voda i druge hidrotehničke mjere su u upotrebi odavno. Ali, turizam? Svjedoci smo klimatskih promjena koje uzrokuju porast temperatura, manje snijega i sve kraće periode pod snijegom. Stariji građani sa sjevera Crne Gore sjećaju se da je sniježni pokrivač trajao i po mjesec-dva i u gradovima. A na planinama i po pola godine. U evropskim, i drugim, zimskim centrima, infrastruktura za pravljenje vještačkog snijega je podrazumijevajući dio uređenja turističkih zimskih centara. Uspinjače takođe. Kao, recimo, što se podrazumijeva energetika, voda, kanalizacija, uređaji za prečišćavanje.

Zauzet preko svake mjere traženjem strateških partnera za preostali, neveliki, dio Primorja, agilni dugomandatni ministar turizma, održivog razvoja, ekologije, komunalne i stambene oblasti itd. nije stigao sa se pomno pozabavi Sjevernim regionom. O, da, urađeni su prostorni planovi za Prokletije i Komove, Bjelasicu.

Za durmitorsko područje se prostorni plan, evo, izjedna radi. Osam godina, barem. Javna rasprava PPPPN (Prostornog plana područja posebne namjene) za područje Durmitora obavljena je u od 30. marta do 30. aprila 2013. Sa poražavajućim saldom. Kratko rečeno, odabrani nosilac posla i domaći podizvođač nijesu znali da urade posao. Od tada, muk. Ukazala sam na ovaj rezultat Ministarstva održivog razvoja i turizma u tekstu Aveti Budve nad Durmitorom (Vijesti, Forum 10. 5. 2013.), prije skoro tri godine.

Ministar ima originalni metod koji uvodi u planersku praksu. Nađi investitora (ono čuveno: strateški partner), pa planiraj kako se sa njim dogovoriš. E sad, koji su kriterijumi za izbor investitora koji će nam krojiti sudbinu (planirati prostor), nijesam vješta. Pripadam onoj staroj, i staromodnoj, školi planera i urbanista gdje se plan radio kao sinteza strategija privrednog i demografskog razvoja usklađenih sa prirodnim karakteristikama i potencijalima. Uz čuvanje ambijentalnih i kulturnih vrijednosti. Zastarjelo, bez lijeka!

Ministar pitanje planiranja ne mistifikuje, tretira ga kao „crtanje“ planova. Preciznije, ucrtavanje lokacija. Obrađivače ovakvih planova nalazi metodom javnih nabavki. Ko ponudi manju cijenu, dobije posao.

Naravno, oni koji poznaju urbanizam, znaju i ispod koje cijene se ne može uraditi kvalitetan plan. Oni koji znaju posa' ponude najnižu zamislivu cijenu. Dobiju posao, naravno. A onda slijedi aneks ugovora i još po neki. Nažalost, Tužilaštvo nema eksperte za prostorno planiranje i urbanizam, a nezakonite radnje u oblasti izrade i donošenja prostornih i urbanističkih planova su dokazive.

Za „naprednu metodu“ - ucrtavanje lokacija, koncept integralnog planiranja je nepotreban, zapravo smetnja. Recimo Budva kao primjer: da se slijedio koncept Prostornog plana Južni Jadran, pa nakon njega Prostornog plana iz 1984. (A. Ciborovski sa saradnicima i RZUP), ne bi bilo ni Zavale, ni još mnogo čega. Možda ni spuških komitenata.

Ali, vratimo se na Durmitor. Nema ni plana ni snijega. Ne zna se zašto nijesu rekonstruisani hoteli Jezera i Planinka. Planinka makar radi, kako tako. Više malih hotela i pansiona izgrađenih u posljednjih petnaestak godina dobrim dijelom bi iznijeli zimsku sezonu, ali ne bez snijega. I bez žičara.

Možda bi ministar Gvozdenović mogao da organizuje dodole za prizivanje snijega. Ono, tačno je, dodole su mitska bića zadužena za kišu, ali ne smeta. Isto kao što ministar „unapređuje“ metode prostornog i urbanističkog planiranja, a često prepravlja i Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata (uklanjanje prepreka poslovanju? a možda i omiljenim investitorima?), može unaprijediti i dodolski ritual za zimsku sezonu.

Neka nama pa(d)ne snijeg, Oj, dodo, oj, dodole, I prekrije ski nam staze, Oj, dodo, oj, dodole, Da sezona ne propa(d)ne, Oj, dodo, oj, dodole...

Ako stvar sa primjenom dodolskog rituala za spašavanje zimske turističke sezone uspije, dalje i ne treba razmišljati o uređajima za vještački snijeg. Jer, to su investicije, održavanje, energija, rezervoari vode... Beskrajne komplikacije.

I zamislimo sve mogućnosti ove inicijative za planinski turizam. Snijega od novembra do marta - zimska sezona pet mjeseci. A onda nastavlja ljetnja od maja do oktobra - šest mjeseci. Zimi dodole igraju da pada snijeg, ljeti da ne pada kiša. Odnosi se, naravno, na turistička mjesta.

Ministarstvo osniva direktorat za dodole, sa specijalizovanim odsjecima za snijeg i kišu, tj. za prizivanje i odbijanje. Plus usluge turističkim centrima van Crne Gore, naravno onima koji neće biti konkurencija našem turizmu.

Ovo zvuči ironično? Da! Kao i što su ugovori za Miločerski park i Mamulu gorka ironija.

Za Miločerski park - lokacija je data u zakup, a 66 vila na toj lokaciji se mogu prodavati. A u Ugovoru, kome je vladajuća većina dala podršku u Skupštini, ne stoji da će te vile biti ni na nebu ni na zemlji.

Tako će zakupac preprodavati ono što je zakupio! Za Mamulu ministar Gvozdenović ne znade da objasni čime je zakupac motivisan da ulaže desetine miliona u projekat sa tridesetak apartmana. Zbog čega je traženo vreme povrata investicije preko 40 godina? Dakle, i ova dva projekta imaju ritualno-magijsku stranu koju zdrav razum ne može pojmiti.

Analogno, dodolski ritualno-magijski postupak je jednako iracionalan sa stanovišta racionalno - logičke mentacije. A ako dodolske pjesme ne daju željeni rezultat, barem ne blokiraju na 49 godina prostor, ne obećavaju, bez pokrića, hiljade radnih mjesta i ne ostavljaju za sobom obezličen ambijent.

Oj, dodo, oj, dodole!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")