STAV

Ko će uploviti u Bar

62 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 29.12.2015. 09:00h

Osiromašeni, povrijeđeni i razočarani građani Crne Gore ponadali su se da je za prodaju ostalo samo još 13 „strogo pov.“ kompanija, kako bi se „tezga“ konačno zatvorila, ali ih je razočarao Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, nedavno objavivši Plan privatizacije za 2016. godinu. Spisak podugačak, kompanije širom Crne Gore, čak jedna u Nikšiću. Vjerovatno će i parlamentarne izbore odgoditi za jesen 2016. da bi nadležni odradili toliko obiman posao.

Borba za „ekonomske državne inerese“ traje, sviđalo se to narodu ili ne!

Naša preko četvrt vijeka stara vlast jako je zaljubljena u promet nekretnina. Novac i moć idu skupa. Na obali plavoga Jadrana sve rasprodaju i preprodaju, odnosno izdaju pod zakup, najčešće na 90 godina: hotele, kulturnu baštinu, istorijske spomenike, obalu, priobalje. Primorski gradovi se pretvaraju u kolonije stranih i domaćih tajkuna. I čuvena violina „gvarneri“ vjerovatno svira u tuđini, dok je duždev prsten u Kotoru uživao tradicionalno crnogorsko gostoprimstvo.

Sa industrijskim gigantima, sagrađenim u vrijeme SFRJ i ranije, davno su završili, ostavivši bez posla na desetine hiljada radnika. Skoro polovina crnogorskih građana živi na granici siromaštva, od kojih je 39 000 na Zavodu za zapošljavanje. Nadležni se žale da je mnogo penzionera i korisnika socijalnih naknada, žale se na enormnu potrošnju ljekova i troškove u zdravstvu, kao da sve to nijesu oni skrivili njihovim činjenjem ili nečinjenjem.

Pored jedine avio-kompanije u državi, na tender ide i Luka Bar. Iako nijesam iznenađena, prisjetila sam se komentara Mladena Delića: „Ljudi moji! Ma, je li to moguće?!“ Ono „Ludnica!“ nije ništa novo.

Na proslavi oslobođenja Bara od Turaka 1878. godine, knjaz Nikola je, između ostalog, rekao: „Sokolovi moji, junaci moji! Evo nam mora - naše davne i pradavne želje. Pozdravimo ga da bude čuvano i vjerno potomcima onih koji na kopnu proliše krv, da u moru sagrade kule našem sretnijem boljitku...“

Knjaz je izgradio temelje Novog Bara, trgovačku flotu i prugu Bar-Virpazar.

Od 2009. godine naovamo slušamo priče da se za Luku Bar i njeno zaleđe interesuju Kinezi, što su potvrdili zvaničnici Vlade po povratku iz Kine sa nedavno održanog Samita „Kina plus 16“.

Mediji su, takođe, prenijeli „postkinesku“ izjavu srpskog premijera Vučića: „Mi ćemo u 2016. godini, posle ozbiljne analize, ukoliko se pokaže kao dobro za Srbiju, dati ponudu za kupovinu Luke Bar“ , napomenuvši da Đukanović nema ništa protiv.

Zastupajući Knjaževinu Crnu Goru na Berlinskom kongresu, Rusija se nadala da će u Baru izgraditi luku. Zbog parčeta zemlje na Jadranskom moru u Sarajevu zamalo da izbije buna. Od pamtivijeka su se države borile za luke, a Vlada Crne Gore namjerava da se otarasi avio-kompanije i Luke Bar?!

Pošto su Banjani, kao i Bar, Crnoj Gori pripojeni na Berlinskom kongresu, možda se jednoga dana dogodi čudo, da se neka „Poly grupa“ i neka „EXIM“ banka zainteresuju za proizvodnju kreča, jer farba zagađuje životnu sredinu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")