KOSMOS ISPOD SAČA

Lovćen i Milova jaja

Treba razmisliti što bi to mogli mi da pošaljemo Americi. Što da spakujemo i nazovemo Milova jaja. Dakle, što to Amerika nema?
157 pregleda 21 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Reuters
Milo Đukanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2015. 07:38h

Smijete li to da zamislite? Milova jaja! Znate li o čemu treba da mislite?

Dakle, Trumanova jaja su Đuro šta: „paket vojne humanitarne pomoći iz 1950. koje je USA vojska u mjesecu maju avionom bacila iznad grada Šibenika kao pomoć civilima u sklopu Maršalovog plana.

Paket se u narodu zvao popularno Trumanova jaja, a sadržavao je jaja i mlijeko u prahu, marmeladu, brašno, sapun i šećer.“ To se zvalo „pomoć“.

Ako bi razmatrali Milova jaja, jedno bi bilo veliko, a drugo malo. Jedno je za spoljnu upotrebu, drugo za unutrašnju. Manje jaje okrenuto je spoljašnjem svijetu, ono je slabašno i nefunkcionalno, ponizno jaje.

To jaje sluša, sve ispunjava i klima glavom. Da, jaje klima glavom, i to je moguće u Crnoj Gori.

Drugo, veće jaje se busa u prsa, oponaša Perjanika i pravi se da ne sluša. To jaje je silno, sprovodi silu samo na slabijima, gazi masu i mršti se beskrajno. Veće jaje ima obrvu.

Narod, tih šesto hiljada ljudi balansira između dva jajeta jednog čovjeka. Trpimo udare ta dva klatna. Trumanova jaja su pomoć, a nama pomoći nema, ostaje nam da se klatimo, da landaramo.

S ozbirom na to da su nama slali jaja i pomagali, red je da se odužimo. Treba razmisliti što bi to mogli mi da pošaljemo Americi. Što da spakujemo i nazovemo Milova jaja. Dakle, što to Amerika nema?

Naravno, Amerika nema Lovćen, kako kaže naša divna pjesma.

Ako ikako može, prešegati Lovćen i specijalnim vozilima koja nemamo poslati Lovćen Americi, da ga presade u neku ravnicu i razbiju monotoniju. Šaljemo im nešto što je nama najdraže. Pjesma dalje kaže: „Amerika nema Lovćen/ Berane i goru“, ali eto, Berane ćemo ostaviti nama, pa možda pošaljemo drugom prilikom.

Čak je i Plavi orkestar opjevao fenomen Trumanovih jaja:

Postala si dama crnu kupleraja A ja cu da hladim Trumanova jaja

I naravno, završava sa „Fa, fa, fašista/ Nemoj biti ti“. Nadajmo se da će neko uskoro uperiti reflektor u Crnu Goru, osvijetliti i pokazati kako je nama pod ovim većim jajetom i učitini da nam se razbistre malo oblaci prije nego što i nama zapjeva neki Crni orkestar.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")