NEKO DRUGI

Nije zabavno

81 pregleda 1 komentar(a)
sloboda, čovjek, Foto: Matthew Richardson
sloboda, čovjek, Foto: Matthew Richardson
Ažurirano: 24.11.2015. 09:29h

Nije zabavno cijeli život birati manje od dva zla. Nije zabavno na Balkanu, na pragu četrdesetih razmišljati o budućnosti. Nije zabavno dijeliti vrijeme na ono prije i poslije rata. Nije zabavno živjeti bolno svjestan da se rat dogodio. Nije zabavno trošiti dragocjeno vrijeme na klackanje u gradskom prijevozu u velikim gradovima. Nije zabavno uopće trošiti živce u malom gradu. Nije zabavno živjeti na selu.

Nije zabavno biti okružen glupošću. Nije zabavno pokušavati pobijediti glupost. Nije zabavno pretvarati se da te nije briga. Nije zabavno biti na dijeti. Nije zabavno piti s dosadnim ljudima koji pijani postaju još dosadniji. Nije zabavno kad znaš svaku narednu rečenicu navedenog pijanca. Nije zabavno voljeti tog pijanca. Nije zabavno znati da to nije nikakav razlog da budeš nemiran i nezadovoljan vlastitim životom. Nije zabavno to što je netko drugi napisao rečenicu koja glasi: samo je dosadnim ljudima dosadno. Nije zabavno uvjeravati samog sebe da si sve to sam smislio i izabrao.

Nije zabavno razmišljati o samoubojstvu. Nešto je malo zabavnije razmišljati o tome da sjedneš u auto, namjestiš pušku na automatsku paljbu, gurneš cijev kroz prozor, pokreneš motor i voziš se kroz grad nasumično ubijajući sve na koje naiđeš. Nije zabavno znati da nisi pročitao barem tisuću knjiga koje bi ti mogle promijeniti život ili ga barem učiniti manje nezabavnim. Nije zabavno biti dovoljno star da kriviš Maggie Thatcher za sve što se događa danas. Nešto je zabavnije sjećati se Diega Maradone i Dalglisha. Manje je zabavno sjećati se dana kad se ubio Kurt Cobain. Ali je puno zabavnije sjećati se trenutka kad si dobio prvu kazetu Pixiesa.

Nije zabavno saznati da ti je umrla školska prijateljica. Nije zabavno ne biti siguran da li si nepristojan zato što nisi pitao kako i od čega je umrla. Nije zabavno ni to što nije ni prva ni posljednja, a na pragu smo zlatnih četrdesetih. Nije zabavno čitati tekst prepun nedoumica koje se nižu kao nule i jedinice u kompjutorskom kodu. Nije zabavno kada gotovo svaka rečenica tog teksta počinje istim riječima. Nešto malo je zabavnije pisati takav tekst.

Zabavno je zajebavati se na tuđi i vlastiti račun. Zabavno je biti svjestan vlastitog jada. Zabavno je turati to drugima pod nos kao porugu jer si uvjeren da oni nisu spremni na to. Nije zabavno to što postoji tolika masa tako ozbiljnih ljudi. Nije zabavno to što oni žele da se upišu u povijest pod svaku cijenu.

Spletke nisu zabavne. Nisu ni naročito pametne. Ambicioznost je gora od svega. Lobiranje, također, nije zabavno, ono užasava. Nije zabavno prepoznavati ambiciju u ljudima koji su pored tebe. Nije zabavno gaditi se prijatelja jer si uvjeren da su sve pogrešno skužili i da put do vrha koji su smislili za sebe vodi dosađivanjem drugim ljudima. Nije zabavno rugati se džankijima samo zato što je tebi nekako pošlo za rukom da i sam ne postaneš džanki. Nešto malo je zabavnije znati da si izbjegao onaj stvarni rat. Nije zabavno sjetiti se da je čovjek koji pije s tobom bivši logoraš.

Nije zabavno klevetati ljubav i onda se kleti u istu. Nije zabavno ne znati kako da spasiš vlastito dupe. Nije zabavno kad drugi pomisle da možda znaš kako bi oni mogli spasiti svoje dupe. Nije zabavno piti puno vode po naredbi. Nije zabavno čistiti tijelo od toksina. Puno je zabavnije trovati se. Smrt je zabavna. To nas uzbuđuje. Rat nas vlaži i erektira. I izbjeglice, jer volimo znati da nas je nešto dirnulo duboko unutra gdje zapravo nema ničeg, samo naslage tisućljetnog licemjerja, podsjetnik na groblja na kojima su podignuti naši gradovi.

(Lupiga.Com)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")