STAV

Katalog propisa

Ovo je osvrt na jednu sjajnu razvojnu ideju, koja ovih dana dobija svoju pravilnu poslovnu prodajnu egzekuciju. Privatna kompanija. Preduzetnik koji neće stići da bude sagledan od svih ovih izvikanih fakulteta tobožnjeg modernog “biznisa“
5 komentar(a)
kolumna Mila Kasalica (novina)
kolumna Mila Kasalica (novina)
Ažurirano: 02.11.2015. 06:42h

Ne, ovo nije tekst o pravnim definicijama sistema koji se odnedavno, kao ustavno, brani bahatim batinanjem građana, kao prijevashodnim dokazom da nam treba bezbjednosni kišobran od države koja ima svoje Fergusone, Baltimore i State Island-e...

Ne, nije ovo tekst ni o slabostima implementacije pravnih uzusa u Crnoj Gori, koji bi po default-u bio prenatrpan.

Ovo je osvrt na jednu sjajnu razvojnu ideju, koja ovih dana dobija svoju pravilnu poslovnu prodajnu egzekuciju. Privatna kompanija. Preduzetnik koji neće stići da bude sagledan od svih ovih izvikanih fakulteta tobožnjeg modernog “biznisa“. Niti će se takvo što pripremiti u pratećim udruženjima poslodavaca i privrednika. I, dobro je da neće. Zašto?

Osmogodišnja vizija programskog pametnog uvezivanja cjeloukupnosti propisa u CG rezultirala u pretraživaču propisa, koji predstavlja prvi pravi informatički softverski potez dostojan sistemskog potvrđivanja u Crnoj Gori. Pokriven je širok spektar propisa, od republičkih do opštinskih, od ustavnih do ugovornih, od krivičnih do privrednih. Međutim, ovo nije statički prikaz slike propisa, omiljenog prevrtanja i neuvezivanja, iscrpljujućeg iznalaženja, nego kompleksni interaktivni pretraživač koji prati onoga koji ga koristi u svakom koraku. To se u modernom biznisu obilježava sa “user friendly tool“.

Ekonomista sam. Radim svašta, od malešnih do visoko složenih projekata, ali sa posvećenjem i bez one lokalne igrarije “samo da se nešto formalno otalja“, omiljeni regrutacioni resurs internacionalnih kompanija u CG. Nedavno u CG, a nakon četvrtine od vijeka radnog iskustva, doživljena je jednostavna profesionalna impresioniranost proizvodom koji je sve što struke pravnika, ekonomista, akademije uspavane prevrtanjem knjižurina sa masnim flekama, ili samoobljavljivanjem udžbenika za studente, sudija, advokata, tužilaca, poreskih inspektora i njihovih šefova, administratora, i sl. trebaju u svakodnevnom pravilnom praćenju respektivnih pravnih definicija.

Sjednete za PC. Kliknete na jednostavnu ikonicu. Otvara se pretraživač, koji lako koristite/ upoređujete sa raspoloživim postojećim alatima, pa nema očekivanog otklona da ne pokušate. I krećete kao pravi primorci u naviganje, ili po željenim riječima, ili kroz propise i uvezane zakonske uzuse, ili putem zamišljenog projekta koji se ovim softverskih alatom jednostavno može jačati za ukupne zakonske sveukupnosti. Ukratko - konačno se srijećete sa proizvodom lokalnog programerskog porijekla, koji nije rezultat toliko uvriježenog ICT CG ponašanja “besposlenih zvijezda u timu sa nikakvim rezultatima ali sa jednim motivom, kolekcije zarada, bonusa, honorara, ispod-stola-nagrađivanja“.

Dvoje mladih ljudi iz prodaje/marketinga, uz neočekivanu, a tako ohrabrujuću, pristojnost i diskreciju prezentuju proizvod kompanije, ne trošeći vrijeme klijenta na drobljenje bez smisla i suštine, što je tipološka definicija ovih profesija koja se uči na ovim našim, ali nažalost i svjetskim, fakultetima ekonomije i biznisa, s ciljem da se klijentu uvali “ticket“, ostvari prodaja zbog željenih bonusa. Dvoje mladih u lokalnom privrednom poslovnom okruženju opterećenom starcima u razmišljanju (napomena: ovo starci pokriva simbolički udarne poslovne profile, a ne diskriminiše bilo čije godine) koji pripadaju generaciji/ama koje su stariji olako otpisali zbog površnosti koje pružaju socijalne mreže, reprezentuju neko novo poglavlje prodajnih kapaciteta kompanija na lokalnom tržištu, koje se trebaju postepeno ali dugoročno vratiti kvalitetu za klijenta i metodama efektivne naplate za kompanijske potrebe. Njih dvoje su simbolizirali u jednom običnom radnom danu prepunom naših uvriježenih iscrpljujućih bacanja vremena i resursa u prazno, energizirajući dodir neke inovirane, a u stvari stidljivo obnovljene, globalne prodajne strategije, koja klijenta stavlja na prvo mjesto, a samim tim jača finansijske kapacitete predmetne kompanije.

Ne bavim se marketingom. Imena kompanije ili nekoga drugog nisu objavljena. Nikoga ne poznajem lično. Ovo je strukovni pragmatični osvrt na potvrđenu žilavost crnogorskog malog i srednjeg biznisa, koji kroz ovaj rijetki ali snažni primjer, dodatno dokazuje da stasavaju kvalitetni proizvodi na ovom tržištu. Šteta što udruženja poslodavaca ni pravničke esnafske skupine nisu prepoznale ovu vrstu top softverskog olakšanja svakodnevnih ozbiljnih poslova. Međutim, pregolemo sistemsko neznanje ne može “dozvoliti” da se stvarno bave ovako korisnim alatima, pa da se konstruktivno odustane od vidljivog umora od tobožnje moći iz intelektalno memljivih kancelarija u CG, koje neovisno od modernističkog enterijera ne mogu sakriti tu okamenjenu neprogresivnost u korišćenju novih alata informatičkog napredovanja. Zamišljam sve one reprezente poslodavaca, poslovnih profila u CG, koji imaju vremena da izađu iz ogovaračke kafane samo ako se organizuje kakav skup za premijera. Ili, da se organizuje skup da se reklamiraju sudski izvršioci u njihovom marketiziranju prema privrednim društvima, a ne pokrene se na tim komoraškim okupljanjima ni jedno pitanje neodrživosti implementacije mnogobrojnih sudskih rješenja, koja su uvaljena izvršiocima na egzekuciju koja tekuće donosi fatalne ishode, jer ta primjena nije sudska, nego reketaška u svakodnevici naših života.

Treba završiti u dobroj atmosferi. Hvala. Neka ovaj softverski pomak od hiljadu crnogorskih milja bude samo prvi korak, a onda treba očekivati da ukupne armije klikeraša koje izlaze sa našeg PMF-a, ETF-a i drugih fakulteta ne budu penzioneri u dvadeset petoj, nego budu udarna smjernica u proizvodnji sličnih softvera, pošto njihove struke nemaju zadatak da se uspavaju u razmaženosti nego da potvrde globalnu lidersku poziciju u korisnosti i uvezivanju za korisnike.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")