DRUGI O NAMA

Na Balkanu ključa

„Aktivnosti MANS-a pokazuju da su u Crnoj Gori nedodirljivi premijer Milo Đukanović i njegova porodič na banka u centru jedne alijanse koju čine vlada, organizovani kriminal i biznis. Daleko od bilo kakvog modela jednog EU kandidata, Crna Gora funkcioniše kao mafijaška država“
14 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2015. 09:47h

Da li u kosovskom glavnom gradu Prištini ili u crnogorskoj Podgorici: prošlog vikenda je na ulicama vladao haos, a demonstranti i policija su vodili ulične borbe. Zapaljene auto-gume, šok-bombe, suzavac i Molotovljevi kokteli. Nešto južnije, u Makedoniji, istekli su svi posljednji rokovi koje je EU ovoj državi odavno dala: Skoplju, kao kandidatu za EU i NATO, prijeti internacionalna izolacija tipa Bjelorusije, jer makedonski političari, u dubokoj međusobnoj omrazi, nisu sposobni da na đu kompromis.

Uprkos gomili para i ekspertskim uslugama iz Brisela, EU prošle nedjelje nije preostalo ništa drugo do da se proglasi zabrinutom i razočaranom. Unija ne nalazi, sva je prilika, sredstvo (prisile) koje bi međusobno zakrvljene političare u ove tri države natjeralo na saradnju i time rješavanje njihovim konflikata. Razočarano stanovništvo se iseljava. U proljeće ove godine desetine hiljada kosovskih Albanaca i cijeli jedan procenat stanovništva Crne Gore uputio se na put u Njemačku.

Na Kosovu je riječ o tome - kao i proteklih dvije decenije uostalom - kako da se srpska manjina integriše u državi koju naseljavaju skoro isključivo Albanci. Evropska unija je višegodišnjih napora predočila sporazum kojim bi manjina od nekih skoro 70.000 ljudi dobila široku autonomiju. Abanska opozicija u tome vidi podjelu zemlje i ultimativno zahtijeva od Vlade da ovaj sporazum povuče. Već tri puta u posljednjih mjesec dana su poslanici opozicije blokirali parlament bacanjem suzavca u plenarnu salu.

U Crnoj Gori, na južnom Jadranu, koja je kao i Makedonija kandidat za EU i NATO, opozicija želi da sruši šefa Vlade Mila Đukanovića, koji je već četvrt vijeka svevladajući političar zemlje. Nedavno je renomirana svjetske mreža novinara u Kopenhagenu odlikovala NVO MANS sa sljedećim obražloženjem: „Aktivnosti MANS-a pokazuju da su u Crnoj Gori nedodirljivi premijer Milo Đukanović i njegova porodič na banka u centru jedne alijanse koju čine vlada, organizovani kriminal i biznis. Daleko od bilo kakvog modela jednog EU kandidata, Crna Gora funkcioniše kao mafijaška država“.

U Makedoniji su ove nedjelje tamošnji neizlječivo međusobno posvađani političari porušili sve mostove i sve rokove za kompromise. Bilo je planirano da se pripreme prevremeni izbori na bazi novog biračkog spiska, koji je u prošlosti bio izvor masovnih izbornih krađa. Takođe, kriminalne radnje Vlade Nikole Gruevskog, koji vlada još od 2006. godine, trebalo je da budu sudski istražene. Opozicija je mjesecima objavljivala ilegalno snimljene razgovore Gruevskog i njegovih ljudi, koji po svemu sudeći dokazuju njihovu duboku umiješanost u korupciju.

Pri svemu ovome, svim trima državama unutrašnji mir je neophodan. Jer: riječ je o tri najsiromašnije države Evrope. Zbog eskalacije sukoba nema ni stranih investitora. Time se ekonomski i socijalni problemi zaoštravaju, što pojačava iseljavanje. „Ako se nastavi ovako ekstremno zapostavljanje stanovništva, onda niko ne treba da se čudi ako jednog dana na Kosovu ostanu samo političari“, piše prije neki dan kosovski list Kosova Sot u Prištini. To se očigledno ne odnosi samo na Kosovo.

(Sächsische Zeitung)

Prevod: M. VULETIĆ

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")